Bugün Anneler Günü'ymüş...

11 Mayıs 2015 16:16 / 1357 kez okundu!

 

 

SEN MERAKTA KALMA ANNE, BİZLER İÇİN HER GÜN ANNELER GÜNÜDÜR…

Karşılıklı olarak Anne ve çocuk sevgisinin tarif edilemeyeceğini, sadece hissedileceğini bize sen öğrettin. Ha birde, hiçbir sevginin ve özellikle anne sevgisinin zamanlara, günlere hapsedilemeyeceğini senden öğrendik. 
Sadece anlatmadın, öğüt vermedin, çileli yaşamınla öğrettin canım annem.

Beni kucağına alarak ‘’ Bak bak, gevrek satıp para kazanacakmış. Büyümüşte adam olmuş’’ diyen sevgi ve şevkat dolu sesini, sanki dün söylenmiş gibi hatırlıyorum. Hiç bir şey olmamış gibi yemek hazırlayışını, yer sofrasını kuruşumuzu, yemek yiyişimizi, sofrayı kaldırıp yerleri süpürüşümüzü, ellerimi yıkayışımı ve her şey iyi gidiyor derken, ‘’Elalemin bahçesinden erik çalmışsınız, sen bunu nasıl yaparsın, harama nasıl el uzatırsın, bu ellerle mi yaptın’’ diye sevgi dolu, öğretici ve kötülüklerden koruyucu sesinle bağırarak, süpürge topuzuyla ellerime ve ayaklarıma fazla acıtmamaya da dikkat ederek, vurmaya başlamanı unutabilir miyim hiç.
Bize neler öğretmedin ki sen anne.
Sen bilmezsin, yaşamadın. Bugün günlerden ‘’Anneler Günü’’ imiş. Öyle deniyor. Son günlerde, televizyonda reklamların çoğu bu günle ilgili.
Senin Kula Mensucat Fabrikasında çalışan bir tekstil emekçisi olarak bizlerle birlikte olduğun zamanlarda, böylesi günler yok muydu, bizler mi bilmezdik, ya da öylesi günler bizim mahallelere uğramazlarmıydı, hatırlayamıyorum. Ama kızgınlıklarımızı, kavgalarımızı, tüm maddi olanaksızlıklara rağmen, sevgilerimizi doyasıya ve gün ayırt etmeden yaşadığımızı hatırlıyorum.
Anne olmak yaşanılan en güzel şeylerden olmalı, Ne var ki bu dünyada, hele ülkemizde kadın ve anne olmak çok zor be anne. 
Senin zamanlarında da zordu, ama pek duyulmazdı galiba. Mesela sen. Eşini kaybetmiş, içlerinden biri bir yaşında olan 4 çocukla yalnız kalmış dul bir kadın olarak bizi üzmemek için bäze açıklayamadığın neler yaşamışsındır kim bilir.
Günümüzde haberleşme ve bilgilenme araçları gelişti. Bazı şeyleri gizlemek zorlaştı. 2014 yılında 281 kadın öldürüldü.109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi.560 kadın yaralandı, 140 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu.
Bu yıl mı? Ocak ta 26, şubatta 21, martta 27 kadın öldürüldü. 
İçlerinde anneler var, anne adayları var. 
Seni üzmek değil amacım annem. Ama buraları bilesin istiyorum. Senin çileli işçilik yaşamını unutamam. Ama kadın işçiler bu zamanlarda daha fazla sömürülüyorlar, daha fazla acı çekiyorlar galiba.
Zemine den haberin olmuştur. Eşi geçtiğimiz yıl Soma da maden ocağında işlenen kitle cinayetinde kaybettiğimiz işçilerden biriydi. Zemine yalnız kaldı, olanakları çok kısıtlıydı ve hasta olan oğlu 3 yaşındaki Enes’i kurtaramadı.
Enes’ e, Enes’ lere iyi bakın anne. 
Gördüğün gibi buralarda insana ilişkin, çocuklara, kadın ve annelere ilişkin işler pek iyi gitmiyor. Kayıp çocuklarını mezarda bile olsa bulma umuduyla kayıp anneleri 528. Hafta buluşmasını dün gerçekleştirdiler.. 
Ve Bu koşullarda anneler günü reklamları yapılıyor. Büyük alışveriş merkezlerinde, bu gün kullanılarak alışverişi özendirici çağrılar çoğaltılıyor. Anne sevgilerimiz bir günle ve alış verişlerle tarif edilmeye çalışılıyor. 
Yüreklerimiz ve vicdanlarımız sınanıyor adeta.
Uzatmak istemiyorum. Bilesin ve merak etmeyesin istedim canım annem.
ÖĞRETTİĞİN GİBİ, SEVGİLER GÜNLERE HAPSEDİLEMEZ VE BİZLER İÇİN hala HER GÜN ANNELER GÜNÜDÜR…
Hoşça kal yine yazarım anacığım...

 

Sedat ÖZGÜVEN

10.05.2015

Sedat özguven'in fotoğrafı.

Sedat özguven'in fotoğrafı.
Sedat özguven'in fotoğrafı.
Sedat özguven'in fotoğrafı.

Sedat özguven'in fotoğrafı.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.