12 EYLÜL FAÞÝZMÝNÝN 33. YILINI DOLDURDUÐU GÜNLERDE UTKU EVLENDÝ. SEN YÝNE YOKTUN ANNE...

12 Eylül 2013 11:54 / 1474 kez okundu!

 


Sen uzaklardasýn anne . Yýllardýr yüreklerimizin köþesinde yaþasan da, fiziksel olarak bizimle buluþamýyorsun. Yakýnlar, dostlar, arkadaþlar, fizikleriyle, yürekleriyle buluþtu, kucaklaþtý, duygularýný iletti.

12 Eylül faþizmi 32. Yýlýný doldururken Sen yine yoktun. Torunlarýndan biri olan UTKU, evlendi anne. Sevgili cemre ile yaþamýný birleþtirdi. Binlerce çocuk gibi, Utku nun da yaþamýnda 12 Eylül faþizminin acýlý, unutulmaz büyük yeri var. Ülkenin bir ceza evine dönüþtürüldüðü günler yaþanýyordu. Faþist cuntanýn askerleri ÝNSAN avýna çýkmýþtý. Eþitlik, özgürlük ve demokrasinin geliþmesi için, gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatýlmayan bir yaþam için mücadele edenlere karþý her tür baský ve zorbalýk uygulanýyordu. Cezaevleri doldurulmuþtu. Bir çok arkadaþýmýz siyasi þubede iþkence altýnda sorgulanýyordu. Gencecik insanlar idam edildi.

Sendika çalýþanýydým ve Benim de arandýðým zamanlardý. Sevgili eþim Ayþen in doðum için hastaneye gidiþini hatýrlýyorum. Yanýnda olamamanýn yarattýðý duygusal depremi anlatmak pek kolay deðil. Utku hayata gözlerini açtýðýnda onlarýn yanýnda olamadým. Çocuk sahibi olmanýn sevinci yanýnda biraz endiþe, biraz korku ve heyacanla bulunduðum yerde güzel haberi bekledim.

Dünyanýn, ülkemizin tüm çocuklarý gibi sömürü, savaþ ve baskýlarýn hakim olduðu bir dünyaya açmýþtý gözlerini Utku. Babasý polisçe aranan küçücük bir bebekti. O na durumu anlatabilmek için hayatýmý verebilirdim. Ona yaptýðým haksýzlýðýn nedenini anlatabilmek için hayatýmý verebilirdim.

Kötü bir þey yapmamýþtým. Kendim de dahil, Ýnsanlarýmýzýn baskýsýz, sömürüsüz bir dünyada özgürce yaþamalarý için insanlýk görevimi yerine getirmeye çalýþmýþtým. Egemenlerin, onlar adýna ülkeyi yönetenlerin faþist saldýrýsý bu yüzdendi. Bize de mücadeleye devam etmek ve teslim olmamak düþüyordu. Utku da hiçbir þeyin farkýnda olmadan bu mücadeleye katýlývermiþti.

Ýzmir de yaþamak daralýnca, zorlaþýnca Ýzmir/Basmane garýndan baþlýyan bir tren yolculuðu ile Ayþen ve utku ile birlikte Ýstanbul’a taþýnmýþtýk. Yakalanma kaygý ve duygusunun etkisinde bir süre birlikte yaþadýk. Sonra bir gün Ýstanbul da yaþamanýn da sonu geldi. Bir akþam üstü idi.Vedalaþmalýydým.Utku sarýlmýþtý ve ayrýlmak istemiyordu.Nasýl anlatabilirdimki.Onlarý tehlikelerinin farkýnda olmadýklarý bir yolculuða ben sürüklemiþtim. Daha sonralarý yaþadýðým yalnýzlýklarda, Onaylarý olmaksýzýn,Onlarý da bu hikayenin içine katmanýn acýlarýný daha bir yakýcý hissettim, yaþadým, hala yaþarým.

Utkuyu kucaðýma aldým. Ayþenle birlikte sokaða çýktýk. Utku aðlýyor ve ayrýlmak istemiyordu. Ve ben ayrýlmalýydým. O gün ayrýlýk hikayemiz baþladý. Ankara ya iþ aramaya gidiyordum. Ayþen e böyle demiþtim.Oysa, halen devam eden göçmenlik yýllarýmýzýn ilk adýmýný atýyordum.Bu ayrýlýktan ancak üç ay sonra, uzak yerlerden Onlara saðlýðýmýn iyi olduðunu iletebilmiþtim.

Yaklaþýk iki yýl sonra birkaç arkadaþla birlikte Ýsveç/Stockholm hava alanýnda Ayþen ve Utkuyu bekliyorduk. Böylesi durumlarda duygular anlatýlamaz. Ayþen le kucaklaþtýk. Utku beni tanýmadý.

Alýþmak kolay olmadý anne.

Sanýyorum sonraki yýllarda o beni anladý, anlýyor.

Ýþte anne o küçük çocuk simdi evlendi.

Ve 12 Eylül faþizminin 33. Yýlýný yaþýyoruz. kýyaslama pek doðru olmaz ama çok þey deðiþmediðini söylemek de abartý olmaz.

En baþta iþçiler, tüm çalýþanlar olmak üzere toplumun %99 u sömürü ve baský altýnda.Birkaç gün önce, Enver babamýzýn geçirdiði talihsiz olay nedeniyle hastane de bulunmak durumunda kaldýk.Türkiye insanýn yaþadýðý dramýn resmini orada gördüm.

Daha geçtiðimiz aylarda özgürlük talep eden gencecik çocuklarýmýz katledildi.

Yani anne cok þeyi deðiþtiremedik ama istisnalarý saymazsak bizler de pek fazla deðiþmedik.Yani mücadeleye Utkularla birlikte devam.

Ýyilik düþleri olanlar teslim olmazlar, ölmezler, yaþarlar , yaþatýlýrlar ...

Sözümüz devam ediyor Anne...

Senin için de Utku ya, cemreye mutluluklar diliyorum.

Halimizle ilgili sana yine yazarým ANNE...


Sedat ÖZGÜVEN

12.09.2013


Son Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2013 13:57

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.