Seçimin iki net galibi: AK Parti ve BDP - İsmet Berkan

13 Haziran 2011 13:17  

 

Seçimin iki net galibi: AK Parti ve BDP - İsmet Berkan

ÖNCE AK Parti’nin olağanüstü seçim başarısını görelim.

Demokrasiye, halkın oyunun değerli olduğuna inanıyorsak, AK Parti’nin oylarını; 2007’deki büyük yükselişe rağmen yüzde 46.6’dan bugün yüzde 50’ye, 2009’daki büyük düşüşe rağmen yüzde 39’dan bugün yüzde 50’ye getirmiş olması gerçeğini unutmak kimseye bir fayda sağlamaz.

Bu köşede aylardır bazı şeyleri hatırlatmaya çalışıyorum, her seferinde büyük tepkiyle karşılaşıyorum. Oysa gerçeğe sırt dönerek, yalanda yaşamayı tercih ederek bir yere varmak olanaksız.

Burada önemli olan, bu sekiz yıllık iktidarın icraatını görmek ve takdir etmek. Sağlık alanında, ulaştırma alanında devlet tarafından yapılan yatırımların sonuçları bire bir seçim sonucunu etkileyen şeyler.

Buna ilaveten, Türkiye’nin zenginleştiğini, hızla orta sınıflaştığını, yoksul sayısında göreli bir azalma olduğunu, nüfusun kırsal alandan şehirlere göç ettiğini, kırsal alanda azalan nüfusun artık tarımla geçinebilir, hatta kısmen de olsa sermaye biriktirebilir hale geldiğini görmeden, bu gerçekleri kabul edip yeni politikaları bu gerçekler üzerine bina etmeden siyaset yapmak mümkün değil.

Bu seçim sürecinde biraz da CHP sayesinde projeler konuşuldu bol bol. Demek ki, muhalefetin biraz da savunma çizgisinde olan projelerinde kurduğu hayaller, Ak Parti’nin ofansif çizgideki projelerine göre daha geride kaldı.

Muhalefet için bir başka ders de burada: Demek mevcudu iyileştirmeye, şikayetleri gidermeye yönelik projelere değil, insanları bulunduğu yerden daha ileriye götürecek projelere ihtiyaç varmış, demek olumlu anlamda hayal kurdurmak daha işe yarayan bir şeymiş.

AK Parti’nin zaferini tescil edelim ama bu seçimin bir başka galibini daha görelim. O galip, Barış ve Demokrasi Partisi. Milletvekili sayıları son baktığımda 36’ya çıkmıştı. Bağımsız değil parti olarak girseler ve baraj olmasa Meclis’e 60’tan fazla vekil sokacaklardı.

Bu 36 kişilik grup, Kürt sorunu konusunda çok önemli bir dönemeci ifade ediyor. Ayrıntılı rakamları yarın yazacağım, AK Parti’nin belirgin oy kaybettiği, yeni oy kazanamadığı yegane yurt parçası, Kürt nüfusun yoğun yaşadığı yerler.

İşte bu sonuç, Türkiye’nin tartışmasız en önemli sorunu, bütün diğer sorunlarının anası olan Kürt sorunu konusunda yepyeni bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Son bir cümleyi de CHP için etmem lazım.

Bu sonuç CHP için asla ve kata başarı değildir.

Hürriyet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0