SANATÇILAR ADASI LESvOS (MİDİLLİ ADASI)

16 Mart 2007 12:49  

 

SANATÇILAR ADASI LESvOS (MİDİLLİ ADASI)

I.Ö 630-612 arasında kesin olarak bilinmeyen bir tarihte doğmuş olan Sappho nun şiiri şair henüz ölmeden efsanevi bir hal almıştır. Atinalı lider avukat ve şair Solon, Sapphonun şiirlerinden birini öğrendikten sonra artık gönül rahatlığıyla ölebileceğini söyler Plato ise onun lirik bir şair olarak tanımlamanın yetersiz olduğunu düşünerek onu bir esin perisi olarak kabul etmiştir. Sappho nun yazdıkları o dönemde Yunan şiirinde özellikle de Lesbos adasında ilgi gören yeni bir akımın bir parçasıydı. bu yeni akım mitolojideki kahramanlık temalarından kurtulmuş, lirik şiire doğru ilerleyen, kişisel duygu ve izlenimlere yer veren bir şiirdi. Lirik ismi ise bu şiirler okunurken genellikle fonda çalınmakta olan bir lir bulunmasından dolayı verilmişti Sappho örneğinde ise daha da özel bir durum vardı ki bu da şiirdeki kişisel dünyanın bir kadına ait olmasıydı. I.O. 6 ve 7.yüzıllarda Lesbos (Midilli)de yaşanan kültürel yeşerme kadınların özgürlüklerinin genişlemesi için el ele gitmiştir.

Sappho nun güçlü homo-erotik temalar içeren şiirleri onu bir lezbien ikonuna dönüştürmüş ve hatta isminin kendisi kadının kadına duyduğu aşk (Sapphik aşk) olarak kullanılmakta olsa da Sapphonun şiirleri 19.yy sonlarına dek gün ışığına çıkarılmamıştır.

Midilli Skala Erosouda doğmuş olan Sappho nedeni ile bu adaya Lesvos denmeye başlamıştır.

Mitilinin geçmişi ilk tarih yazmalarına ve ilk yunan edebiyatına kadar uzanır. Homer Odesasında 10 yıllık kuşatma sırasında Achilles ve Odesseusun Lesbosa saldırışından bahseder. Büyük ihtimalle şimdi Trakya olarak bilinen bölgede yaşamakta olan Aeolianlılar tarafından 10.yüzyılda ele geçerilmiş olan ada Heredotun listesinde yer alan altı şehirden biridir.

Girit ve Evianın ardından en büyük üçüncü Yunan Adası olan Lesvos (Midilli) turistikleşmenin maddi cazibelerine pek teslim olmamıştır. Egenin bu güzel adasında zeytincilik de son derece gelişmiştir.

Adada Ziyaret Edilebilecek Yerler arasında; Arkeoloji Müzesi, Bisans Sanat Müzesi, Midilli Kastrosu (kalesi), Midilli Antik Tiyatrosu, Morya Roma Su kemeri, Mithimna Arkeoloji Koleksiyonu, Sigri Kalesi bulunmaktadır.

Hemen yanıbaşımızdaki bu adaya ulaşım ise 01 Mayıs 2007 den itibaren her gün Foçadan kalkacak feryboatlar ile sadece 2.5 saattir.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0