SAMİSTAN (LAPONYA)

14 Temmuz 2011 15:56 / 2223 kez okundu!

 


Kuzey Avrupa'da unutturulmaya çalışılan bir millet Samiler. 4000 yıl öncelerinden Kuzey Avrupa ve özelde de İskandinavya'nın gerçek sahipleri. İster Norveç'te, isterse Finlandiya veya İsveç'te gidip sorun size bu millet ile alakalı aynı cevap verilecektir: “Buraların ilk sahipleri. En eski sakinleri” diyeceklerdir.

Sonrası ise malum… Sürgünler, baskılar, sindirme politikaları, yok saymalar ve hatta kısırlaştırma politikaları. Dünya İnsan Hakları savunucularının en nihayetinde fark edebildiği bir millet Samiler.

Ural Altay dil grubuna mensup ve bizim kadar Asyalılar. Hristiyanlık zoraki olarak kabul ettirilmiş. Ulusal olarak Norveç-İsveç-Finlandiya ve Rusya sınırları çizilince onları da bir kalemde ayırmışlar. Kuzeyde yaşamaya mahkum edilen asil ve savaşçı bu millet, geçim ve yaşam mücadelesi içerisinde geyik yetiştiriciliğinde ön plana çıkmış.Var olma mücadelelerini dillerini koruyarak sağlamışlar ve daha 1950’lere doğru ancak çeşitli haklar kazanabilmişlerdir. 1956’da 3 ülkeyi kapsayan Kuzey Sami Konseyi'ni kurdular. Her 3 ülkedeki Samiler kendi bayrakları, kendi okulları ve kendi meclislerine kavuştular. Halihazırda kendi üniversiteleri de bulunmaktadır. Samiler çoklukla göçebe halinde yaşarlar, balıkçılıkla ve orman ürünleri ile geçinirler. Yüzölçümü 400.000 kilometrekare, nüfusu 150.000’dir.

Samilerin çok az insanın bildiği bazı özelliklerini Sami bir bayan vasıtası ile öğrenmiş olduk. Samiler, kesinlikle domuz yemiyorlar. Hayvanları Müslümanlar gibi kesiyorlar. Mutlaka kanının boşaltılmasını şart koşuyorlar. Yoksa yemezler. Hristiyanların şoklama usulü ile olsun veya başka şekilde boğazladıkları hayvanları yemiyorlar. Domuz eti hususunda o kadar hassaslar ki, eğer bir bıçak o ete değmiş ise sonra da kendi etine değecekse onu da yemiyorlar. Sami kadınları erkeklerin arasına çok çıkmıyor. Kadınlar kendi aralarında konuşuyorlar. Erkekler az da olsa özel günlerde içiyorlar. Sami kadınlarının başları mutlaka kapalı olup, saçlarını yabancılara göstermiyorlar. %70’i Ural Altay dil grubuna mensup Samilerin. Kendi nesillerinin devamı için kendi aralarında evliliğe önem veriyorlar.

Özellikle İsveç-Norveç ve Finlandiya'daki Sami milletini daha çok tanımaya çalışmalıyız diye düşünüyorum. Özelliklerine ve ahlak kurallarına baktığımızda bir peygamberin Samilerin atalarına uğrayıp tebliğde bulunduğu net anlaşılıyor.



Salih SEVGİCAN

13.07.2011 - Finlandiya

Son Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2011 14:54

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.