Per[Gel]'in diğer ayağı

27 Kasım 2011 12:44 / 1733 kez okundu!

 


Bozbulanık İskandinavya günlerinden bir gündü. Gri ve sessizliğn çığlığı hakimdi yeşile. Suların tüm güzelliği acıydı. Tüm sıcak tebessümler soğuktu. Melankolik, isyankar, dokunsan ağlayacak bir halde iken buldu kendini. Karşısına Ahmet kaya'nın yazıp Suavi'nin okuduğu bir parça çıktı. Sözlerine vurulmuştu. Kendine geldi. Yeşil tekrardan beliriverdi gözüne. Tebessümleri daha net farketmeye başladı.

Yıllar önce Erzurum'un manevi şahsiyetlerinden Alvar imamının (r.a), bir hatırası aklına geldi. Erzurum'da düğünlerde çalınan "dört güzel" türküsü kulağına gelince oturup gözyaşı dökmesi ve o 'dört güzel'de '4 halife' efendilerimizi düşünmesi gibi, o da bu parça ile bambaşka alemlere girmişti. Bu şarkıdaki sözleri, gidip de geri dönmeyenler veya ÖNDEN GİDEN ATLILAR için dinlemeye başlamıştı:

Bu yol bizim yolumuzdur
gidip geri dönmemek var
sıra kimde belli olmaz
geri dönüp görmemek var

Bu bir veda şarkısıdır
gidenlere selam olsun
kalanlarla yola devam
umut bizim ışığımız

Gidip de dönmemek var
gelip de görmemek var
bu bir veda şarkısıdır
yüzüne el sürmemek var

Bilmelisin bilmelisin
ümitsizlik yok

Sana hoşçakal diyemem
ama şimdi gitme vakti
yüreğimde çanlar vurur
kalbim sökülüyor sanki

Sana hoşçakal diyemem
ama şimdi gitme vakti
yüreğinde hasret biter
umutsuz olma yeter

Mevlana anlayışından çok ötelerde, Hz.Peygamber (aleyhisselam) sünneti olarak, Per[gel] iğnesini tüm mukaddesatının içine mıhlamış vaziyette ve diğer ucunuda tüm aleme ve tüm evrene açarak geniş bakmayı denemeye başladı. Okyanus ötesinde erbain üstüne erbainler dolduran muhterem büyüğünün, çok farklı kesimlerle diyaloğunu düşündü bir an. Evet herkes ve herşeyden Güzel olana bir yol gidiyordu. 16 yaşlarına kadar sevdiği kişinin, Alvar imam'nın meclisinde yetiştiğini fark edince herşeyi daha iyi anlamaya başlamıştı. Sanatsal, kültürel, sosyal ve siyasi tüm farklı kişi ve alanlardan, Güzel (cc) olana bir yol bulunabilirdi. Bu da Per[Gel!] modelinde gizliydi. Hakk ile merbut; Halkın ise içinde bir anlayış. "Güzel gören, güzel düşünür. Güzel düşünen hayattan lezzet alır" gerçeğini bir kez daha net bir şekilde kavramıştı. Baktı ki, grilik, soğuk, kar, kış,h üzün ve dertler hepsi de O'nun (cc) esmasının farklı yansımalarından ibaret. Şarkıda dediği gibi dedi: "umut bizim ışığımız", "ümitsiz olmayın yeter".


Salih SEVGİCAN

24.11.2011, Finlandiya – Helsinki


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.