FİNLANDİYA'DA BİLİNMEYEN BİR KİTAP: BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ

20 Nisan 2011 02:14 / 3284 kez okundu!

 


Bizzat Mustafa Kemal'in askeri okullarda okutulmasını istediği hatta 1960 darbesini yapan albayların bu kitaptan çok etkilendikleri ve esinlendikleri anlatılır. Hakikaten de kitabı elnize alıp okumaya başladığınızda farkını anlarsınız. Akarsu gibi bir tatlılıkta cereyan etmektedir herşey.

Kitap bir milletin özelliklede rusya ve isveç arasında sıkışmış kalmış bir milletin ilkdefa ayağa kalkışını anlatmaktadır. Milletçe tarih sahnesinde boy göstermenin hikayesidir anlatılanlar. Finlandiyalılar kendilerini Suom ve ülkelerine de Suomi derler. Bataklık manasına gelir. Hatta bazılarınca Baltık Denizi Türkçe bir kelime olup, Balçık manasına geldiği söylenmektedir.

Kitap özellikle bizim ülkemizde çok ciddi bir etkiye sahiptir. Bataklıklar ülkesinden zambaklar ülkesine geçiş ifade edilmeye çalışılır. Fakat gerçeklerin rengi biraz farklıdır.

Şu an Finlandiya'da bu kitabı bilen insan sayısı çok azdır. Hikayenin böyle olup olmadığı bir muammadır. Sanki bir kurgu vardır. Sinelman denilen büyük liderlerini bilmekte fakat bu kitabı bilmemektedirler.

Finliler gibi okuma oranı çok çok yüksek bir yerde bu dediklerim çok şey ifade eder. Kitabı bir Rus'un yazması da oldukça enteresandır. 1808 yılına kadar İsveç'in ve o tarihten 1917'ye kadar da Rusların elinde yaşamışlardır. Kitap, siyasi-idari-tamamen milli ve özgürlüğe dayalı kalkınma, toparlanma ve örgütlenmeyi anlatmaktadır.

Finlandiyalıların bilmemesine gelince, ya üzerinden çok zaman geçmiş veyahut aşırı şişirilmiş bir kurgu ile biraz hayal gücünün de yardımıyla oluşturulmuştur. Eski dindar ve geleneklerine bağlı Fin halkının, 2000'lere gelindiğindeki hali çok çok farklıdır. Din sanki raftan kaldırılmıştır. % 80-90 oranında ateist olduğu söylenmektedir.

Eşcinsellik her alanda serbestiyet kazanmaktadır. En son çok büyük tartışmalarla merkez protestan kilisesi eşcinsellerin nikahlarını kıyacaklarını açıkladı. Ve hemen akabinde 40 bine yakın insan o kilise üyeliğinden istifa ettiler. Ülkede çok ciddi haber oldu bu olay. Eşcinselliğin serbestisinin Finlandiya Meclisi'ne önerge olarak sunulması tartışmalarında, önergeyi veren Bakan; ''bu önergenin bugün bu meclisten geçeceğine inancım tam. Çünkü ben bu mecliste kimlerin eşcinsel olarak yaşadıklarını gayet iyi biliyorum'' diyebilmiştir. Ve de o önerge büyük bir farkla geçirilmiştir.

100 yıl öncesine göre bugün çok daha fazla alkol bağımlılığı artmıştır. Hatta alkol alırken duramamak ve sürekli içmeye sebep olan bir gen tesbit edilmiştir Finli halkta.

Resmi nikah hemen hemen geçersiz gibidir.

Evet 2000'lerin Finlandiyası BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ romanındaki kurgusal mücadeleye ve dirilişe daha çok muhtaç bir vaziyettedir. Kitabı bir de bu açıdan alıp okumalı ve hangi ülkede yaşıyor olursak olalım, karanlıklara ve zulümlere bir mum da biz yakmalıyız. Tepkimiz şuurlu olmalı. Reaksiyoner değil aksiyoner olmalı. Tepki[siz]siniz !!!


Salih SEVGİCAN

30.01.2011, Finlandiya – Helsinki

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
20 Nisan 2011 08:55

sertuğ

Sanırım Lise dönemlerindeydim kitabı okuduğumda. hikayenin en motive eden yanı da - en azından benim için- yaşanmışlığıydı. Çok kişiye tavsiye ettiğimi de hatırlıyorum bu arada. Lakin yukarıdaki yazı sahada olan birinin gözlemleri olunca kitabın reelden çok kurgusal bir gerçeklikle sınırlı kalması tezi daha makul duruyor. Ve diyorum anlatılan ve yazılan bizim tarihimize dair de kurgusal destanlar var mıdır acep, ve ezber bozan birileri bigün çıkar da hiç de sanıldığı gibi değil derse yakın tarihimiz "beyaz yalanlar ülkesine" mi döner!?

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.