Þakadan anlamanýn zekayla iliþkisi tespit edildi

19 Ocak 2017 23:47  

 

Þakadan anlamanýn zekayla iliþkisi tespit edildi

Þakadan anlayan ve kara mizahtan hoþlanan kiþilerin daha zeki olduðu ortaya çýktý.

Viyana Týp Fakültesi'nden 14 bilim adamýnýn yürüttüðü araþtýrma, þakadan anlayan kiþilerin, ani anlam kaymasýný çok çabuk farkýna vardýðýný ya da normalde bir arada olmayan sýra dýþý baðlamlarý takdirle karþýladýðýný gösterdi.

Sonuçlarý Cognitive Processing dergisinde yayýmlanan araþtýrma çerçevesinde 76'sý kadýn ortalama 33 yaþýnda 156 katýlýmcýdan, Uli Stein'in Black Book adlý çalýþmasýnda yer alan kara mizah örneði 12 karikatürden aldýklarý hazzý ve kavrayýþlarýný derecelendirmeleri istendi. Bu derecelendirmeleri deðerlendiren bilim adamlarý, katýlýmcýlarý üç farklý gruba ayýrdý. Yapýlan sözlü ve sözlü olmayan zeka düzeyi testlerinde, karikatürleri en iyi kavrayan ve en fazla beðenen grubun en yüksek puanlarý aldýðý gözlendi.

Araþtýrmada öte yandan yaygýn inanýþýn aksine kara mizahtan hoþlananlarýn aksi ve agresif kiþiliklere sahip olduðuna dair herhangi bir kanýt bulunmadý. Bilim adamlarýndan Ulrike Willinger, ekibinin elde ettiði bulgularýn, kara mizahý kavrama sürecinin, "karmaþýk bir bilgi-iþleme iþi" olduðunu ortaya koyduðunu söyledi.

Karar.com

Son Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2017 00:03

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0