Þadan Gökovalý, Kadifekale ve Kenan Iþýk'ýn Çöl'ü - Ünal Ersözlü

03 Temmuz 2011 13:58  

 

Þadan Gökovalý, Kadifekale ve Kenan Iþýk'ýn Çöl'ü - Ünal Ersözlü

Þadan Gökovalý, iþte yine o yalýn, güzel Türkçe'siyle; hem de efsanelerin, dev bir þehir tarihinin þemsiyesi altýnda, öyle parlak ve etkileyici yazmýþ ki Kadifekale'yi.

Bu köþede sizlere duyurmak istediðimiz çok kitap birikti aslýnda. Bunlardan biri deðerli aðabeyimiz, güzel insan Prof. Dr. Þadan Gökovalý'nýn bir kitabý: "Kadifekale"
Heyamola Yayýnlarý, yayýncýlýk estetiði açýsýndan daha iyi olabilecek, ama içerik anlamda niteliði yüksek, çok güzel bir iþ yaptý; bir "Ýzmirim" serisi oluþturdu. Bu kapsamda Ýzmir'in kýrk bir semti, hepsi birbirinden kýymetli, Ýzmirli kýrk bir yazar tarafýndan kaleme alýndý. Ortaya kent kültürü açýsýndan, kayda deðer toplu bir güzellik çýktý. Yerimiz yettiði ölçüde, bu köþede, o kitaplarý size zaman zaman tanýtacaðýz. Ýþte bugün bunlardan biri:
"Ýzmiriçe"nin Tacý üst baþlýðýyla, Þadan Gökovalý'nýn 'Kadifekale'si.
Þadan Gökovalý'yý tanýrsýnýz, ama yine de özetleyeyim kimliðini:
On parmaðýnda, on marifet. Türkiye'nin ilk profesyonel turist rehberlerinden.
Ýyi gazeteci, özel bir televizyoncu; ama en önemlisi bir bilim insaný.
Sayýsýz ödülün sahibi. Efes'i, Fethiye'yi, Bergama'yý en iyi anlatan yazar.
Farklý dillere çevrilmiþ 20'nin üzerinde eserin sahibi.
Anadolu Uygarlýklarý'na katký ödülü almýþ bir adam.
Bir de en güzeli, anlamlýsý; Halikarnas Balýkçýsý ile Azra Erhat'ýn manevi evladýdýr Þadan Gökovalý. Fazlasý var, eksiði yok saydýklarýmýn. Gelelim kitabýna:
Kadifekale, Ýzmir'in en özel, ýþýklý, tarihi semti.
Þadan Gökovalý, iþte yine o yalýn, güzel Türkçe'siyle; hem de efsanelerin, dev bir þehir tarihinin þemsiyesi altýnda, öyle parlak ve etkileyici yazmýþ ki Kadifekale'yi.
Mutlaka okunmalý... Ýçinden 'Kadifekale' geçen Ýzmir þiirleri de kitabýn ayrý bir armaðaný.

***

"Ben þiir ile müzik iliþkisinden korkarým. Çünkü bir þiirin, ustaca, hakkýný vererek gerçekleþtirilen okumasý, zaten baþlý baþýna doðanýn ezgisi gibidir. Yani çok zordur, iyi þiirin arkasýna müziði yerleþtirmek."

Sevgili Kenan Iþýk, kýymetli dostum, çok deðerli aðabeyim. Ayakta alkýþlanacak bir iþ yaptý. Adýný da "Çöl" koydu. Titizlikle bir þiir seçkisi oluþturdu. Pýrýl pýrýl, çok özel bir kitap çýktý ortaya.
Televizyonda görünen bilinen yaptýklarý dýþýnda, aslýnda bir ömrü Türk tiyatrosuna vermiþ; yönetmen, oyun yazarý ve oyuncu olarak tiyatroya damgasýný vurmuþ, Ahmet Hamdi Tanpýnar'ýn Huzur'unu oyunlaþtýrmýþ, üstelik çok sayýda deðer üreten baþarýya imza atmýþ, derinlikli biridir Kenan Iþýk.
Hep sürprizleri, hep zoru seven, özel bir sanatçýdýr Kenan Iþýk.
Ýþte þimdi de, Turkuvaz Kitap tarafýndan yayýnlanan 'þiir seçkisiyle' hepimizi þaþýrttý.
Kenan Iþýk'ýn þiir seçkisi de, aslýnda tam bir þiir gibi.
Kenan Iþýk; Ahmed Arif, Bedri Rahmi Eyüboðlu, Yunus Emre'ye dek uzanmýþ; koca Þeyh Galip ile açmýþ sayfayý; büyük usta Nazým Hikmet'ten, üstad Necip Fazýl Kýsakürek'e gitmiþ; Edgar Allen Poe'yu, Karacaoðlan'ý, William Shakespeare'i, Mevlana'yý selamlamýþ mesela, dizeler arasýnda dolaþýrken, hüzün ve sevinç vererek insana.
Çok güzel bir iþ yapmýþ gerçekten de Kenan Iþýk.
Çýtasý yüksek, nitelikli, insanda sevgi uyandýran; insaný þefkatle þiire yönelten bir iþ.
Tam 71 þairin, 107 þiiri yer alýyor, güzelim þiir seçkisinde. Ama kitabýn yanýnda sunulan esas sürpriz, Kenan Iþýk'ýn bu þiirler arasýndan seçerek seslendirdiði, 12 þiirlik CD'si.
Ben þiir ile müzik iliþkisinden korkarým. Çünkü bir þiirin, ustaca, hakkýný vererek gerçekleþtirilen okumasý, zaten baþlý baþýna doðanýn ezgisi gibidir. Yani çok zordur, iyi þiirin arkasýna müziði yerleþtirmek.
Genelde baþarý oraný düþük olur, bu nedenle bu denemelerin.
Ýþte Kenan Iþýk, hem muhteþem okumasýyla, hem arka fona koyduðu iyi, baðýrmayan bir müzikle, bu zoru mükemmel baþarmýþ. CD'de Kenan Iþýk'a; Funda Arar, Zara, Ýzel, Ghada Ragab, Ýstanbul Devlet Opera Bale Korosu da, vokalleriyle eþlik etmiþ. Semih Erdoðan'ýn ve Salih Ata'nýn müzik ve düzenlemeleri çok baþarýlý.
Kenan Iþýk'ýn okumalarý, arada þarkýya dönüþen fýsýltýlarý, çok çok güzel.
Kaç gündür bu CD'yi dinliyorum. Dinledikçe Türk þiiri ve genel olarak yalnýzlaþan þiir için, seviniyorum.
Çünkü bu CD'yi dinleyen ve þiirle hiç ilgisi olmayanlar bile, çok etkilenecektir. Dizelerin esrarýna kapýlýp, estetik duygusuyla buluþacaktýr.


Sabah Ege

Son Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2011 16:16

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0