‘Çocuklara kýymayýn efendiler'

27 Ocak 2015 16:20 / 3314 kez okundu!

 

 

Geçtiðimiz aylarda, kendilerinin eðitim kurumu olduðunu iddia eden kurumlar, eðitimci olduðunu zanneden insanlar eðitim þurasý düzenlediler. Basýndan öðrendiðimiz kadarý ile sarýsýna alýþýk olduðumuz sendikalarýn yanýnda bir de kara sendikalar peydah olarak  en gerici, en tutucu, ayrýþtýrýcý önerilerde bulunarak bu þuraya katýldýlar.

Bizler, ülkenin gelecek kuþaklarýna nasýl daha iyi, daha doðru bir eðitim uygulayabiliriz diye tartýþmalar beklerken sözde bu eðitimciler, eðitim sendikalarý, eðitim öðretimden ziyade yeni gençliði nasýl pasif hale getiririz, nasýl ayrým yaparýz, nasýl taraf yaparýz, nasýl dinci kinci gençlik yetiþtiririzin tartýþmasýný yaptýklarýný öðrenmiþ bulunmaktayýz. Maalesef bildiðim kadarý ile bu sorunun aslý unsuru olan gerçek, tarafsýz eðitimcilere, öðretmenlere ve öðrencilere bu konuda hiçbir þey sorulmadýðý çok üzücü.

Bilindiði üzere iktidar kavgasý nedeniyle dershanelerin kapatýlmasý sonrasý bizim gibi hiçbir tarafa baðlý olmayan sadece eðitimle öðretimle ilgilenen küçük eðitim kurumlarý olarak bizlerde gelecek için yol haritasý çizmek için öðrencilerimize, nasýl bir okul da eðitim görmek istersiniz diye düþüncelerini sorduk. Harika cevaplar aldýk. En genel ifadeyle ÖZGÜR BÝR EÐÝTÝM istiyorlar. Açýkça ifadelerinde bu özgürlüðün sýnýrlarýný da belirliyorlar, dersler de konuyu tamamen kavrayacak þekilde ciddi olarak derslerin yapýlmasýný, öðretmenlerle konu üzerinde konuþulacak, tartýþýlacak ortamlarýn oluþmasýný, teknolojik geliþmelere ayak uydurulmasýný, araþtýrmaya yönelik kütüphanelerin, laboratuvarlarýn olmasýný, ders dýþýnda da çok yönlü sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapýlmasýný, spor aktivitelerin her birinin oluþturulmasýný, sýnýflarýn çok yoðun olmamasýný, resim, müzik, tiyatro gibi sanatsal çalýþmalar için odalarýn olmasýný, öðretmen öðrenci iliþkilerinin sýnýrlarýný dahi çizerek, çevreyi koruyan, hijyene önem verilmesini isteyerek doða ile içi içe bir okulda eðitim öðretim görmek istiyorlar. Özgürlük konusunda da istedikleri en çok giyimlerine kuþamlarýna saç sakalýný fazla karýþýlsýn istemiyorlar. Hele 6-7 ci sýnýflarda ki öðrenciler, küçücük elleri, saf, tertemiz yürekleri ama bizlerden daha akýllý önerileriyle gelecekleri için o kadar güzel önerilerde bulunuyor ki þaþýrmamak elde deðil. Tasarým sýnýflarý, moda odalarý gibi önerilerinin yanýnda doðaya ve korunmasýna çok önem verdikleri açýkça görülüyor. Dinci, kinci, ayrýþtýrýcý, öteleyici, ýrkçý, þekilci, biçimci bir eðitim çaðrýþtýrýcý en küçük emarede bile bulunmuyorlar. Tamamen sosyal, bilime dayalý, kendilerini ileriye hazýrlayan huzurlu, doðayla hatta hayvanlarla içi içe bir eðitim istiyorlar.

Yalnýz, yapýlan bu ‘’nasýl bir okulda eðitim istersiniz’’ deðerlendirmesinde görünen, altýncý ve yedinci sýnýflarla lise onuncu ve on birinci sýnýflarýn isteklerini ve önerilerini getiriþ biçiminde ki ifade farkýnýn ayný olmasý üzücü. Daha açýk ifade edersek on ve on birinci sýnýflarlardan birkaç öðrenci dýþýnda tamamýnýn düþüncelerindeki ifade biçimi ilk okul altý ve yedinci sýnýflarlarýn ifade düzeyine yakýn, bu da biz eðitimcilerin eksikliði, demek ki öðrencilerimize istek ve önerilerini ifade edecek kompozisyon yöntemlerini öðretememiþiz veya verememiþiz.

Ne yazýk ki bu ülke ne çektiyse sorunlara çözmede ideolojik ve taraflý bakmaktan çekti, özellikle eðitim alanýnda yýllardýr her iktidarýn kendi ideolojine göre eðitim ve öðretimini dizayn etmesinden ülke bu gün bu hale geldi. Artýk, bu yöntemler yüzünden çocuklarýmýz sorun çözmede, kavramada ve yaratýcýlýkta OECD ülkeleri arasýnda sonuncu olmaktan çýkmak istiyor, gerçek, tarafsýz her konuda kendini geliþtiren, yetiþtiren geleceðe yönelik eðitim, öðretim istiyor. Öðrencilerimiz gibi düþünen biz eðitimciler için de her öðrenci bizim için biricik ve tektir onlarýn her biri bir deðerdir. Bu nedenle bu tertemiz, saf, çýkarsýz düþünen çocuklarýmýzýn düþüncelerini alalým. ‘’Bu çocuklara kýymayalým efendiler!..’’

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

27.01.2015

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.