Yengeç aklýyla olur mu?

11 Temmuz 2014 22:08 / 1087 kez okundu!

 

 

12 Mart 1971 askeri darbecileri, bizleri de sol darbeci iddiasýyla, (ben öyle deðerlendiriyorum bazýlarý öyle olmadýðýný iddia edebilir) Ýstanbul, Selimiye Askeri Kýþlasýnda gözaltýna aldýðý günlerin birinde, Gazeteci yazar Aydýn Engin ve öðretmen Mehmet Çakýr ile akþamüstü boðazýn mavi sularýný hüzünlü, hüzünlü seyrederken koðuþun kapýsý sertçe açýlarak, baþýnda takkesi, bir elinde tespihi, bir elinde de küçük bir çýkýný olan çelimsiz, buðday tenli, üzerinde sadece gömlek ve pantolon olan orta yaþlarda birini içeri sokan asker, ‘’bu adam sizin koðuþta kalmak istiyor’’ dedi.

Adamý koðuþun içine býraktý ve kapýyý kapadý. Ýrticacý iddiasýyla gözaltýna alýnan bu adama neden bizimle kalmak istediðini sorduðumuzda, ‘’bir tane akýlsýz düþmaným olacaðýna on tane akýllý düþmaným olsun’’cevabýný verdi. O dönemin darbecileri, göstermelik olarak lümpenleri, mafyacýlarý da gözaltýna alýyorlardý, gözaltýnda mafyacýlarla ayný koðuþa konulan bu adamcaðýz namaz kýlarken lümpenler rahat vermemiþler, dalga geçmiþler bundan tedirgin olan bu insan da bizim koðuþu tercih etmiþ.

‘’Akýllý düþman’’ biraz aðýr ve uygun kaçmaz ama bunu akýllý muhalefet olarak aldýðýmýzda ne yazýk ki ülkemizde ne partiler kendi içlerinde, ne de kendi arasýnda birbirine akýllý muhalefet, veya ittifak yapamýyorlar, uzlaþamýyorlar. Yine o dönem de darbecilik iddiasýyla yargýlanan rahmetli Ýlhan Selçuk la birlikte olduðumuz Kartal Maltepe Askeri ceza ve tutuk evinde kaldýðýmýz dönemde sol fraksiyonlar da aralarýnda oturup, ülkenin, bölgenin tarihsel sürecini, sorunlarýn veya ayrýlýklarýn gerçek temellerinin nedenlerini ortay koyup, deðerlendirmeler yapýp açýkça, dürüstçe neden böyle olduðunu konuþamýyorlardý, daha açýkçasý, birbirlerine bile düþünce temelinde akýllý muhalefet yapamýyorlardý. Her fraksiyonun kendince hazýrladýðý basmakalýp ezber düþünceler vardý. Düz mantýk ve ayaklarý havada deðerlendirmeler sadece kendi aralarýnda konuþmalarla sýnýrlý iliþki hakimdi. 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra hayatýn gerçeði,  bu dönemin tüm sol fraksiyonlarýnýn tespit ettiði bütün tahlillerin yanlýþ olduðunu göstermesine raðmen yine ders alýnmadý ki ardýndan 12 Eylül 1980 darbesi çok daha acý oldu.  Hadi biz o zaman 20-21 yaþlarýnda daha býyýklarý terlememiþ çocuktuk, Kartal Maltepe Askeri ceza ve tutuk evinde birlikte olduðumuz koca, koca profesörler, doçentler, yazarlar, çizerler, sanatçýlar, tabii senatörler, subaylar, bürokratlar vardý bunlara ne demeli?

Bu alýþkanlýk, bu süreç bu hastalýk sona erdi mi? Bence hayýr. Tam tersi 12 Mart 1971 askeri darbesinde yargýlanan hemen, hemen her kiþi daha sonra ki yýllarda sol adýna birer fraksiyon oldu. Artýk, þimdi çocuk deðiliz, her yerimiz aðardý ama zihniyet ve alýþkanlýklar deðiþmedi. Neden sonuç iliþkisini, süreci, etkenleri, etkiyi, tepkiyi, sosyolojiyi, gelenekleri, görenekleri, inançlarý, etnik yapýlarý, hasýlý insanlarýmýzý deðerlendirmeden ayný alýþkanlýklarla ve zihniyetle birbirimizin görüþlerini, düþüncelerini hemen yargýlýyor ve infaz ediveriyoruz. Kendinden olmayaný veya kendimiz gibi düþünmeyene hiç saygý duymadan karþý ve düþman mantýðý ile suçlanýveriyoruz. Hem de bir kelimeyle bir cümle ile. Her yeri aðarmýþ, bazý eski sosyalistler, komünistler, enternasyonalistler masa baþýnda önünde raký kadehi ile oturmuþ, isimlerinin baþýna da T.C koyarak kendileri gibi düþünmeyen farklý görüþ ve yazýlara imalý, itinalý mesajlar yazýyorlar. Bazýlarý da sözde partisi için dün desteklemem deyip karþý çýktýðýný unutarak bugün tamam diyor. Bunun yanýnda ülkeyi iyi tahlil eden, ittifaklarýný kuran, birbirine sahip çýkan, halký da güzelce ikna edip kandýranlarda 70-80 yýldýr þu þekilde de olsa bu þekilde de olsa iþi götürüyor, iktidarýný sürdürüyor.

Bir köþe yazarýn yazýsýndan okumuþtum yengeçler birbirinin sepetten çýkmasýna müsaade etmediði için, yengeçlerin bulunduðu sepetin kapaðý olmazmýþ. Bu akýlla biz de sepetten çýkabilir miyiz?

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

10.07.2014

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.