Yedirmezler caným

05 Temmuz 2012 11:14 / 1636 kez okundu!

 


Ýnsanlara tek tek sorduðunuzda hemen hemen hepsi milliyetçi olduðunu söyleyecektir. Fakat, ya anlayýþ farkýndan ya yaþam biçimi bakýmýndan ya da çýkar açýsýndan herkesin milliyetçilik anlayýþý farklý. Sözde milliyetçi olan insanlarýmýzýn, günlük yaþamda kullandýðý televizyondan, bilgisayarlarýna, arabalarýndan giydiði ayakkabýya, elbiseye hatta yiyeceklerine kadar her þeyde milli marka görmekte zorlanýrýz.

O kadar ki cebimizdeki paradan yaptýðýmýz harcamalarýn, dünyanýn hangi bankasýnýn kasasýna gireceðini bile bilemiyoruz. Bir de kan kýrmýzý milliyetçilerin yurt dýþý bankalarda trilyonlarý olduðu söyleniyor. En sonunda da komþu ülkelerin insan haklarýný savunmak millici olma kapsamý alanýna girdi. Görüldüðü gibi, millicilik, milliyetçilik, ulusalcýlýk bu günlerde o kadar farklý anlayýþ ve anlamlarda ki tüm ülke ve insanlarýnýn gündeminde ister istemez meþrebine göre yer alýyor.

Ama hepimiz sýkýþtýðýmýzda bu mesele "milli mesele" deyip kestirip atýyoruz. 90 bin askeri donduran milliyetçi Enver paþa gibi, ülkeyi milliyetçilik adýna birinci dünya savaþýna sokup, Çanakkale'de binlerce yetiþmiþ, mühendis, öðretmen, doktor ve genç insanlarý ölüme yollayan bizim millici ittihatçýlar gibi, bir de bu savaþa ulusal kurtuluþ misyonu yüklenirse al sana mükemmel bir milliyetçilik anlayýþý.

Þimdi de millicilik adýna Suriye konusunda laflar edilinmesi, hesaplar yapýlmasý baþýmýza dertler açmaz inþallah. Peki, Bahreyn konusunda insaniyet açýsýndan ayný hassasiyet neden duyulmuyor? Bu da anlaþýlýr bir þey deðil. Gelen bilgilere, duyumlara göre Bahreyn'de Suriye’nin tam tersi, iktidarda azýnlýkta Sünniler bulunmakta, çoðunluðu oluþturan Þiiler ise muhalefet etmektedirler. Bahreyn'de Suriye’de ki kadar olmasa da iktidarla muhalefet arasýnda büyük çatýþký ve çeliþki var. Ayný hassasiyet Bahreyn için duyulmamasý ilginç deðil mi?

Yýllardýr, hepimizin kafasýnda tüm savaþlarý, küçük ülkelerin denetimini, bu ülkelerdeki olaylarý, deðiþimleri, tüm geliþmeleri ABD ve Avrupa’nýn planladýðýný bütün bu kaos ve karmaþanýn söz konusu bu ülkeler tarafýndan çýkarýldýðý inancý vardý. Dünyanýn bu evresinde özellikle son 5-6 yýldýr, Orta Doðu, Kuzey Afrika ve Suriye gibi ülkelerde geliþen olaylar ve deðiþimlerin ABD ve Avrupa ülkeleri tarafýndan düzenlendiði tamamen yanlýþ ve eksik tespittir. "Ýnsan bindiði dalý keser mi?" Mýsýr, Yemen, Tunus, Libya gibi ülkelerin yöneticileri Arap Baharý'ndan önce ya ABD’nin ya da Avrupa’nýn denetiminde idi. Durup dururken, ABD ve Avrupa ülkeleri sonu ne olacaðý belli olmayan bir maceraya girip, kumar oynar mý? Bu bölgelerdeki olaylar tamamen ezilen, ötelenen, baský gören insanlarýn yýllarýn birikimi, teknolojinin, iletiþimin, bilginin paylaþýmý sonucu oluþan kendiliðinden eylemlerdir. Tabii ki olaylarýn geliþimini ya da eylemlerin sonucunda oluþan duruma göre eski hakimiyetini kurmak için ABD olsun Avrupa ülkeleri olsun, Rusya olsun kafa yoracaklar ve tavýr koyacaklardýr. Hatta Suriye konusunda Türkiye’nin ABD’yi peþinden sürüklediði iddiasý bile var. Libya iç savaþýnda Fransa’nýn rolünü oynama isteði olduðu iddialarý da cabasý.

Son günlerdeki geliþmelerden, görünen anlaþýlan o ki, insan haklarý imiþ, demokrasi imiþ, insanlýk imiþ tüm bunlar hikaye. Herkes doðal olarak kendi çýkarýný düþünüyor. Yalnýz, bunlarý düþünürken bizi dünya savaþýna sokan ittihatçýlar gibi yanlýþ hesaplar yapýlmasýn. Dünyanýn bu evresinde, bu kadar çok bilinmeyenli denklem ve dengeler içinde adama yedirmezler. Bizim son dönemlerde yani þu an iyi kötü Merkez Bankasý'nda üç kuruþumuz birikmiþ, IMF'ye borcumuz sýfýrlanmýþ. Bu durumda bizim sessiz sedasýz kendi insanýmýzýn ekonomik, politik, refah seviyesini yükseltecek tedbirler alamýz gerekir... Teknolojiyi, bilimi yakalamaya çalýþmalýyýz. Çevre korumasýna önem verip yenilebilen enerjiye geçmeliyiz.

Öncelikle kendi ülkemizde terör olaylarýný bitirip, iþsizliði, saðlýk sorununu, eðitim sorununu çözmeliyiz. Ancak bundan sonra etrafýmýza þöyle bir bakýp neler oluyor diyebilmeliyiz. Biraz mekanik oldu ama bazen mekanik çözümler komplo, entrika, kurnazlýk teorilerinden daha doðru ve daha iyi yöntemdir, deðil mi?


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

05.07.2012

Son Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2012 12:30

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.