Yazýklar olsun bize

23 Nisan 2013 00:24 / 1475 kez okundu!

 


Özellikle 1980 öncesi Türkiye Devrimci Hareketi diðer adýyla, Türkiye sol hareketi azýmsanmayacak bir güç olmuþtu. Bu güç aralarýnda nüans ve görüþ farklarý olsa da var olan Cumhuriyet yerine, iþçinin, köylünün, küçük esnafýn, küçük memurun yani halkýn iktidarýný hedefliyordu. Sözde olaylara enternasyonal açýdan bakýp ‘’Dünya Ýþçileri, tüm Dünya Halklarý birleþin’’ sloganlarý atýp, ‘’dil farký bilmeyiz, din farký bilmeyiz sanki doðduk bir anadan’’ deyip mitinglerde aðýzlarýný yaydýra yaydýra ‘’Enternasyonalle kurtulur insanlýk’’ marþlarý söyleniyordu.

Evet, sosyalist sistem çöktü, üretim iliþkileri deðiþti buna baðlý olarak üretici güçler deðiþti yani dünya deðiþti. Doðal olarak bu kadar deðiþim ve geliþim karþýsýnda ayný þeyleri savunmak dogmatikliktir, statükoculuktur ama dünyada insaný deðerler, eþitlik, özgürlük adalet gibi ilkeler, deðerler deðiþmediði gibi daha da öne çýktý.

Aðzýný doldura doldura enternasyonali savunan dünya emekçilerinin iktidarýný isteyen bizim hýzlý devrimcilerin, sosyalistlerin, komünistlerin, eski solcularýn, goþistlerin, çoðunluðu ve Maocu artýklarý, þu günlerde Kürtlerin Türkiye vatandaþlýðý tanýmýna, eðitim hakký verilmesine tahammül edemedikleri gibi barýþ sürecindeki geliþmeler karþýsýnda aldýklarý tavýr da nasýrýna basýlmýþ insanlar gibi feryat figan etme tavrýdýr. Hatta bazý gruplar feryadýn ötesinde Neo Nazi tavýrlar içine giriyorlar. Ýþte, eskiden bu devrimci sürecin içinde bulunan bizlere yazýklar olsun. Ne enternasyonal(!!) kafalar yetiþtirmiþiz. Nazilere rahmet okutacak kafalar helal olsun bizlere!

Bunun yanýnda daha vahim bir durum da kendilerini sosyal demokrat olarak niteleyen, eþitlik, adalet, özgürlük ilkelerini benimseyenlerin barýþ sürecinde ki içler acýsý konumu. Dillerinin ucuyla ‘’Barýþa karþý olunur mu? Barýþý kim istemez?’’ gibi hamasi ifadelerle barýþý istediklerini söyleyenler pratik de bal gibi bu süreci engelliyorlar. Hem de ipe un sererek, ‘’Barýþ karþýlýðý ne verdiniz, bizi bilgilendirmiyorlar’’ gibi sudan bahanelerle barýþ meydanýný terk ederek süreci dolaylý da olsa engellemek istiyorlar. Hele de sosyal demokratlýk adýna koskoca partinin ‘’Maocu artýklarýn’’ peþinden lömbür lömbür giderek bayrak açýp sürece karþý durmalarý daha da vahim bir manzara.

Bu barýþ sürecinde, bu sürece karþý çýkanlarýn iddia ettiði gibi AKP ile BDP hatta AKP ile PKK ülke çýkarýna olmayan uzlaþmalar, anlaþmalar yaptý diyelim. Ki böyle bir þeyin olduðuna da inanmýyorum. Ýþte tam da bu durumda, bu iddialarý öne sürenlerin, gerçek sosyal demokratlarýn bu anlaþmalarý bozup, barýþa sahip çýkarak, gerçek bir barýþýn oluþmasý, ‘’Silahlar sussun fikirler konuþulsun’’ ilkesinin ve demokratik reformlarýn hayata geçirilmesi için sürecin tam da içinde olunmasý gerekmez mi? Madem ki böyle bir oyun var bu oyunun bozulmasý ve teþhir edilmesi, barýþ sürecinde ülke çýkarýna karar ve söz sahibi olunmasý için onlar bir adým atarsa sosyal demokratlar üç adým atarak komisyonlara katýlýnmasý, öneriler getirilmesi halka doðrularýn anlatýlmasý, adaletin, eþitliðin, özgürlüðün kýsmý de olsa hayata geçirilmesi açýsýndan daha doðru deðil midir?

Yine ayný þekilde barýþ sürecine destek veren Akil insanlarýn çalýþmalarýna yardýmcý olunup bu insanlarýn önünü açarak halkýn isteklerini, halkýn nasýl bir barýþ istendiðini bu komisyonlara iletmede yardýmcý olunsa, yýllardýr gidilemeyen, baðlarýn koparýldýðý Doðu ve Güneydoðu Anadolu halkýyla bütünleþmek ve kopan baðlarý bu vesile ile kurmak en akýllýca bir yöntem deðil midir?

Çaðýmýz da ‘’zor oyunu bozar’’ teorisi artýk geçersizdir. Oyunu akýllý politikalar, geliþim ve deðiþim sürecini doðru yakalayanlar bozar. Bir kýsým ittihatçýlar askeri vesayetçiler gücenecek diye koskoca ülke heba edilemez. Zaten süreç eninde sonunda ayrýlarý ayrý yere, aynýlarý ayný yerde toplayacaktýr. Süreç baþarýsýz olursa ne olur? 1915'lerin ittihatçý kafalarý toplumu sadece ‘’Amok koþusuna’’ hazýrlar ki, bu da bu ülke toplumunun daha çok acý çekmesine neden olur.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

23.04.2013

Son Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2013 01:05

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.