YAZ SICAKLARI YÝNE BAÞLADI AMA!

21 Haziran 2016 13:36 / 1384 kez okundu!

 

 

Yaz sýcaklarý baþladý. Sýcaklarla bir þekilde baþ edilebilir ama politikada ki sýcak hava ile ülkede ve bölgede baþ etmek çok zor görünüyor. Önce partilerin ve politikacýlarýn kendi iç iþlerindeki durumlarýna tarafsýz, hiç birine ayýrým yapmaksýzýn objektif sade bir vatandaþ olarak bakalým. Partilerde hakim olan hava öfke, korku, endiþe, kibir, benlik, bireycilik, kýskançlýk, küskünlük, üstünlük taslama, çýkar, güç, yalakacýlýk, yapmacýlýk mý hakim? Yoksa, huzur, sevgi, alçak gönüllülük, dostluk, eþitlik, anlayýþ, eleþtirel olgunluk, liyakat, inanç, kolektif düþünce, özeleþtiri, yaratýcýlýk mý hakim?

Hangi parti, tüm halkýnýn, sanayicilerinin, ithalatçýlarýnýn, ihracatçýlarýnýn, tüccarlarýnýn, memurunun, iþçisinin, köylülerinin, esnaflarýnýn gereksinmelerini kapsayacak dengeli, adaletli uzun vadeli programlar yapýp hayata geçirme yönünde çalýþmalar yapýyor? Köklü, kalýcý eðitim, saðlýk, konut politikasýndan söz eden politikacý duydunuz mu hiç? Ýç politikaya baðlý olarak istikrarlý, onurlu, ilkeli, kalýcý bir dýþ politika, dýþ ticaret, dýþ iliþkilerden söz edebilir miyiz? Tüm bu sorulara evet diyemiyorsak ya da gündem tamamen baþka ise bu da politikanýn yazdan daha sýcak geçeceðinin iþaretidir. Gerçi  ülkede ve bölgede sorunlar bugünün sorunlarý deðil. Geleneksel olarak bölgenin jeopolitik konumundan ve de tarihsel süreçlerin birçok nedeni ile politikanýn ve politikacýlarýn geleneksel olarak böyle alýþkanlýklarýndan pek söz edilemez. Genel olarak söz verildiði halde yerine getirilmemiþ, günü kurtarmaya yönelik, hiçbir iþe yaramayan, her iktidarýn kendine göre düzenlediði,  iktidarlar deðiþtiðinde hemen deðiþen politikalar, bugünleri besleyen yýllarýn hakim politikalarýdýr.

 

Peki, halk kendi sýcak talepleri, istekleri konusunda nasýl bir yöntem izliyor acaba? Tam yüz yýldýr, gündelik yaþamda her gün yenilene yenilene sýradanlaþan, bilinçaltýna yerleþen ‘’tekleþme’’ propagandasý ile önyargýlý hareket etmesine raðmen saðduyuyu elden býrakmýyor. Hatta seçimden seçime dönem dönem bazý politikacýlarýn halkýn taleplerini, demokrasi ve barýþ isteklerine yerine getirmeyi vaat ettiðinde halk, ayýrým gözetmeksizin bu politikacýlarý iktidara bile taþýyor. Hiç bir dönem halkýn talepleri yerine getirilmeyip bir takým gruplarýn çýkarlarý gözetildiðinde ne yapacaðýný bilemiyor. Çoðunluðu oluþturan sýradan insanlarýn geçim derdinden, yaþamýn zorluðu, karmaþýk politik tahliller ve sýnýflarýn mevzilenmesinde bilinçlenme yetersizliðinden muktedirler tarafýndan özelliklede öyle istendiðinden derin analizler yapamayýp þaþýrýyor, kaos yaþýyor. Tahriklerle tüm olanlarý sonuçtan hareket ederek deðerlendirip, duygulara beton dökülme baþlýyor,  tamda politikacýlarýn istediði gibi aklýn bir yerine sýkýþmýþ ‘’tekçilik’’ ön yargýsý ile her gün tekrarlanan sloganlarla bilinç dýþýna çýkýp halk da ‘’tekçiliðe’’ yönelebiliyor.   

    Açýkça görülüyor ki tüm bunlarý okuyabilecek politikacýlara gereksinim var. Ayrýca acýlarý yaþamak istemiyorsak,   yüzyýllardýr bölgenin karanlýk tarihinden, tüm gerici, tutucu, hamasi ideolojilerden kurtulup, tek bir þeye ihtiyacý var temiz, þeffaf yönetime ve adalete. Her acýya katlanýr, hatta doðal olan adaletli ölüme bile, ama ‘’adaletsiz ölümler’’ en acý veren ve de hiç unutulmayan duygulardýr. Ýnsanlýk tarihi, binlerce defa acýlarla acýnýn, þiddetle þiddetin bitirilmediðini ispatlamadý mý?     

 

Sabahattin Ýzcioðlu

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.