Yaþama dair...

22 Mart 2012 12:28 / 1317 kez okundu!

 


Kuþadasý’nýn, kaleye giden liman caddesinde, bir seyyar satýcý plastikten yapýlmýþ, þeffaf, rengârenk görünümlü tablolar satýyor. Bu tablolara saðdan baktýðýnýzda bir resim, soldan baktýðýnýzda baþka bir resim, yani karþýdan baktýðýnýzda baþka bir resim görüyorsunuz. Yaþam da böyle bir þey olsa gerek. Gördüklerimiz, durduðumuz noktaya, baktýðýmýz yere göre deðiþiyor.

Hatta yaþam bu üç boyutlu resimden çok daha boyutlu ve karmaþýk. Yaþamla ilgili daha da derin düþünürsek, hepimizin içinde ayný anda birden fazla yaþam sürdürdüðümüz gerçeðidir. Görünen yaþamýmýz zahiridir, ast olan görünmeyen özellikle gizlediðimiz yaþamýmýzdýr. Bütün düþünsel eylemler, nihai kararlar burada verilir. Korkaklýk, çekingenlik, doymazlýk, gösteriþ, ihtiþam, iktidar olma, muktedir olma, karamsarlýk, parçalanmýþlýk. Vb. Ýnsanoðlu olarak görünmeyen bu yanýmýzý çok az ve ustaca, görünen yaþamýmýza yansýtýrýz.

Tüm insanlýk tarihi boyunca, iktidarlar ve muktedir olanlar kendi çýkar ideolojileri vasýtasý ile bu görünmeyen zihinsel yaþamý hedefleyerek, toplumda düþünceyi kalitesizleþtirip, özgür olmayan düþünce sistemleri yaratýlmak istenmektedir. Bunun içinde ýrk, din, dil gibi toplumsal etkenleri üstünlük ve baský unsuru olarak kullanmaktadýrlar. Çoðunlukla da topluma istediði biçimi vermede zor yöntemini uygulanmasýdýr.

Yazar, öðretim üyesi Murat Belge’nin de ifade ettiði gibi, ‘’her rejimde korkunç görünen þey insan zihnine yapýlan müdahalelerdir’’.Günümüz dünyasý ideologlarý, yine Murat Belgenin açýkladýðý gibi, toplumun düþünce tarzýný biçimlendirmeye özel bir önem vererek, artýk, ‘’zor’’dan çok ‘’ikna’’ mekanizmalarýný uyguluyorlar.

Bizde ki en basit örneði, hiç saklamadan izleyiciyi ‘’salak’’ yerine koyan dizi ve eðlence programlarý.

Bir anket þirketi, 10 bin 174 genç üzerinde yaptýðý araþtýrmada, gençliðin % 54’ü sigara içiyor. % 60’ýnýn en büyük yaptýðý etkinlik TV izlemek, üçte biri hiç gazete okumuyor. En beðendiði dizi de ‘’Kurtlar Vadisi’’. Yapýlan baþka bir ankette ise okuma yazma bilenlerin içinde % 45’i hayatýnda hiç kitap okumamýþ.

Sosyolog Nuran Erol Iþýk’ýn ‘’Milliyetçilik, Popüler Kültür Ve Kurtlar Vadisi’’ isimli çalýþmasýnda ‘’dizideki ana karakter Polat Alemdar’ýn hikayesinden yola çýkarak, öfkeli milliyetçi dilin nasýl tekrar üretildiðinin analizini yapýyor. Bir mafya babasýnýn oðluyken devlet tarafýndan kaçýrýlan, istihbaratçý olarak yetiþtirilen ve konsey’i çökertmek için yeni kimliðiyle vadiye indirilen Polat Alemdar figüründen sonuçlar çýkarýyor. En önemli sonuç; kurtlarla dolu bu dünyada milletin kendini savunacak bir kahramana, daha doðrusu kendisini sahiplenecek bir baba’ya olan ihtiyaç. Bu zalim dünyada biricik önder olarak milletini koruyan Polat Alemdar figürü, aslýnda bu topraklarýn en köklü siyaset geleneðine karþýlýk geliyor.’’

Anlaþýlan bu ülkede çok babalar göreceðiz bu gidiþle.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

22.03.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.