Yanlýþ çözümler öneriyorsunuz hocam

02 Ocak 2015 19:24 / 1208 kez okundu!

 

 

29 Aralýk pazartesi günü Selçuk Alevi Kültür Derneðinin düzenlediði Maraþ katliamýný anma toplantýsýna katýldým. Maraþ katliamýnýn benim hafýzamda çok ayrý bir yeri var. Ýlki, katliamýn baþlamasýnda ilk öldürülen öðretmen Hacý Çolak, ayný dönem Bursa Eðitim Enstitüsün de birlikte öðrenim gördüðümüz çok deðer verdiðim ve saygý duyduðum arkadaþým, ikincisi de ülkemizin o günden þu ana kadar politik çizgisini belirleyen hareketin baþlangýç tarihilerinden biri.

Toplantý her zamanki gibi katliamýn kimler tarafýndan baþlatýldýðýný ve insanlarýmýzýn nasýl öldürüldüðünü içeren gösteri ve konuþmalarla hüzünlü, üzücü, dramatik havada baþladý. Anma toplantýsýna katýlan 9 Eylül Üniversitesinden yardýmcý doçent tarihçi Oktay Güldemir hocamýz, bu olayý dünyada ki soðuk savaþýn kronolojik çatýþký ve çeliþkilerini, dýþ güçlerin bölgede ki politik çalýþmalarýný, yaptýðý provokasyonlarýný anlatarak, Maraþ katliamýnýn sadece içteki o dönemin AP, MHP ve MSP'nin oluþturduðu milliyetçi cephe iktidarýnýn projesi olmadýðýný dýþ güçlerinde parmaðý olduðunu örneklerle anlattý. Hoca konuþmasýnýn sonunda  çözüm olarak da ‘’politik bir dil oluþturarak, yeniden modernleþme ve aydýnlanma dönemine dönmedir’’ önermesini yaptý. Ýþte konuþmalarýn can alýcý noktasý burada. Evet bir dönem dünyada da ülkemizde de kulaða hoþ gelen modernite ve aydýnlanma dönemleri revaçta ve geçerli idi. Ülkemizde de cumhuriyetle birlikte bu iki ifade ilke olarak alýndý. Ama maalesef modernleþme ve aydýnlanma, ilkel, kaba ve tek taraflý bir laiklik anlayýþý ve yine tek tafralý ýrk anlayýþýyla, dinde sunilik, etnisitede Türkçülüðün öne çýkmasý olarak algýlandý ve günümüze kadar ve de hala bu anlamda kullanýlmakta otoriter Cumhuriyete dönüþmüþ durumdadýr. Bir de buna ittihatçýlýk anlayýþý ile komploculuðu, entrikayý, darbeciliði eklediðimiz de iþte her yerde her durumda atýfta bulunulan derin devletin kabaca þemasý ortaya çýkar.

Bugün bu katliamlardan þikâyet edenler, gelecekten endiþe duyanlar, demokratlar laikler, sosyalistler, liberaller artýk þu çok açýk þekilde ifade edilmeli ki bu duruma gelindi ise bunun nedeni, modernleþme ve aydýnlanma adý adýna yapýlanlardýr. Ýspatý çok basit, Cumhuriyetin ilk yýllarýnda, Sovyetler Birliði ve orada bulunan Türk solu ile çok iyi iliþkiler kuran o gün ki yönetim, TKP üyelerini ülkeye davet etti, On beþler olarak ülkeye giren Mustafa Suphi ve arkadaþlarý girer girmez Karadeniz’in azgýn sularýnda boðuldu. Boðan kim? Boðduran kim? Dersim katliamý hangi yönetim döneminde oldu? Hadi bunlarý býrakalým, Maraþ katliamý, Ecevit’in Baþbakan, Ýç iþleri Bakaný Ýrfan Özaydýnlý, olduðu dönem gerçekleþmedi mi? Ýrfan Özaydýnlý, 12 Mart darbesi sonrasý Eskiþehir ve bölgesi sýký yönetim komutaný. Kýbrýs’a iki saatte girmekle övünen ordu, Maraþ katliamýnda Maraþ’a beþ gün sonra girebildi o da her þey bittikten sonra. Ve de hala o dönemde hazýrlanan raporlar kamuoyuna açýklanamýyor. Çorum olaylarý ayný þekilde olmadý mý?

Bakýnýz, 12 Mart Muhtarýsýna imza koyan hava kuvvetleri komutaný, o dönemin Cumhurbaþkaný Fahri Korutürk tarafýnda Tabii Senatör olarak atanan ve de 1980'de CHP tarafýndan cumhurbaþkanlýðýna aday gösterilen Kuvvet Komutaný Muhsin Batur, ‘’Anýlar ve görüþler’’ adlý kitabýnýn 25 sayfasýnda, ‘’Elazýð’ýn biraz uzaðýnda Harput’un eteklerinde çadýrlý karargah kurduk ve bir müddet sonra ilk durak Pertek olmak üzere harekete geçtik ve iki ayý aþkýn bir süre özel görev yaptýk sonunda okuyucularýmdan özür diliyor ve yaþantýmýn bu bölümünü anlatmaktan kaçýnýyorum’’ diyor. Yine yakýn zaman da Sivas Madýmak olayýna bakalým. Ýktidarda, bugünün sözde demokratý Demirel, ortaðý Erdal Ýnönü. Ýnsanlar çayýr çayýr yanarken yedi saat askeri il sýnýrýnda bekleten kim? Hani nerde modernleþmeyi, aydýnlanmayý savunanlar. Ecevitler, Ýnönüler, Demireller, Özallar, Tansu Çillerler, tüm derin devleti her þeyi somut olarak elle tutulur, gözle görülür þekilde hepsini gördüler, faili meçhul cinayetlerin olduðu dönem iktidar oldular, Özal kendisine karþý düzenlenen suikast de Özal, her þeyi gördü, öðrendi, ama maalesef suskun kaldýlar, dik duramadýlar, olaylarýn üzerine gidemediler, bildiklerini açýklayamadýlar, Hala Meclis Baþkan Vekili olan Gülden Mumcu’nun geçmiþin ve yakýn tarihin tüm raporlarý beþ metre yakýnýnda durmasýna raðmen, rahmetli Uður Mumcu cinayetinde Mehmet Aðar’ýn, "bir tuðla çekilirse duvar göçer" deyiþinin üzerine gidemiyor. Herkesin kolaycýlýða kaçarak her þeyi derin devlete, dýþ güçlere yükledikleri her þey ortada gizemli, uzayda deðil yaþamýn içinde göz göre göre iþlerini yürütüyorlar her þey açýk.ve net. Hrant Dink cinayeti, Uludere katliamý faili meçhul olarak ortada dururken, Veli Küçükler, Kireçsizler, Mehmet Aðarlar ortada dolaþýrken, tüm bu olaylar aydýnlýða kavuþmadan, modernleþmeye, aydýnlanmaya geri dönülür mü hoca? Önce modernleþme ve aydýnlanma iddiasýndakilerin veya isteyenlerin samimi þekilde özeleþtiri yapýp yüzleþme yapmasý gerekmez mi?

Toplantýda en üzüldüðüm hatta sinirlendiðim, baþta hoca olmak üzere her þeyi gördüðümüz halde görmemezlikten gelmemiz, sanki baþka hiçbir alternatif yokmuþ gibi hepimizin Stockholm sendromuna girmemiz oluyor. Modernleþme, aydýnlanma gibi çaðý geçmiþ hamasi söylevler yerine Bir kere hiç yaþamadýðýmýz, doðru dürüst hissetmediðimiz bir demokrasi olgusu var, bu olguyu hayata geçirmenin, otoriter cumhuriyet yerine demokratik cumhuriyetin yollarýný araþtýrma daha doðru deðimlidir hocam? Bu ülkede, dürüst, demokrat, ilerici güçler, yazarlar, çizerler var, samimi, çýkar beklemeyen, hýrsýzlýða yolsuzluða karþý olan inançlý muhafazakarlar, her þeyden önce halk var yýllarca ezilmiþ, ötelenmiþ, öldürülmüþ, yerinden yurdundan edinmiþ, sömürülmüþ, Türk, Kürt, Alevi, Suni, Ermeni, Çerkez v.b her dinden, her ýrktan insanlar var, bu insanlara sahip çýkýp bunlara soralým bakalým ne cevap verecekler.

Bugün her ne kadar kendi iktidarý için her yolu deneyen iktidarýn biraz dik durmasýyla 13 senedir iktidarda, bu iktidar karþýsýna çýkaný hallaç pamuðu gibi daðýtýrken modernleþme ve aydýnlanma yanlýlarý nal toplamakta, askeri vesayetten, ittihatçýlardan, tohumluk eski politikacýlardan medet ummaktadýr. Genelde de, yerelde de iktidarda iken derin devlet dedikleri kesimden bir taþ oynatamadýklarý gibi, yer yer ittifak bile yaptýlar, hala da yapmaktalar. Halk bunlarý unutup da, modernlere aydýnlatmacýlara oy verir mi sanýyorsunuz? Hocam yanýlýyorsunuz ve yanlýþ çözümler öneriyorsunuz.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

01.01.2015, Selçuk/ÝZMÝR

 

Son Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2015 16:10

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.