Vur deyince öldür anlýyorlar

03 Aðustos 2012 01:06 / 1490 kez okundu!

 


Selçuk Belediyesi'nde bir iþiniz olduðunda veya biraz sorununuz olup da çözümü için, rahatlýkla, güvenle belediyeye giderim, buradaki yetkililer veya yönetim bana yardýmcý olur, ellerinden geleni yapar, bana yol gösterir diyebiliyor musunuz? Ben diyemiyorum.

Dershanemize, 47 liralýk su ücreti yanýnda 490 liralýk katý atýk ücreti olarak gelen K.D.V dahil bir aylýk 579 liralýk, haksýz, adaletsiz ve vicdansýz ödeme faturasýný görüþmek için, belediyede bu konuda yetkili olan yeni atanmýþ bayana gittim ve durumu anlattým. Tatilde olduðumuzu, yazýn öðrenim olmadýðýný, bu durumu anlatan dilekçe de verdiðimizi ama bir cevap alamadýðýmýzý ifade ettim. Yetkili bayan böyle bir dilekçenin kendisine gelmediðini bu konunun belediye meclis gündemine alýnmasý gerektiðini söyledi, belediye meclisinin tatil olduðunu, ödemelerin yapýlmasý gerektiði, yapýlan bu ödemelerin geri alýnýp alýnmayacaðýný sorduðumda bilmediðini, ilgileneceðini söyledi. Telefon numarasýný býraktým. Þu ana kadar dilekçemize karþýlýk verilmediði gibi, bu bayandan bir cevap gelmedi.

Bu hafta, Belediye hukukçusu ile görüþtüðüm bir baþka konu da, yüzlerce hatta binlerce kiþiye belediyece gönderilen icralar hakkýnda oldu. Mükelleflerin yani belediyeye bir biçimde borcu olanlarýn haftalýk, on beþ günlük, bir aylýk ödemelerde gecikmeleri olanlarý hiçbir ihbarda bulunmadan direk icra iþlemleri baþlatan belediye avukatýna neden vatandaþlara bildirmeden icra iþlerini baþlattýðýný sorduðumda, bu kadar insana bildirimde bulunamayacaklarýný, belediye hoparlöründen ilan ettiklerini söyledi.

Bir kere bu hoparlörlerdeki ilanlardan özellikle merkezdeki yansýma ve ses düzeni bozukluðundan hiçbir þey anlaþýlmýyor. Belediye meclisinde alacaklarýn tahsili kararý iktidar ve muhalefetin meclis üyelerinin oylarý ile kabul edildi. Fakat buradaki alacaklar, anladýðým kadarý ile son 10-12 yýlýn 2012'ye devredilen, 8 milyon lirayla (eski para birimi ile 8 trilyon) ilgili olanýydý. Ayrýca bu paranýn yaklaþýk olarak 3-4 milyonu, ya zaman aþýmýna uðramýþ, ya borçlu izini kaybetmiþ ya da vefat etmiþ. Avukata bunlarý söylediðimde kabul ediyor. Kendisine icra iþlerinin idare bölümlerinden geldiðini beyan ediyor. Ýdare bölümlerine sorduðumda bu iþleri avukatlar bakýyor cevabý alýyoruz. Ýcra iþlemi baþlatýlan alacaklarda her daim belediye ile iþleri olan ve ödemeleri yapabilecek kesim. Ýcra iþlerinden önce bunlara bildirim yapmalarýný, bir ödeme planý istemelerini önerdiðimde, bana gelen öneri bu deyip iþin içinden çýkýyor. Alaycý bir gülümseme ile ‘’isterseniz ödemeyin sonra ikinci aþamayý baþlayacaðýz’’ (ikinci aþama dediði hapis kararý çýkaracaklarmýþ) diye çok açýklayýcý, yol gösterici öneride bulundu Avukat bey.

Kapitalizmin en vahþi, en acýmasýz aracý kurumu olan bankalar bile, icra iþlemini baþlatmadan önce telefon mesajý göndererek bilgi verdikleri gibi yazýlý olarak da bildirimde bulunuyorlar. Bütün kuruluþlar, ya bizzat gelerek ya da baþka yöntemlerle mükellefine haber veriyor. Býrakýnýz tüm bunlarý veya bu yöntemleri, her þeyden önce iþin insani yaný var, vatandaþa yardýmcý olmak iþini kolaylaþtýrmak, yol göstermek gönlünü alarak iþini yapmak, belediyenin asli görevleri arasýndadýr. Evet, elinizdeki hukuk sopasýný böyle kullanmaya hakkýnýz var, yasal olarak böyle bir yetki elinizde ama böyle bir yetkinin vatandaþa kaþý kullanýlmasýna ne denir? Önemli olan vatandaþýn gönlünü alarak, ona deðer verilerek, ötelemeden, itelemeden iliþki kurmaktýr.

60-70 yýldýr bu ülkede bu yapýlýyor. Devlet bürokrasisi, devleti ve bürokrasisiyi koruyor, vatandaþýný korumuyor, yol göstermiyor daima yokuþa sürüyor. Basit gibi görünüyor ama tüm sorun da bundan çýkýyor. Bu söylemi Selçuk icra müdürlüðünde söylediðimde, daha önce öðrencim olan genç hukukçu kýzýmýz, ‘’aman hocam belediye avukatýnýn yaptýðýný partiye mal ediyorsunuz, politika yapýyorsunuz’’diye sitemde bulundu. Belediye Avukatý siyasi iradeden habersiz mi bu karalarý uygulayýp binlerce insaný icraya veriyor? Öðrencim olan genç kýzýmýz çok çabuk öðrenmiþ bürokrasinin gücünü savunmayý... Hani insan kaynaklarý bölümü oluþturulmuþtu, yetkili amirler memurlar yol göstereceklerdi, vatandaþa yardýmcý olacaklardý? Demek hepsi hikaye imiþ. Hala, zihniyet deðiþikliðini öðrenememiþiz. Ýnþallah Arap Baharý gibi bir esinti bu anlamda bir deðiþimi zorla öðretmeden kendimiz öðreniriz.

Yalnýz þu kesin, zamaný geldiðinde bu sefer vatandaþ da sayýn avukatýmýzýn yaptýðý gibi alaycý bir gülümseme ile gülümseyecek. O zaman da bir milletvekilimizin söylediði gibi "neden böyle oldu? Hala þoktayýz." demeyelim.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

02.08.2012

Son Güncelleme Tarihi: 04 Aðustos 2012 11:56

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.