TkMM toplantýsýna katýldým

10 Aralýk 2014 00:46 / 1191 kez okundu!

 

 

TkMM’nin açýlýmýný Türkiye küçük Millet Meclisi olarak okuyabilirsiniz. Bir nevi sivil toplum örgütü, 22 ilde kurulmuþ daha ziyade sivil toplum örgütleri ile siyasetçileri bir araya getiriyor. Bu oluþum her ayýn belli gününde ülke gündeminin en önemli konularýný masaya yatýrýp, eþitlik temelinde demokratik bir þekilde konularý dile getirmesini saðlýyor. Ýlkeleri var, toplantý salonunun giriþinde ‘’önyargýlar giremez’’ sloganý ile karþýlaþýyorsunuz. Toplantý baþladýðýnda öncelikle sivil toplum örgütlerine ikiþer dakika konuþma hakký, daha sonra siyasilere de ayný süre konuþma hakký veriliyor. Söz isteyip de konuþamayan kimse kalmýyor. Bu sürede kesinlikle karþýlýklý konuþma ve anýnda karþý cevap hakký yok, en dikkati çeken de konuþmacýyý onaylayan bir imada bulunmak, alkýþlamak kesinlikle mümkün deðil, alkýþlamayý, yuhalama ile eþ anlamlý tutuyorlar.

Ýzmir küçük Millet Meclisi'nde bu ayýn konusu; 1. Oturumda "Alevi açýlýmý", 2. Oturum "Ýzmir'de uyuþturucu madde kullanýmý" üzerine idi.

Alevi açýlýmý üzerine birçok Alevi dernekleri, sivil toplum örgütleri, CHP, HDP ve AKP’nin il ve kadýn örgütlerinin temsilcilerin yanýnda CHP Ýzmir Millet Vekili Hülya Güven, AKP Manisa Millet Vekili Muzaffer Yurttaþ da oturumlara katýldýlar. Uyuþturucu ile mücadele konusundaki oturum için de, Ýzmir Narkotik Þube Müdürü Ömer Okan Özer ve bu konuda uzman olarak iki öðretim üyesi de oturumlara katýldý.

Doðal olarak konuþmacýlar bu zamana kadar Alevilere yapýlan haksýzlýklarý, ötelemeleri, karalamalarý dile getirdiler. Aleviliðin bir halk Ýslam’ý olduðu belirtilen konuþmalarda, Yavuz Selim ile Þah Ýsmail mücadelesinde, Þah Ýsmail’i tutan Alevilerin kitle kýyýmýna uðradýðýný o güden beri de dönem dönem kitle katliamýna uðradýklarýný, bunun en somut ve yakýn örneklerini, Maraþ, Çorum olaylarýný ve Sivas da Madýmak katliamlarýný gösterdiler. Konuþmacýlar genel olarak Alevilerin var olma hakkýný istiyorlar, eþit yurttaþlýk hakký ve özgürce yaþamak istiyorlar, yüzleþme istiyorlar, gerçek anlamda laiklik istiyorlar. Alevilerin sorununu Alevilerin çözeceðini söyleyen konuþmacýlarda, sadece eþit yurttaþlýk hakký istediklerini, bu zaman kadar Alevilerin bir isyan hareketine giriþmediklerini, hep savunma gayreti içinde olduklarýný, inançlarýnda cebir, þiddet olmadýðýný, Alevilerin hep barýþ ve sevgi temelinde hareket ettiklerini Ýslam’a karþý bir hareket de olmadýðýný, bunun bir mezhep kavgasý da olmadýðýný, bunun bir sýnýf kavgasý olduðunu belirterek, Alevilerin sýnýfsýz ve paylaþýma bir düzen istediklerini dile getirdiler. Bazý Alevi dernek temsilcileri de herkesin Adem ile Havadan geldiðini bu nedenle Suni- Alevi ayýrýmýna karþý olduðunu belirterek, din kültürünün kaldýrýlmamasýný ama Aleviliðin de bu programa konulmasýný istedi. Nüfuz cüzdanlarýnda ki din hanesinin kaldýrýlmasýný isteyen bir konuþmacý da devletin, vergileri tüm vatandaþýndan aldýðýný ama bunun kullanýlmasýný devletin kendi istediði gibi özgürce kullandýðýný, din dersinin zorunlu olmasýnýn korkunç bir olay olduðunu, devletin dinden elini çekmesini dile getirdi. Alevilerin Dedelerine maaþ istemediðini ifade eden bir konuþmacýda, Dedelerin, rýza lokmasý ile geçindiklerini eðer göstermelik bir eþitlik anlayýþý ile Dedelere maaþ baðlandýðýnda bu sefer de Dedeler- Hocalar savaþý çýkacaðýný, oysa bu sorunun çözümü için BARIÞIN TOPLUMSALLAÞMASI gerektiði üzerinde durarak, hakikatlerle yüzleþmeksizin barýþýn saðlanamayacaðýný bunun içinde önce Türklerle, Kürtlerin barýþmasý gerektiðini açýklayarak, ‘’herkes kendi din harcamalarýný nasýl istiyorsa kendisi finans etsin devlet karýþmasýn’’ diyerek ‘’sorunlarý çürütürseniz toplumu çürütürsünüz’’ anlayýþýnda olduðunu belirtti. AKP Millet Vekili Muzaffer Yurttaþ, zor ama çözülebilir bir mesele ile karþý karþýya olduklarýný belirterek, Vekil Mevlana’dan, Yunus Emre’den deyiþler söyleyerek insanlarý birliðe dirliðe davet etti. Çözüm olarak da Aleviliði ders olarak okul programlarýna koyacaklarýný, Cem evlerine yasal statü kazandýrýlacaðýný, bunun yanýnda Cem evlerine maddi destek saðlayacaklarýný belirterek Madýmak’ýn müze olacaðýný açýklamalarýnda bulundu.

Sonuç olarak, genelinde varýlan ortak çizgi, Aleviler kendilerini nasýl tanýmlýyorsa öyle olmalýdýr, bunun yanýnda Aleviler kendi sorunlarýný kendileri çözerken önündeki engeller kaldýrýlmalý, ülkede, nasýl aþurede, katýlan her yiyecek maddesi kendi özgün tadýný muhafaza ediyorsa, toplumda aþure tadýnda yaþam olmasý temenni edildi.

Ýzmir Narkotik Þube Müdürü ve uyuþturucu ile mücadele eden öðretim üyelerinin katýlýmý ile gerçekleþen 2. Uyuþturucu konusundaki görüþ ve önerileri baþka bir yazýmda ele alacaðým. Yalnýz toplantýda Ýzmir kMM daha önce Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde küçük bir salonda etkinliklerini sürdürüyordu, çözüm sürecinde Barýþý destekledikleri gerekçesi ile buradan çýkarýldýðý, daha sonra zorlu giriþimlerle Ahmet Piriþtina Kent Arþivi’ndeki binada küçücük bir yer bulduklarýný, maalesef þimdi buradan da çýkarýldýklarýný, bu tür toplantýlarýn bu yerde son toplantý olduðunu üzülerek öðrendim.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

09.12.2014, Selçuk

 

Son Güncelleme Tarihi: 23 Aralýk 2014 22:03

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.