Sorun nedir? (1)

27 Ocak 2014 19:52 / 1480 kez okundu!

 

 

Deðerli Selçuklular, umarým abartmýyorumdur. Ama bence 100 yýla yakýn zamandan beri, çok özel bir hareket olan Mustafa Kemal hareketinin dýþýnda ülkedeki demokrat, sol, sosyal demokrat, sosyalist, komünist hareketlerin iktidar yüzü görmeyiþleri, iktidara bir adým bile atamayýþlarý, hatta ciddi bir muhalefet hareketini yaratamamanýn temelinde, ilk olarak buna öncülük eden politikacýlarýn demokrat olmamalarý, demokrasiyi öne çýkarmamalarý, ikincisinin de, muktedir olanlarýn da uzlaþma kültürünün olmayýþýdýr. 

1980 öncesi solda yüzden fazla fraksiyon vardý. Bunlar birbiri ile ölümüne mücadele ediyorlardý. En küçük bir ortak çizgide bile anlaþamýyorlardý. Ýþin en trajedi-komik yaný da 1980 darbesi geldiðinde hiç birisinden týk çýkmadýðýdýr. Sað kesimde uzlaþma kültürü var mý ? Hayýr onlarda da yok. Ýþte bugün görünen manzara açýk, birbirini yok etme kavgasý veriyorlar. Peki, sað nasýl iktidar oluyor? Kültür olarak deðil de halkýn farklý kesimlerinin taleplerini dile getirerek, allem edip kalem edip iktidarý ele geçiriyorlar. Ýktidarý ele geçirdikten sonrada çýkarcý bir anlayýþla kendilerine destek veren gruplarý tasfiye sürecine girerek otoriterleþiyorlar. Diyelim onlarýn yapýsý otoriterleþmeye, anti demokratik eðilimlere, çýkarcýlýða yakýn. Ya bizim demokratlara, yurtseverlere, laik, cumhuriyetçi, özgürlükçülere, barýþ yanlýlarýna ne demeli? Burnundan kýl aldýrmýyorlar, kimseyi dinlemiyorlar, uzlaþmýyorlar, her þeyi biliyorlar, sormuyorlar, sordurmuyorlar, üstüne bir de en küçük bir eleþtiriyi yapanlara hakaret ediyorlar, zorbalaþýyorlar. Bana göre bu ülkenin derdi, demokrasi ve de uzlaþma kültürü eksikliðidir. Bunun çözümü de halka düþmez. Özgür düþünen, baðýmsýz, demokratik aydýnlara, kendini devrimci, deðiþimci, laik, cumhuriyetçi, eþitlikçi, adaletçi diyen politikacýlara, partilere, kuruluþlara, meslek örgütlerine v.b düþer. Ülkemizde ki son olaylarda gösteriyor ki artýk bu durum katý ideolojik düþüncelerin, politik partilerin dýþýnda bir olay haline gelmiþtir. Maalesef çözüm demokratikleþmeden, uzlaþma kültürünün hayata geçirilmesinden yana olanlarýn ve bunu destekleyen tüm kesimlerin daha anlayýþlý daha fedakarlýk edecekken birileri veya bazý gruplar hatta partiler yangýna körükle gitmektedirler.

Ýþte Ýlçemizde demokrat olamamanýn, davranýþ, uzlaþamamanýn ötesinde çok daha vahim bir durumla karþý karþýyayýz. Düþünün, yerel seçim arifesinde bir Belediye Baþkaný meslek örgütlerini, sivil toplum örgütlerini, belediyenin salonunda projelerimi anlatacaðým iddiasýyla topluyor, gelen insanlarýmýza gözdaðý vererek “Hiç kimseye nefes aldýrmayacaðým, herkesten fitil, fitil her þeyin hesabýný soracaðým” diyor. Dikkat edin, Selçuklular “HÝÇ KÝMSEYE NEFES ALDIRMAYACAÐIM” diyor. Böyle bir þey olabilir mi? Düþünün, Baþkan H.Vefa Ülgür konuþmasýnda kime nefes aldýrmayacaksýn? Sorusunu dahi açýkta býrakmamýþ, “HERKESTEN” hesap soracak. Öyle gözü dönmüþ, öyle hýrslanmýþ ki aklýna bile hakim olamadan seçimi bile bekleyemiyor. Görüyorsunuz, bu bir ideolojiyi savunma deðildir, bu bir politika deðildir. Bu hýrsýn, gözü dönmüþlüðün, baskýnýn, tehdidin, zorbalýðýn ifadesidir. Bu sosyal demokratlýk deðildir, devrimcilik, halkçýlýk, deðiþimcilik, ilericilik hiç deðildir. Buna ne dendiðini sizler çok iyi bilirsiniz. Ýþte böyle yapanlar yüzünden demokratlar, cumhuriyetçiler, laikler, sekülerler iktidar yüzü görmüyor. Ýþte benim derdim bu, demokrasi ve uzlaþma kültürü sorunu.

Sevgili Selçuklular, bu zamana dek, ülkemizin en sert, en otoriter en baskýcý politikacýlarýmýzdan hatta darbeci sýkýyönetimcilerden “HÝÇ KÝMSEYE NEFES ALDIRMAYACAÐIM, HERKESTEN FÝTÝL FÝTÝL HERÞEYÝN HESABINI SORACAÐIM” diyeni duydunuz mu? Hala bazý aklý evveller tartýþýyor parti mi, kiþi mi, diye. Artýk bu iþler partileri aþtý. Önce insan, deðerler, demokrasi, uzlaþma.  

(Devam edecek)        

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU                   

26.01.2014

Son Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014 21:13

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.