SORUN GERÇEK VE DOÐRU POLÝTÝKA ÜRETEMEMEDE

19 Temmuz 2016 19:49 / 1352 kez okundu!

 

 

Son yýllarda dünyada özellikle bölgemizdeki ülkelerin ve insanlarýn çok büyük çoðunluðu mutsuz, tedirgin, endiþeli, güvensiz ve yýlgýn. Dünya insanlýðý ve toplumlar daha önce ki yüzyýlda olduðu gibi gerici, ýrkçý, milliyetçi bir hastalýða yakalanmanýn eþiðinde. Bu ülkeler ekonomik, politik bunalýma girdikçe bu hastalýk daha da ilerliyor.  Sonuç da bu yöne doðru gidiyor, ama nedeni yine insanlýk. Yalnýz, sadece sonuca bakarak politik çözüm üretmeye kalkýlýrsa büyük yanlýþlar yapýlacaðý gibi yýlgýnlýða karamsarlýða da düþülebilir. Ýnsanlýk için bu durum yeni deðil, birinci ve ikinci dünya savaþlarýnda yani daha açýkçasý paylaþým savaþlarý öncesi bunlarý daha farklý biçim ve eylemlerde yaþadý. 

Ýþte tam bu durumda gerçek ve doðru politikalar üretmek tek çaredir.  Ýktidarýyla muhalefetiyle ve halkýyla birlikte bu yapýlmaz ise sonucun hiç de iç acýcý olmayacaðý aþikardýr.   Ülkemizde de yanlýþ, ýrkçý, þoven, gerici politikalarýn ilk paylaþým savaþlarýnda  olduðu gibi, gerçek ve doðru politikalar üretemeyen  ittihatçý paþalarýn  entrika, darbe, komplo ile iktidarý ele geçirip paylaþýmdan pay kapma uðruna 600 yýllýk koskoca Osmanlý imparatorluðunu savaþa sokup aptalca paylaþýlmasýna neden olup, peynir ekmek gibi yenmesine sebep olmadý mý?

Gerçek ve doðru politika üretmenin en temel ilkesi, hayatýn her alanýnda eþitlikçi, özgürlükçü bir anlayýþla yerelde genelde katýlýmý saðlamak, yaratýcýlýðý geliþtirmek,  tehdide, þiddete, baskýya, teröre, ayrýþtýrmalara, ötelemelere karþý çýkmak, devletin ekonomideki rolünü hak, hukuk adalet çerçevesinde uygulamasýný saðlamak, halkýnýn refahýný yükseltmek olmalýdýr. Gerçek bir demokrasi kültürü bu temel ilkeler üzerine kurularak insanlýk bu hastalýktan ancak böyle kurtulur. Ancak kamu olanaklarý halkýn çýkarýna gerçek demokraside iþler. Ancak kul kültürü anlayýþý, ýrkçýlýk böyle yok olabilir. Ancak, soyut olan demokrasi,  laiklik gibi olgu ve algýlar kiþilerin bilincinde bir yaþam biçimi olarak adalet, eþitlik, hak, hukuk algýsýna böyle dönüþür.

Hala dünyada insanlýk demokrasinin, adaletin, hukukun, eþitliðin, barýþýn arayýþý içinde ise ve bunlarýn yokluðu eksikliði nedeni ile kitle kýyýmlarý, terör, savaþlar oluyorsa ve de sonuçlarýn kendiliðinden yok olacaðýna inanýyorsa büyük bir yanýlgý içinde demektir. Evet doðrudur sistem yani, sermayenin, dünyada ekonominin, politikanýn ve bunun yandaþlarý olan iktidarlarýn çok küçük bir azýnlýðýn elinde bulunan sistem tüm dünyada ki olanlarý körüklese, ortam yaratsa da insan olma, insanlýk onuru daima barýþtan, kardeþlikten adaletten yana olmalýdýr.     

Maalesef en azýndan bizim ülkemizde demokrasi, adalet, hak, hukuk yüz yýldýr hep kaðýt üzerinde kalmýþ, her iktidar döneminde gerçek bir demokratik muhalefetin oluþmasýna bile müsaade edilmedi. Otoriter cumhuriyetin ilk yýllarýndan bugüne dek her iktidar ve muktedirler biçimsel olarak farklý da olsa özünde demokrasiyi halka indirgemek isteyenlere karþý yeni baský, yýldýrma yöntemleri bulmuþlar buda yetmemiþ darbelerle daha da ezme, yok etme yöntemleri uygulamýþlardýr.  Ne yazýk ki geçmiþte demokrasi güçlerine karþý çýkanlar bugün kendileri, içinde bulunduklarý durumdan yakýnmaktadýrlar. Demek ki zamanýnda atýlmayan adýmlarýn, alýnmayan kararlarýn, uygulanmayan doðru politikalarýn bedeli aðýr oluyor. Acý olanda hala kendine demokrat, ilerici, laik diyen ve muhalefette olanlarýn hala çok büyük yanlýþlar yapmalarý gerçek ve doðru politikayý üretememeleri olmasýdýr.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

14.07.2016

 

Son Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2016 21:39

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.