Politika sahnesine inerken (2)

31 Temmuz 2013 01:23 / 1191 kez okundu!

 


Bugün yerel yönetimle ilgili kanun, yönetmelik, genelgelerle ile ilgili ciddi bir araþtýrmaya girerseniz içinden çýkýlmaz bir durumla karþýlaþýrsýnýz. Yerel olarak baktýðýnýzda parça, parça görünen bölgeler aslýnda koca bir ülkeyi oluþturmasýna raðmen, yerel yönetimler iki kanun maddesi ve her iktidarlarýn kendi çýkarlarý doðrultusunda bazýlarý da birbiri ile çeliþen, ikide bir çýkardýklarý kanun hükmünde kararnameler, yönetmeliklerle idare edilmektedir.

Yani tamamen merkezi iktidarýn tasarrufunda ve denetiminde olan yerel yönetimlerde belediye baþkanýnýn ve belediye meclis üyelerinin irade koyma yetkisi çok sýnýrlýdýr. Bir kere yerele talip adaylarýn bunu bilerek bu iþe soyunmalarýnda fayda vardýr.

Ülke böyle eksik, aksak, yetersiz yerel yasalarla ve yönetmeliklerle yönetilirken böyle bir sistemde seçilen belediye baþkanlarýnýn, kendi baþýna bir þeyler yapma gayretleri, bu gayretleri kýyýsýndan köþesinden tutmaya çalýþan ve biat eden meclis üyeleri ve de her þeyi hazýr isteyen, hemen tüketmeye hazýr ürkek yýðýnlar görünümünden baþka bir tablo olmasý mümkün mü? Evet, þu anda ülkenin genel manzarasý bu.

Oysa, demokrasinin yapýlandýrýlmasýnýn, uygulanmasýnýn, hayata geçirilmesine en uygun yerler yerellerdir. Uygulayýcýlarý da yerel yöneticilerdir. Ýþte, demokrasinin gerçek temelinin atýlacaðý bu yerlerde, yerel yöneticilerle halk her gün yüz yüze, iç içe olarak sorunlarýný konuþabileceði, çözüm üretebileceði, merkezi iktidar kadar irade geliþtirebileceði, inisiyatif alabileceði yerel yönetimler çok önemsenmelidir.

Yerel yöneticiler, insaný deðerleri öne çýkararak, birlikte yaþadýðý hemþerileri ile yeni kent vizyonlarý geliþtirebilmeli, gelecek tasarýmlarý üzerine uzlaþmalar yapabilmeleri gerekir. Bu da ayný zamanda katýlýmcý demokrasinin en somut uygulama alanýdýr. Bununla beraber, özellikle bu zamana kadar yerel yönetimlerde ‘’kadýnlar aksesuar muamelesi’’ görünümünden çýkarýlarak, kadýnýn özgürleþmesinde en etken yerin yerel yönetimlerde yerini almasýyla gerçekleþeceðinin bilincinde olunmalýdýr.

Bu durumda halk, þu an ülkedeki mevcut sisteme göre yani yerel yöneticilerde bu eski anlayýþa uygun olarak merkezi iktidarýn izin vereceði ölçüde, halk arasýndaki genel ifadesi ile ‘’kaldýrým sök kaldýrýp yap’’ anlayýþýna uygun olarak, kapalý kapýlar ardýnda dolaplar çevirerek, belediye þemsiyesi altýnda statükoyu koruyarak palazlanmayý mý, yoksa merkezi iktidarýn denetim ve kontrolünde merkezi hükümet kadar irade ve inisiyatif alarak ‘’Evrensel standartlarda‘’ bir ülke yaratmak için, yerel yönetmelikler uygun olmasa bile yaratýcý yöntemlerle yerelde de halký yönetime, denetime, karar alma sürecine katarak deðiþimden yana olmayý mý tercih eder? Görülüyor ki, yerelde politikaya atýlacak olanlarýn bu durumu iyi tahlil ederek hem merkezi yönetime karþý demokratikleþme hem de halký yerel yönetim sürecine katma mücadelesini göze alarak yenileþmeden, deðiþimden yana olmalýdýrlar.

Ülkemizde de son yýllarda açýkça görüldüðü gibi, insanlarýmýzýn yeni anlayýþý seçimden seçime oy kullanma isteðinden ziyade her gün sosyal yaþama müdahil olma isteðinin olmasýdýr. Buna baðlý olarak da halkýn sürece katýlýmcý isteði artýyor, eski düþüncelerini, alýþkanlýklarýný sorguluyor. Hayatýn her alanýnda uzlaþma, anlaþma ve çözüm üretmeden yana olanlarý destekliyor onlarýn yanýnda yer alýyor.

Bu durumda ülkeyi hatta dünyayý anlamayan, her þeye eleþtirel bakmayýp yeniyi yakalamayan, yeni kavramlar geliþtiremeyen politikacýlar yerel iktidarý bir biçimde kazansa bile baþarý þansý yoktur.

Bu konudaki tüm yazý ve düþüncelerimi, yerel yönetim için hangi partiden aday adayý olursa olsun tüm arkadaþlar yararlanýp kullanabilirler. Gelecek yazý ‘’Partiyi deðil Selçuk’u deðiþtirmek için adayým’’ olacaktýr.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

30.07.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.