Özgürlükten yakýnan Baþkan'a bakýn

29 Mayýs 2013 17:09 / 1376 kez okundu!

 


Ýzmir Büyük Þehir Belediye Baþkaný Sayýn Aziz Kocaoðlu’nun baþkanlýðýnda 190 kiþilik grubun Diyarbakýr ziyareti müthiþ bir olaydýr. Bu olay, dolaylý yoldan olsa da barýþ sürecine destek olduðu kadar, statükoculara, utangaç barýþ karþýtlarýna, milliyetçilere karþý da bir mesajdýr.

Bizim Selçuk Belediye Baþkaný da bu sürece destek gezisine katýldý. Belediye Baþkaný’nýn geziye katýlmasý olumlu bir davranýþ. Ama bu olumlu davranýþý yaparken, yaptýðý yorum Baþkanýn hem tarafýný gösteriyor hem de içindeki niyetini açýða vuruyor. Baþkan Vefa Ülgür gezi sonrasý, basýna aynen þöyle söylüyor: ‘’Türkiye'de sadece Güneydoðu ve Kürt sorunu deðil, Türkiye'de çok ciddi özgürlükler sorunu, hukuk sorunu var. Dileðim barýþ naralarý atanlarýn, bu bölge halkýnýn umutlarýný boþa çýkarmamalarýdýr. Boþa çýkarýlýrsa gerçekten çok büyük hayal kýrýklýðý yaþanýr.’’ Ne müthiþ yorumlama!

Bir kere narayý, lümpenler, berduþlar, kendini bilmezler atar. Barýþ ise lümpenlerin, berduþlarýn aðzýna nara olarak düþecek bir ifade deðil, bir deðerdir, bir semboldür. Eðer Baþkan nara atanlar olarak AKP’yi kastediyorsa yorumunda yine yanýlýyor. Çünkü AKP barýþ sürecini, demokratlýðýndan, ilericiliðinden deðil, ölen 40 000 insanýmýzýn anasýnýn, babasýnýn, kardeþinin, akrabalarýnýn ve de savaþ devam ederse ölebilecek insanýmýzýn anasýnýn, babasýnýn, kardeþlerinin, akrabalarýnýn, tüm barýþtan, insanlýktan yana olanlarýn, akan kanýn durmasýný isteyenlerin bu isteðinden kaçamayarak barýþ sürecini baþlatmýþtýr. Bu süreci desteklemek AKP’yi desteklemek deðildir. Ülkenin birliðini, dirliðini, akan kanýn durmasýný, geleceði desteklemek demektir. Ve de sürecin içinde yer alarak, sürecin farklý boyutlara girmesini engelleyerek tüm ülke halkýnýn çýkarýna kalýcýlaþtýrmak en doðrusu deðil midir?

Baþkan Diyarbakýr gezisi yorumunun sonunda, ‘’Bölge halkýnýn umutlarý boþa çýkarýlmamalýdýr’’ diyor. Demek ‘’Barýþ narasý’’ atanlara inanmamakla beraber bölge halkýnýn içtenlikle barýþ istediklerini itiraf ediyor. Peki Kürt Halkýnýn Barýþý istediðini gözleriyle gördüðü halde Barýþ sürecinin devam etmesini niye ‘’barýþ naralarý atanlara’’ havale ediyor? Kendisi bile farkýnda olmadan kendini barýþýn dýþýnda görüyor.

Selçuk Belediye Baþkaný'nýn, ‘’Türkiye'de çok ciddi özgürlükler sorunu, hukuk sorunu var’’ tespiti de müthiþ! Türkiye’nin 70- 80 yýldýr sorunu bu. Ayrýca bu sorunu yaratanlar da bu barýþ sürecine karþý çýkanlardan baþkasý deðil. Özgürlükten yakýnan 15 senedir de Belediye Baþkanlýðý yapan Baþkanýn kamuoyundaki algýsýna bakýn. Bu özgürlük konusunda ilçede Baþkanýn özgürlük anlayýþýndan bir iki örnek verirsem konunun daha iyi anlaþýlacaðýný zannediyorum.

Yakýnda Selçuk Ticaret Odasý seçimleri var. Þu anda dört-beþ grup aday olarak ortaya çýkma eðilimleri durumunda, çalýþmalarýný da yapýyorlar. Demokratik kitle örgütlerinde, meslek örgütlerinde seçimler, politika ayýrýmý yapmadan üyelerinin haklarýný en iyi kim savunur, üyelerinin, ekonomik demokratik kazanýmlarý için kimlerin çalýþýlacaðýna inanýlýrsa o grubun seçilmesi esas alýnýr. Doðrusu da budur deðil mi? Ama kamuoyunun algýsýna bakalým. Oda seçimleri için ortaya çýkan gruplarý Belediye Baþkaný Vefa Ülgür inceler, sonra bunlarýn içinden kendine göre bir liste yapar, ‘’listem bu’’ der ve de bu liste kazanýr þeklinde. Nitekim, Selçuk Belediye Baþkaný’nýn bazý Ticaret Odasý Üyeleri ile yemek yediði, bu yemekte seçimlerle ilgili mesajlar verdiði, hatta parti ismi söyleyerek seçimlerde oluþacak listeye, adýný verdiði partiden kimsenin alýnmamasý konusunda görüþ bildirdiði halk arasýnda konuþuluyor. Bu tür davranýþlarý, on beþ senedir, Esnaf ve Sanatkarlar Odasý, Esnaf Kefaret Kooperatifleri, Yapý Kooperatifleri, ADD gibi Sivil toplum örgütleri, Ziraat Odasý v.b seçimlerinde hep ayný þeyi yaptýðý söyleniyor ve konuþuluyor.

Bu söylemler doðru ise, Baþkanýn özgürlüklerden yakýnmaya hakký var mý? Tabii ki belediye baþkanlýðý için politik bir partiden aday olunacak. Ama bir belediye Baþkaný seçildikten sonra artýk tüm halkýn belediye baþkanýdýr. Maalesef bizim Baþkan kendisinden habersiz Selçuk üzerinden kuþ uçurtmuyor, hani nerde kaldý meslek odalarýnýn, özgür, baðýmsýz yapýsý, hani nerde bu kuruluþlara üye olanlarýn seçme seçilme iradesi, yaratýcýlýðý, özgürlüðü? Eðer Vefa Ülgür’ün özgürlük anlayýþýný ülke geneline uygularsak ülke ‘’Keremin arpa tarlasý gibi yanar’’.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

28.05.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.