MERAK ÝÞTE...

29 Aðustos 2016 23:28 / 1912 kez okundu!

 

 

Ýnsanýn baþýna ne gelirse meraktan derler ama merak etmeyen insanda dünyada yoktur kanýmca. Dünyaya yön veren, insanlarýn, ülkelerin  kaderini deðiþtiren liderler , önderler , tarihe damgasýný vuran Baþkanlar, Cumhurbaþkanlarý, Baþbakanlar, ünlü sanatçýlar, sporcular, daha açýkçasý sýradan insanlarýn dýþýndaki isimler, milyonlar tarafýndan iyi yada kötü olarak tanýnan þahsiyetlerin yaþam biçimlerini, bireysel özelliklerini hep merak etmiþimdir. 

Mutlaka insan olarak onlar da bizim gibi yiyorlar, içiyorlar, yatýyorlar, uyuyorlar, banyo yapýyorlar. Merakým liderlerin çok özel yaþamlarýný öðrenmek deðil. Çok yoðun geçen, etrafýnda binlerce insanla temas eden, onlarca kararlarý anýnda almak zorunda kalan, aldýklarý kararlarla çok kiþinin kaderini etkileyecek olan etrafýnda, yaðcýlarýn, yalakalarýn, iltifatçýlarýn, çýkarcýlarýn, yararcýlarýn, fýrsatçýlarýn, danýþmanlarýn, sekreterlerin bulunduðu erki elinde tutan bir önderin veya liderin veya bir muktedirin yalnýz kaldýðý anlar mutlaka oluyordur. Ýþte o anlar nasýl bir insan olmaktalar. Ya da aile içindeki iliþkileri ayný resmiyette veya ciddiyette mi sürdürülmektedirler. Yaþama nasýl bakýyorlar? Bilinmeyen yetenekleri, kabiliyetleri, fobileri, servetleri var mýdýr? Korkularý, endiþeleri, zaaflarý nelerdir. Örneðin Büyük Fransýz asker ve siyasetçi Charles De Gaulle, 80 yaþýnda evinde iskambil falý açarken ölür. Bir çok politikacýnýn aksine öldüðünde yoksul sayýlabilecek durumda olduðu görülür. Ýngiliz ve dünya tarihine damgasýný vuran lider Churchill, ‘’edebiyatçýlýðý, tarihçiliði ve ressamlýðý her ne kadar siyasetçiliðinin gölgesinde kalsa da  iyi bir yaþam düþkünüdür’’ Çocukluðunda kekeme olmasýna raðmen bir dil ustasý olarak, 72 ciltten oluþan 43 kitabýn yazarý. Öðretmenleri, unutkanlýðýndan, dikkatsizliðinden ve zamanla uyumsuzluðundan þikayet etmesi ilginç. Yalnýz dünyada hiçbir liderin her þeyini, yaþamýný tüm çýplaklýðý ile ortaya konmasý mümkün deðildir ama bazý þahsiyetlerin örneðin Hitler, Mussolini gibilerin yaþamlarý hemen hemen tüm çýplaklýðý ile açýða çýkarýlmýþ durumda. Demek ki liderden lidere göre insanlarýn meraký da deðiþiyor, ilgisi de deðiþiyor. Daha yaþarken, hele de zamanýnda eli, eteði öpülüp, teri, tükürüðü bile kutsallaþtýrýlan, þimdide paranoyak, falakacý, darbeci konumuna düþenlerde tarihe öyle geçecekler.

Bir de liderlerin perde arkasý politik tavýrlarý merak konusudur. Zaten tüm liderlik, ustalýk burada. Araþtýrdýðým ve gözlemlediðim kadarý ile bu konuda tüm liderler çok ketum davranýyorlar. Eðer, liderlerin, politik önderlerin dünya tarihinde görünmeyen, perde arkasý siyasi manevralarý, entrikalarý, ittifaklarý, aldýklarý gizli kararlarýn tamamý ortaya dökülse yer yerinden oynayacaðýný zannederim. Wikileaks belgelerinde açýklananlarýn onda biri bile dünyayý ayaða kaldýrdý ki, ya tamamý açýklansa kim bilir neler ortaya dökülecek. Her ne kadar açýklanmayan merak konusu çok olay, çok eylem olsa da, þunu da unutmamak gerekir ki; iletiþim çaðý olan günümüzde belki gizli kalan, açýklanmayan hiçbir þeyin kalmayacaðý ihtimalini de düþünerek dikkatli olmasý önerilir.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

15.08.2016

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.