Kýzým 'Bak git'

18 Haziran 2012 13:43 / 1434 kez okundu!

 


Bir TV programýný açtýðýmda genç bir kadýn makineli tüfek gibi hýzlý hýzlý konuþarak bir þeyler söylüyordu. Karþýsýndaki masada da eski CHP milletvekili ve bakan Fikri Saðlar, halen CHP milletvekili ve parti meclisi üyesi Binnaz Toprak, bir de genç bir gazeteci bulunmaktaydý. Bu tabloyu görünce, biraz daha dikkatlice genç kadýnýn konuþmalarýný dinlemeye baþladým.

Genç kadýnýn konuþmalarýndan, salý günü CHP’nin grup toplantýsýnda parti lideri Sayýn Kýlýçdaroðlu’nun konuþmasý esnasýnda, Kýlýçdaroðlu için ‘’ya Anayasa komisyonundan çekilin, ya da partiyi terk edin’’ ifadelerini içeren bildiriyi toplantýyý izleyenlere daðýtan kadýn olduðu, ayný zamanda genç kadýnýn bizzat bu bildiriyi hazýrlayan grubun içinde bulunduðunu anladým. Kimseye laf býrakmayan, diðer konuþmacýlarýn konuþmalarýný kesen, olmamýþ veya daha gündeme gelmeyen deðiþikleri bile ön yargýlý bir þekilde, olacakmýþ gibi dile getiren bu genç kadýn, sanki nostalji yaþarcasýna 1940 yýllarýnýn konjonktürel ruhuna uygun düþen, o dönem iktidardaki bazý bakanlarýn Mussolini'ye övgüler düzenleyen söylevlerine benzer þeyler söylüyordu. Sayýn Fikri Saðlar ve sayýn Binnaz Toprak bir þeyler söylüyorlardý ama dinleyen kim. En akýllýca ve mantýklý cevabý genç gazeteci veriyordu ama, genç kadýný ikna etmek ne mümkün.

Bu genç kadýna verilecek tek cevap, Kýzým "bak git" cevabý idi. Sakýn yanlýþ anlaþýlmasýn, burada söz konusu ettiðim "bak git" ifadesi temizlik iþçisinin yaptýðý gibi genç kadýnýn baþýna iþçinin süpürgesini kullandýðý gibi þiddet uygulamak deðil, halkýn düþüncelerinde, eylemlerinde, yaþamlarýnda 1940'tan beri çok þeylerin deðiþtiðini, köprülerin altýndan çok sularýn aktýðýný vurgulayýcý þekilde söylemektir.

Halk, darbe sonralarý, darbelere biraz dik durur gibi yapan, solculara sahip çýkar gibi görünen rahmetli Bülent Ecevit’e yarým yamalak koalisyon iktidarlarý nasip eylemenin dýþýnda, 1950’den beri, CHP'ye "bak git" dedi. Konfüçyus’un dediði gibi "geçmiþ asla silinmez". Bu ülkede geçmiþ ve hatalar olduðu gibi duruyor. Maalesef bu genç kadýn bu hatalarý ýsrarla savunuyordu.

"Halka raðmen halk için" dönemleri geçti. Köprülerin altýndan çok sular geçti. Hala birçok CHP yanlýlarý, özellikle son aylarda birçok hatalar yapan, kýsýtlý da olsa yarattýðý göreceli özgürlük ve vesayet sistemine karþý olma ortamýndan çekinen AKP’nin neden % 50'nin üzerinde oy aldýðýný kavrayamýyor. Halk, geçmiþteki hatalar nedeni ile CHP’ye küsmüþ durumda, katý bürokrasisi, tutuculuðu, insanýný þekillendirmesi, yaþam biçimini yönlendirmesi, askeri vesayet sistemlerine tüm gücü ile karþý durmamasý, kaba milliyetçi tutumlarý, halkýna sahip çýkmamasý nedeni ile aç da kalsam, yoksul da kalsam, iþsiz de kalsam size oy vermeyeceðim diyor. CHP'den özeleþtiri bekliyor, özür bekliyor, tamamen kendisini yenilemesini bekliyor. Þu an aslýna dönme sürecine giren AKP, ilk ve ikinci dönem halkýn deðiþim isteklerini yakalar gibi yaparak % 50 oyu aldý.

Halk þu an, "özgürlüklerin geniþlediði, hukukun gerçekten hukuk olduðu, herkesin eþit olduðu, eþit haklara sahip olduðu, herkesin çocuðunu kendi istediði gibi yetiþtirmek istediði, faþist yasalarýn adalet sisteminden çýkarýldýðý, her türlü vesayetin sona erdiði, devletin þeffaflaþtýðý, her inancýn saygý görüldüðü ve ibadetini özgürce yapacaðý, iþsizliðe yoksulluða çözümler bulunmasýný, güvenli bir gelecek yaratýlmasýný, saðlýk sisteminin en rasyonel hale getirilmesini" istiyor. Halk artýk deðiþimde, geliþimde AKP’nin de ilerisinde, tam bu istekleri yakalamanýn, barýþý oluþturmanýn, özgürlükleri geniþletmenin ve iktidara yürümenin zamaný. Tüm bu talepler, ýrkçýlýkla, kaba milliyetçi söylemlerle, hatta kuru kuru, içi doldurulmamýþ laiklik, cumhuriyetçilik laflarýyla yakalanamaz.

En son sayýn Kýlýçdaroðlu’nun Kürt sorunu veya terör sorunu konusundaki attýðý adýmlar ve öneriler desteklenmelidir. Bu yaklaþým CHP’nin yýllardýr yapýlan tek doðru adýmýdýr. Bu konuda parti içinden ve dýþýndan CHP lideri sayýn Kemal Kýlýçdaroðlu’na destek mesajlarý gönderilmeli, bu vesile ile bu konuda toplantýlar yapýlarak önce kendi tabanýnda sonra kamuoyunda barýþýn adýmlarýnýn atýldýðý gösterilmelidir. Hatta bu konuda CHP gerçekten barýþ, eþitlik ve özgürlük istiyorsa þu parti de gelsin bu parti de gelsin gibi hiçbir koþul öneri sürmeksizin özgürce halkýn taleplerini dile getirmek ve yeniden en demokratik, özgürlükçü, ýrkçýlýktan, kaba milliyetçilikten arýndýrýlmýþ ileri bir Anayasa için elinden geleni yapmalýdýr.

Eðer halkýn bu taleplerine cevap verilemezse sadece bir partinin iradesi ve insafýna býrakýlýrsa, halk sadece bu genç kadýna veya tüm bunun gibi düþünenlere "kýzým bak git" demeyecek CHP'ye de "CHP bak git" demenin ötesinde, ülke çok farklý bir ortama girerek, çatýþma ve kýrýlma dönemine girecektir. Bunun günahý da vebali de iktidar partisinin olduðu kadar, diðer politik partilerindir. Biline...


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

17.06.2012


Son Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2012 23:30

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.