'KIRIK DÖNGÜ ya da Yüzleþme'

14 Mayýs 2012 13:05 / 1421 kez okundu!

 


Zaman ve Tarih ne kadar da birbirine baðlý, ne kadar da birbirine ah de vefalýlar. Gerçi tarih, zamana karþý ara sýra cilveler yapsa da zamaný hiç aldatmýyor. Aldanan, yanlýþ yapan, eksik yapan daima bizler, insanlar oluyoruz. Hele de zamanýn ruhunu yakalayamýyorsak o cilveler yapan tarih çok acýmasýz oluyor. Gaddarlaþýyor, hýrçýnlaþýyor mutlaka ve mutlaka karþýlýðýný veriyor. Topluluklar daðýlýyor, inançlar sarsýlýyor. Sonuçta dramlar, trajediler ortaya çýkýyor.

Ýþte "Kýrýk Döngü Ya da Yüzleþme" 40–50 yýllýk tarihi tam da bu yönüyle tüm çýplaklýðý ile açýða çýkarýyor.

Süleyman Karakaþ Yeraltý Öyküleri olarak yazdýðý "Kýrýk Döngü Ya da Yüzleþme" bir dönemin illegal yaþamýný anlatýyor. Kitabýnda her ne kadar hikâye olarak giriþ yapsa da hikâyeler tamamen gerçek. Sadece yöntem ve teknik olarak isimleri deðiþtirmiþ. Gerçek hikâyelerinin yanýnda, bir dönem ülkede ki mücadelenin, kavganýn kronolojik olmasa da tarihini kýsa olmakla birlikte derinlemesine tahliller yapýyor, kimseyi rencide etmeden insanýn en uç noktalarýna kadar inerek irdeliyor. Üslup ve edebi olarak çok düzeyli olan böyle bir yapýt ilk oluyor. Böyle bir yapýt da ben de varým Selahattin olarak geçiyorum. Zamanýn ruhunu doðru yakaladýðýmýzý sandýðýmýz bu kýrk yýlda yollarýmýz hep paralel gitti, hatta paralellikten öte Bursa'da, Eskiþehir'de, Ýzmir'de birlikte olduk. Ýþte o tarihin acýmasýzlýðý dönemlerinde sonuç hep ayný oldu. Ben de "Aralýksýz" ismiyle yazdýðým kitapta anlattým. Sonuçlarýna baþtan kabul ettiðimiz bu acýmasýz büyük kavgayý. Süleyman Karakaþ’ýn "Kýrk Döngü Ya da Yüzleþme" pazýlýn parçalarý gibi bir bölümü daha ortaya çýkarýyor.

Yeraltý Öyküleri Kýrýk Döngü'den küçük bir iki alýntý ile sizi baþ baþa býrakýyorum.

"En saðlam dostluklarýn iþkence hanelerde kurulduðunu düþünenler olabilir, zýtlýktan yola çýkarak. Öyle deðildir ama. Ýnsanlýk onurunu zedelediði gibi, dostluklarý da sabote eder bu mekânlar. Mahremiyet paylaþýlmýþtýr çünkü. Herkes birbirini en istemediði haliyle, en pejmürde kýlýðýyla görünmüþtür. Hiçbir þeyi anýmsamak istemez o anlarýn, en içten dostluklarý bile!

Utanç..

Ýnsaný yaralayacak olan bedenine inecek darbeler deðil, ruhunu incitecek travmalardýr. Zaman fiziksel yaralarý onarabilir. Onaramasa bile kiþi incinmez o yaralardan baþkasýna karþý. Hatta bundan yarar bile saðlayabilir. Saygý bile görebilir bu yüzden yapay da olsa. Ama ruhunda açýlan yaralar öyle deðildir. Gün geçtikçe büyür içinde, mayalanýr her seferinde, yer edinir. Yeniden ve yeniden üretir kendini biteviye…

Daha duvar yýkýlmadan anlaþýlmýþtý her þey. Eski paradigmalar çökmüþtü. Küreselleþmiþ iliþkiler artýk yeni demokratik iþleyiþler talep etmekteydi.

Dünyayý yorumlamakla yetinmeyip,deðiþtirmeyi de talep edenler; bu uðurda biriktirilmiþ deneyimi özümseyenler, ödenmiþ bedelleri sahiplenenler ve yeni bedeller ödemeyi göze alanlar; mücadeleyi etinde kemiðinde hissedenler; kendilerini köklü geleneklerin devamcýsý olmakla baðlý sayanlar; bu yüzden birikmiþ tarihsel öfkesi,geçmiþten kalan görülecek hesabý bulunanlar.. Hepsi zamanýn yeni ruhuyla karþý karþýyaydý.

Asýl sorun paradigmanýn iflasýyla ortaya çýkmýþ bulunan kaostu. Rejimle dertleri olmayan ulusalcýlar da her dönemde kiþisel ikbal peþinde koþan politikacý esnafý da çok farklý cephelerden gelerek ayný saflarda buluþtular. Hayat tam ortadan bölüyordu kiþileri, kurumlarý ve politik hareketleri. Þablon artýk eskisi gibi deðildi. Önceden yan yana olmasý düþünülemeyenler yan yanaydý artýk. Önceden yana yana duranlarýn bazýlarý ise karþý karþýya idi. Belli ki saflarýn netleþmesi ve akabinde cephelerin hesaplaþmasý oldukça uzun sürecekti.

Entelektüeller acý çekecekti yine; sürekli çok küçük bir azýnlýk olarak kalmanýn, ama haklýlýklarýnýn çok uzun yýllar sonra anlaþýlacak olmasýnýn derin acýsýydý bu..."

Gerçek hikayelerinin yanýnda ince derin tahliller yapan "Kýrýk Döngü yada Yüzleþme"yi Alter yayýnlarý bastý. Kitapyurdu com. adresinden indirimli olarak 8.50 TL'ye temin edebilirsiniz. Benim gibi sizlerin de 350 sayfalýk bu yapýtý bir buçuk günde bitereceðinize eminim


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.