Kabaca da olsa hesaplaþýp, yüzleþelim mi?

12 Aðustos 2014 20:48 / 1116 kez okundu!

 

 

Önce yerelden baþlayalým. AKP Adayý Recep Tayyip Erdoðan’a Selçuk’tan 6400 oy çýktý, (küsuratlarý almadým hesap karýþmasýn diye) yaklaþýk dört ay önce yapýlan yerel yönetim seçimlerinde AKP den aday olan Zeynel Bakýcýya 8500 oy çýkmýþtý. Siz ne dersiniz bilemem ama bence aradaki bu 2100 fark, Vefa Ülgür’e karþý olanlarýn tepkisel oylarýndan baþka bir þey deðildir.

Yine 30 Mart yerel seçimlerinde 1500- 2000 oyda, ayný þekilde Vefa Ülgür karþýtlarýnýn, AKP’ye elim gitmez deyip de MHP’ye verilmiþ oylar var. Burada bir saptama yaparsak, aslýnda apaçýk görülüyor ki Selçuk’ta CHP’nin su içinde 12000 (on iki bin) oyu var idi. Son Cumhurbaþkanlýðý seçiminde Selçuk’ta çatý aday için toplam 13200 (on üç bin iki yüz) oy, Halkýn Demokratik Partisi’nin (HDP) Cumhurbaþkaný adayý Selahattin Demirtaþ’a da 1840 oy çýktý. Bu durumda Selçuk’ta 5000 (beþ bin) den fazlada kullanýlmayan oy var. Hadi, 2000-2500 insanýmýz mazeretli veya geçerli nedenlerle oy kullanamadý diyelim kalan yarýsýnýn da kasýtlý olarak çatý adayýný desteklemediði anlaþýlýyor. CHP çalýþýyormuþ gibi yaptý çalýþmadý, özellikle Selçuk’ta yerel seçimlerden sonra grupçu bir anlayýþla hareket edenlerin çalýþmaya mecalleri de yoktu zaten. Ýki defa bizlerin çaðrýlmadýðý il baþkanýnýn da katýldýðý toplantýda saðdan say 10-15 kiþi soldan bak 10-15 kiþi, bunlarda belirli insanlar havanda su dövdükleri görülüyor. Ýlginç olanda Ýl Baþkanýnýn ‘’burada yedi aday adayý çýkardýnýz bu kadar üyeniz var nerede bunlar’’ diye sormamasý.

Ülke Genelinde de burada ki tablodan pek geri kalýr yaný yok. Uzmanlarýn, sosyologlarýn bazý araþtýrma gruplarýnýn iddiasýna göre 3 milyona varan CHP’linin bilinçli þekilde sandýk baþýna gitmediðini, bir buçuk milyon MHP’linin Recep Tayyip Erdoðan’a, % 2 oranýnda CHP’lilerin de Selahattin Demirtaþ’a oy verdiðini iddia ediyorlar.

Bu tablodan görünen o ki en kazançlý çýkan Recep Tayyip Erdoðan ile Selahattin Demirtaþ oldu. Su akarken testiyi doldurup kazançlý çýkanlarýn þu an yapacaklarý bir yüzleþme yok gibi ama yenilgi alan diðer partiler nasýl bir yüzleþme yapacak? Gerçi yenilen CHP ve MHP’nin seçimdeki bu kaotik durumu bir nevi parti içinde ki bazý gruplarýn gizli yüzleþme ve hesaplaþma yapmalarýndan baþka bir þey deðildir. Resmen, özellikle bazý katý milliyetçi, ulusalcý, statükocu gruplarýn tavýr koyarak deðiþime ve geliþme isteyenlere karþý hesaplaþmasý gibi görülüyor. Bu tür yüzleþmeler ve hesaplaþmalar geçmiþte olduðu gibi kongrelerle, PM toplantýlarýyla, günah çýkarmalarla, sorunu ahlaký anlayýþa indirgemelerle, ekonomik eksiklerle, eþitsiz yarýþ arkasýna gizlenmekle olmaz. Yöneticileri deðiþtirseniz de olmaz. Yönetim deðiþtirseniz ne olacak, gitti Önder Sav geldi, Adnan Keskin misali gelen de zihniyet deðiþmezse, gerçek anlamda toplumla bað kurulup, gerçek anlamda bir öz eleþtiri, yüzleþme yapýlmazsa toplumsal bir mutabakat kurulmazsa, Ahmet gidip Mehmet gelse ne olur?  Hiçbir þey yapamýyorsanýz, aklýnýza bir þey gelmiyorsa Halkýn Demokratik Partisi’nin (H.D.P) Cumhurbaþkaný adayý, Selahattin Demirtaþ’ýn çýkýþ noktalarýný, söylemlerini, kitle baðlarýný nasýl kurduðunu, toplumun taleplerini nasýl dile getirdiðini, ön yargýlarý nasýl kýrdýðýný, çok kýsa sürede nasýl algý deðiþimi oluþturduðunu örnek alýn yýllarýn sözde Cumhuriyetçileri, laikleri, devrimcileri, sosyalistleri, komünistleri, halkçýlarý, demokratlarý!!!

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

12.08.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 14 Aðustos 2014 16:07

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.