Herkes boyunun ölçüsünü almalý

05 Kasým 2015 14:47 / 1239 kez okundu!

 

 

1 Kasým genel seçimlerinden sonra muhalefetin halký suçlamaya, eleþtirmeye zerre kadar hakký yok. 7 Haziran seçimlerinde halk iradesini size çoðunluðu vererek gösterdi, kýsmet ayaðýnýza geldiði halde nasýl tepti iseniz halk da sizi tepti olay bu. Ana muhalefet; oturup kalkýp 32 gün muhabbetten sonra ‘’bize koalisyon bile teklif edilmedi’’ diye kamuoyunda cýlýzca açýklama yaparsanýz, hükümet kurma hakkýnýz olduðu halde alamayýp bunun mücadelesini veremezseniz, terörün nasýl önleneceði konusunda somut, açýk, halký ikna edici açýklamalar yapamazsanýz, Doðu ve Güneydoðu Anadolu’daki olaylarda tuttuðunuz raporlarý kamuoyuna açýklamazsanýz, kendi hakkýný, hukukunu savunamayan 80 milyonun hakkýný savunacak nasýl diye halkýn düþünmeyeceðini hesap etmezseniz olacaðý bu.

Bir kere 90 yýllýk partiyiz diye baþlayarak kendi elinizle maça bir sýfýr yenik baþlýyorsunuz. 90 yýl dediðiniz an, hala bu kadar yýlda yapýlan yanlýþlar, eksiklikler, hatalar öne çýkýyor. Bu algýnýn yýkýlmasý için öncelikle 90 yýlla bir yüzleþme yapýlmasý, bir öz eleþtiri yapýlmasý gerekirken hiç olmamýþ gibi yaparak duymamazlýktan geliyorsunuz. Kenan Evren’in 12 Eylül Anayasasýnýn ilk dört maddesi deðiþemez diye fetva veriyorsunuz. Hani nerde sosyal demokrasinin eþit yurttaþlýk hakký? Hani nerde? Özgürlükler, adalet, hukuk. Bakýnýz, ulusallaþma ve savaþ koþullarýnda yani dönemin koþullarýna göre oluþan dönem þöyle böyle yaþandý bitti, ondan sonra ki Menderesler, Celal Bayarlar, Süleyman Demireller ve askeri darbeler dönemi de kýsmen bitti, demokrasi, özgürlük, barýþ diye baþlayan yeni bir dönem baþladý, evet onlarda sonunu getiremediler vatandaþ bunu da bitirecek ama gerçek anlamda, eþitlikçi, özgürlükçü, barýþçý bir modeli hiçbir politik yapý ortaya koyamadýðý gibi sizde koyamadýnýz, koyma emareleri iþaret edeni doðarken boðmaya kalktýnýz, iktidarý ile muhalefeti ile kimi açýktan kime ince yöntemlerle saldýrdýnýz. Bu partiden yani ana muhalefetten bir þey olamaz demekte de yanlýþ, çünkü tabanýnda laikliðe, demokrasiye, özgürlüðe, barýþa inanmýþ milyonlar var, ne yazýk ki bu milyonlar, bu isteklerinin nasýl olacaðýný tam olarak bilemiyorlar. Bu üyelerin partinin sýð politik sularýnda, devletçi politik görüþlerine karþý yeniden deðiþen dünya koþullarýna ve halkýn taleplerine cevap verecek radikal deðiþimleri gündeme getirecek güçte, bilinçte ve cesarette olmadýðý gibi Demokratik bir Cumhuriyeti algýlamaktan uzak, bunun yanýnda olanla yetinip, hala ýrkçýlýk ve þovenlik duygularý aðýr basan ve kolaycýlýða kaçan kitlede az deðil. Tüm bu gruplarýn gerçek anlamda eþitlik, özgürlük, laiklik temelinde önü açýlmadýðý müddetçe yüz yýl geçse de iktidar olma konusunda deðiþen bir þey olmayacaktýr.

Ýkinci muhalefet 7 haziran akþamýndan baþlayarak, kendini yavaþ ölüme terk etti, kendini de yaktý diðer muhalefetleri de yaktý. Ýnsanlar Maraþ, Çorum, Sivas olaylarýný, doðuda olanlarý unuttu mu sanýyorsunuz, bu halk barýþ istiyor istikrar istiyor. Bu halk hiçbir þeyi unutmaz hala bu halkýn davranýþ kotlarýný politikacýlar kavrayamadý. Bir gecede en çok sevilen politikacý rahmetli Ecevit’i % 2'lere indirdi. Bu halk sever ama yetki vermez, kýzar ama yetki verir. Gerekçeleri de kesinlikle doðrudur ve de biz aydýnlardan daha objektiftir, tarafsýzdýr. Düþünün, bir taraf da þu veya bu yöntemle iktidar olmak için elinden gelen her þeyi yapan bir hareket var, bir tarafta da bunu seyreden dilinin ucuyla bizde isteriz diyen taraf var. Halkta can ve mal derdine düþmüþ. Politikacýlar objektif olarak kimliklerinizden, ideolojilerinizden sýyrýlýp tarafsýz halk gözüyle bir kenarda düþünün oyunuzu bu durumda kime verirsiniz? Açýk olun, dürüstçe cevap verin.

Son seçimin en önemli yaný bu kadar ölümlere, baskýlara, hakaretlere, saldýrýlara raðmen ülkemizde yaþayan Kürt halkýnýn barýþ içinde birlikte yaþama isteðinin bir kere daha teyit etmeleri ve de her þeye raðmen kim ne derse desin eþitlikten, özgürlükten, barýþtan yana azýmsanmayacak bir kitlenin olmasý. Bu seçimde iktidara da son þans, nispi de olsa, görece de olsa demokrasiyi uyguladý uyguladý, uygulamadý; demokrasiden uzaklaþtýkça halkIN da bu iktidarý iktidardan uzaklaþtýracaðý kesin ve açýktýr. Tarihte 4 yýl výzýltý kadar çabuk geçer, onlar da unutmasýnlar.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

04.11.2015

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.