Hepimiz ayný dünyanýn insaný deðil miyiz?

16 Mart 2016 21:49 / 1236 kez okundu!

 

 

Þimdilik pek olanaðý olmayan bir düþünce ama nasýl ki insanlar dünyada ülkeler arasý seyahat ediyor, geziyorsa uzayda da seyahat edip evreni görseler düþünceleri, duygularý,  inançlarý, dünyaya bakýþlarý ne kadar deðiþir acaba? Ýran Ýslam devriminin ardýndan ayrýlýp ABD’ye yerleþen, ismini anýmsayamadýðým elektronik mühendisi bir bayan 20 milyon ödeyerek 11 gün uzayda kaldýktan sonra yaptýðý açýklamada, dünyaya bakýþ açýsýnýn tamamen deðiþtiðini, haritadaki çizgilerin uzaydan görülmediðini, herkesin ayný gemide olduðunu ifade ediyor.

Ben bu ifadeden þöyle anlýyorum: Dünya sanki okyanusun ortasýnda bir ceviz kadar küçük veya büyük bir boþlukta nohut kadar bir cisim kendi halinde dönüp duruyor, oysa evrendeki bu ufacýk cisimde kýyametler kopuyor, adaletsizlikler, eþitsizlikler, ölümler, cinayetler, soygunlar, savaþlar, talanlar, göçler, tecavüzler, ihtiraslar, iktidar olma, iktidardan düþme, soyma, soyulma olurken küçücük bir azýnlýkta aklýn, hayalin alamayacaðý zenginlikte yaþayýp gidiyor. Garibim bazý kesimlerde küçücük dünyanýn küçücük topraklarýnda tek devlet, tek millet, tek din, tek kültür v.b. her þeyi kendi açýlarýndan tek görüyorlar, yetmiyor tekleþtirmeye çalýþýyorlar. Oysa dünyada bir ceviz ne kadar büyüklükte ise evrende de dünya o kadar küçük olduðuna göre evrenin bu küçücük yýldýzýnýn saniyenin saniyesi kadar bir ataletsizliði yok olmasýna neden olabilir.  Bu durumda Titanik gemisinin batmadan önce gemi yolcularý ayný gemide olduklarýný nasýl fark ettiler acaba?

Belki, bir yýldýzdan bir yýldýza gitmenin milyonlarca yýl aldýðý sýnýrlarýn olmadýðý evrene seyahatler baþlasa bu seyahatlere de sýradan insanlarý uzaya yollasak Ýran asýllý bayan gibi dünyalarý ne kadar deðiþirdi acaba? Her ne kadar insanlýðýn bilimde, teknolojide çok ileri gittiði söylense de tüm dünyada ki olaylara, olanlara baktýðýmýzda hiç de öyle olmadýðý görülüyor. Binlerce yýllýk çok kültürlülüðe, farklý etnik kimlikteki insanlara, tarihi bir zenginliðe raðmen hala din savaþlarý oluyorsa, etnik kimlik, cins ayrýmý, öteleme, ayrýþtýrma dünyada hakim ise, dünya insanlýðý hala çocukluk döneminden çýkmadýðý gibi ilkellikten kurtulmadýðý, çoðulcu kültür anlayýþýný içselleþtiremediði görülüyor. O kadar sýð, o kadar dar ve kýt düþünüyoruz ki, bu küçücük yýldýzýn dýþýnda bir evrenin varlýðýný hayal dahi edemiyoruz, uçakla 5-10 saat uçtuk mu, 20-30 saat arabayla yolculuk ettik mi, düþüncede ki sýnýr anlayýþýmýz bu kadarla kalýyor. Bu sýnýrý kýrmak için hepimizin uzaya gitmesi gerekiyor galiba, özellikle de ýrkçýlara, savaþ taraftarlarýna öncelik versek ne kadar deðiþirler, evrende sýnýrlarýn olmadýðýný görürler mi acaba?

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

09.03.2016

 

Son Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2016 21:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.