Hangisini tercih edersiniz?

01 Ekim 2014 19:43 / 1126 kez okundu!

 

 

Geçtiðimiz hafta Zirve Daðcýlýðýn Midilli Adasýna düzenlediði üç gün, iki gecelik geziye biz de katýldýk. Ayvalýktan, diðer deniz araçlarýna göre biraz daha hýzlý giden Katamaran denilen deniz araçlarýyla 40-45 dakikada Midilli Adasýna ulaþýlabiliyorsunuz. Diðer Yunan adalarýndan Samos’a, Kos’a göre büyük bir ada. Volkanik bir ada olan Midilli Adasýnýn bazý bölümleri çýplak daðlar olmasýna raðmen yeþilin aðýr bastýðý adanýn hala doðallýðýný koruduðunu hemen ilk bakýþta anlýyorsunuz. En geniþ yol, Adaya ilk çýkýþtaki yerleþim bölgesinde ki bulunan yol, oda sadece bölünmüþ bir yol, bunun dýþýnda ki tüm yollar iki araba karþýlaþtýðýnda birbirine yol verdiði, hele köy yollarýnýn tamamýnýn darlaþtýðý yollardan ibaret.

Bu adaya, on üç milyon zeytin aðacýný Osmanlý dikmiþ, bir dönem kuraklýktan kurumuþ zeytin aðaçlarýnýn yerine Osmanlý'nýn diktiði bu aðaçlar hala ayakta, dað taþ zeytin. Özellikle aðacý az bölgelerde keçileri, diðer bölgelerde koyun ve sýðýrlarý her yerde yayýlýrken görebiliyorsunuz. Zirai ilaç, zehir, koruyucu gibi maddelerin bulunduðu, satýldýðý yerler göremezsiniz, peyniri, yoðurdu, kendine has hoþ kokulu doðal balý, tereyaðý katýksýz, korumasýz doðal, organik olarak bulabiliyor, her yerde tüketebiliyorsunuz. Dev farika iþletme görmeniz de mümkün deðil sadece 7-8 tane uzonun yapýldýðý iþletmeler mevcut. AVM gibi alýþveriþ yerleri hak getire küçük bakkal dükkânlarý, hediyelik eþya satan dükkânlar mevcut. Bir kiþiye bir tanesinin çok geldiði taze kalamarlar, lezzetli kaya barbunu ve diðer balýk çeþitleri, dana rostolar, yalnýz iyi piþireni arayýp sorup bulacaksýnýz. Doðru dürüst çanak anteni göremedik, evler taþ yapýmý kapýlar pencereler ahþaptan, çelik kapýlý bir tane eve de rastlamadýk. Yoðun trafiðe de denk gelmedik, gerçi bunun sebebi mevsimlik de olabilir, Yunanistan’ýn içinde bulunduðu ekonomik zorluktan da olabilir. Rehberin ifadesine göre burada insanlarýn çok çalýþmadýðýný rahatlarýna düþkün olduðunu, doðal beslendiklerini büyük çoðunluðunun 90-95 yaþýna kadar yaþadýðýný söyledi. Böyle bir yerde yaþamayý veya yaþadýðýmýz yerin böyle olmasýný tercih eder misiniz?

Yediðimiz içtiðimiz bizim olsun da, bir de insan iliþkilerine bakalým; Konuþtuklarýmýzla, sanki ayný kökten ayný secereden geliniyor, 450 yýl birlikte yaþanan dostluðun, kardeþliðin, acýlarýn sefanýn, cefanýn, her þeyden önce insanlýðýn ortak yanlarýný, iyi kötü kaderi hissediyorsunuz. Kiminle konuþsanýz, kime dokunsanýz mübadelenin acý günleri hatýrlanýyor. Kimi Çanakkale’den gelmiþ, kimi Ayvalýk’tan, bizimkiler de buralara dönmüþler.  Sanki birbirine acý yaþatsalar da iki toplumda da çekilen acýlarýn ortaklýðý iliþkilerde sýcaklýk bir bað oluþturuyor. Aslýnda bu acýlarý kimin neden olduðunu da iki toplumun, iki halkýn insanlarý iyi biliyor. Halklarý kendi haline býraktýðýnda dostluktan, barýþtan, paylaþmaktan baþka bir þey düþünmüyor. Gerçekte hem halklarla, hem halkýmýzla açýkça yüzleþmek için mutlaka mübadele öncesi, mübadele yýllarý ve sonrasý resmi devlet ideolojisi tarihi ile deðil, halklarýn gerçek tarihini dile getirerek yüzleþilirse belki bizden sonrakiler bu acýlardan ders çýkararak o dönemi bir daha kimse yaþamak istemez ve de ýrkçý, þoven politikacýlara da meydaný býrakmazlar. 

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

30.09.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.