Halka cahil, aptal diyenlere ithaf olunur

15 Eylül 2014 19:45 / 1120 kez okundu!

 

 

Yeni seçilen Selçuk Belediye Baþkanýnýn düzenlediði halk günlerinin 11. ve 12. sine izleyici olarak katýldým. Ýlk katýldýðým toplantýya giderken insanlar yine iþ, aþ, destek yardým gibi bireysel isteklerini dile getirecekleri düþüncesi içinde önyargýlýydým.

 

Hayret ve þaþýrtýcý bir durum, bir kiþi bile bireysel isteklerini dile getirmeden Selçuk’un sorunlarýný en ayrýntýlý þekilde dile getirmesi oldu, ayrýca bence bireysel isteklerini dile getirmesi de çok doðal.  Vatandaþ tek tek Selçuk’ta hangi aðacýn dip topraklarýnýn azaldýðýný, hangi aðacýn hastalýk geçirdiðini, sulanmadýðýný, hangi sokakta çöplerin alýnmadýðýný, kýsýrlaþacak kedileri, mahalle arasýnda beslenen hayvanlarý, köylerde ki temizlik sorunlarýný, boþ arsalarýn yarattýðý çevre kirliliðini, yaklaþan kýþ nedeni ile kalitesiz kömür denetimlerinin yapýlýp yapýlmadýðýný, parklarýn aydýnlanmasýný, kaldýrýmda bulunan aðaçlarýn kaldýrým taþlarýný patlatmalarýný, belediye çalýþanlarýnýn özellikle temizlik iþlerindekilerin iþlerini nasýl aksattýklarýný, baca kirliliði ile ilgili alýnacak önlemleri, otopark, trafik sorunun çözümü ile ilgili istek ve önerileri, kaldýrýmlarýn iþgali, derelerin ýslahý, eski arabalarýn özellikle sanayide yol kenarýnda bulunan eski arabalarýn yarattýðý çevre kirliliðini v.b gibi onlarca sorunu dile getirdiler.  Açýkça ki ben halkýn gücüne, ilgisine, bilgisine inanan kiþi olarak sorunlara bu kadar duyarlý olduklarýný beklemiyordum. Halkýn önü açýldýðýnda, ortam yaratýldýðýnda düþüncelerini rahatça dile getiriyor. Bazýlarýmýz bunlarý yönetimin taraftarý olarak deðerlendirip dikkate almayabilir. Bu toplantýlarda halk söz verilip yapýlmayanlarý dört beþ ayýn geçtiðini neler yaptýklarýný da sorgulayarak açýkça acýmasýzca eleþtiriyor hem de bu yönetime oy verenler tarafýndan.

 

Belediye Baþkaný, Baþkan vekili, þube müdürleri, amirler de bu sorulara karþý anýnda cevap veriyorlar. Önerim 15 yýl bu tür toplantýlarý bir kere olsun yapmayanlar üstüne üstlük oy alamayýnca halký suçlayanlar bir kere bu toplantýlara gelsinler de halkýn zekasýyla alay etmesinler.

 

Bu durum madalyanýn bir yüzü bir de öbür yüzüne bakalým. Kent konseyinin oluþumu ile ilgili toplantýnýn ardýndan Belediye Meclisinin Eylül ayý ikinci toplantýsý yapýldý. Oturum baþlamadan AKP ilçe baþkaný 30- 40 kiþilik grupla salonun oturma bölgesinin sað tarafýna yöneldi. Bu bölgede daha önce oturanlarýn kalkmalarýný sol bölmeye geçmelerini söyleyince burada bulunan izleyiciler ister istemez bu bölümden kalkma davranýþýnda bulundular, AKP ilçe baþkaný, belediye çalýþanlarýn kalkmalarýný istediðini belirten bir uyarýda bulundu. Bir kere böyle grupsal bir gösteriþ niye, her siyasal parti böyle bir davranýþa girerse nasýl bir ortam oluþur? Daha önce ayný þeyi önceki baþkan yapýyordu, hatta sizin meclis üyelerini dýþarý atma önerilerinde bulunduðunda, ben bu maðduriyetleri ve haksýzlýklarý da dile getirdim. Ama halk ne yaptý? Demokrasiye ve uzlaþmaya oy verdi. Belediye Meclisi ve salonu bir kamu yeridir, seçimden sonra burada siyaset biter, toplumsal sorunlar sadece bir siyaset üzerinden ve güçle çözülmeye kalkýlýrsa o toplum er yada geç çöker.  Ýlçe baþkanýndan böyle bir davranýþ beklemiyordum, olay üzücü. Ayný toplantýda gündemin istek ve öneriler maddesinde AKP li bir Meclis Üyesinin yaptýðý konuþmada kutlama mesajlarý vermesi de mecliste soðuk hava yarattý. Bakýnýz Belediye Baþkanýnýn tüm demokratik ve uzlaþmacý tutumlarýna raðmen bazý gündem maddeleri Belediye Baþkanýnýn istediði gibi geçmiyor, siz azýnlýksýnýz, beþ meclis üyesine karþý on muhalefetin meclis üyesi, MHP’nin meclis üyelerinin gözüne bakýyorsunuz. Onlarda hayýr dediðinde maddeler geçmiyor. Tamam, kimse düþüncelerinden ideolojisinden taviz vermesin ama taviz vermemenin yeri burasý deðil, ortada yýllardýr sorunlarý birikmiþ fakirleþmiþ, gerilemiþ bir Selçuk var. Geçen dönem daha çok meclis üyeniz vardý, eski yönetim 17 milyon borç yaparken, geçen yýl festival için 617 bin lira, deve güreþleri için 150 bin lira harcanýrken neredeydiniz?  Okul ve soðuk hava depolarýna gelen paralarýn nerelerde kullanýldýðýný neden araþtýrmadýnýz? Otoparklardan toplanan paralarý neden takip etmediniz? Seçim öncesi yenen pideler, çöp þiþler yenirken sizin meclis üyeleri ne yapýyordu? Daha açýk bir soru, Belediye Baþkanlýðý seçiminde alýnan oyla Cumhurbaþkanlýðý seçiminde alýnan oy ayný mý?

           

O zaman herkes þöyle bir düþünecek evet iktidarýz ama nasýl bir iktidar? Yapýlacak tek þey Belediye Baþkanýnýn Halk gününde açýkladýðý 35 projeden en az 3-5 tanesini hayata geçirin ve de halk da iktidarýn gücünü bir görsün bakalým. Ýþte o zaman 15 senedir kýrmýzý kurdele görmeyen Selçuk halký sayenizde kýrmýzý kurdele görsün iþte o zaman arkanýzda yüz binleri toplayýn. Ha bir de gerçek bir politika izlenecekse aðýzdan çýkaný kulak duyacak ve verilen söz yerine getirilecek gerisi havanda su dövmedir. 

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

10.09.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.