'Eðitim diye topluma paranoya aþýlanýyor'

23 Eylül 2014 14:30 / 1219 kez okundu!

 

 

Selçuk dýþýndan, yanýna sekizi sýnýfýný bitirmiþ çocuðunu da alarak, Selçuk Anadolu Meslek Lisesi’nin uçak bakým alaný bölümüne kaydýný yaptýrmak için gelen bir veli çocuðunun eðitim görmesi için kalacak yer arýyordu. Bu konunun içinde olan öðretmenler, öðrencinin puanýný sorduklarýnda puaný biraz düþüktü. Bu konuda veliye küçük bir açýklamada bulundular, bu sene, yani sekizci sýnýf sýnav sonuçlarýna göre þu okula yerleþtiniz denilse de 9. sýnýf öðrencileri tüm okullarda ayný programý okuyacaklar, ancak 10. sýnýfa geçtiklerinde, tekrar sene içinde aldýklarý notlar, öðretmenlerin kanatlarý bazý diðer etkenlerle çocuk yeniden tercih yapacak.

Daha açýkçasý, diyelim örneðin: A. Meslek lisesinin uçak bakým bölümüne kayýt yaptýrdýðý düþüncesiyle bir yýl okuyan bir öðrenci, bir sene sonra baþka okullardan puaný, ders ortalamasý daha yüksek öðrenciler, uçak bakým bölümünü tercih ettiðinde daha önce bir yýl bu bölümde olduðunu hatta bu okuduðu zanneden öðrenciye senin puanýn yeterli deðil deyip baþka okula gönderilmesi söz konusu olabilecekmiþ.

Bu açýklamalardan bir þey anladýnýz mý? Bende anlamadým, bu durumu birkaç öðretmene daha sordum yine böyle karmaþýk cevaplar verdiler. Eðitimciler tam olarak anlamadýysa, eðitimin dýþýnda olan sadece çocuðunu okutmak isteyen veliler nasýl anlayacak? Biz öðretmenler, eðitimciler bu sistemi anlamadýysak, o yaþta evinden, ocaðýndan kopup, uzak yerlerden gelip, velisini masrafa sokup ümitlerle geleceðini belirlemek isteyen öðrencinin sonunda, hüsrana uðramasýnýn sorumlusu kim olacak? Böyle bir durumda toplum büyük bir paranoya yaþamayacak mý? Hele de son yýllarda eðitim sisteminin tüm alanlarýnda yapýlan deðiþikliklerle, veliler, öðretmenler, öðrenciler daha büyük bir paranoya içine girdiler.

Aslýnda ülkemizdeki eðitim sorunlarý, sistemdeki yanlýþlar eksikler bugünün sorunu deðil. Her þeyin tekleþtiði, darlaþtýðý, sýðlaþtýðý bir ülkede, eðitim sisteminde doðru, geleceðine güvenle bakan, bilime inanmýþ, yaratýcý, özgür bireyler yetiþtirebilir mi? Analarý, babalarý, öðretmenleri özgürleþemeyen, özgür olamayanlarýn çocuklarý özgür olabilir mi? Özgür olabilmesi için de herkese ideolojilerden, etnik, mezhep ayrýlýklarýndan arýndýrýlmýþ, herkesin yeteneðine, kabiliyetine hatta isteðine göre eþit öðrenim, eðitim hakký verilmekle olur. Osmanlýda hakim olan devlet ve kul anlayýþýndan bu güne ne deðiþti, sabah okula geldiðinde, öðle arasý tekrar okula baþladýðýnda, hafta sonu okul tatile girdiðinde sýnýflar da bitmek tükenmek bilmeyen ritüeller, her kitapta yanlý resmi devlet ideolojisini içeren konular, öðrencinin düþüncesini, sorgulamasýný, yaratýcýlýðýný engelleyen, hatta sýnýfta nasýl oturacaðýný içeren yönetmelikler, laboratuarlarý, beden salonlarý olmayan, bazý okullarda sýralarýnda üçer kiþinin oturduðu nereyse dört duvardan yapýlmýþ okullar, ezbere dayanan öðrenciyi geliþtirmeyen, deðiþtirmeyen analitik düþünceye dayanmayan, içi boþ eðitim sisteminin dünyada ki diðer geliþmiþ ülkelerle yarýþabilme þansýmýz olabilir mi? Hele de liyakat sistemi ile oluþturmayýp, ideolojik görüþe göre oluþan yönetici kadrolarýn eðitime, öðretime katkýlarý ne derece olur. Böyle bir sistemle öðretim kesintili, kesintisi 12 deðil 24 yýla çýksa ne olur? Maalesef bu ülke tarihinde eðitimde tüm iktidarlar ayný þeyleri yaptýlar. Doðal olarak da eðitim sisteminin sonucu olarak da bir ülkede üniversiteyi bitirmiþ bir öðrencinin basit bir dilekçeyi, yarým sayfa kompozisyonu yazamamasý normal deðil midir? Artýk bu ülkeye getirilen bu tür tüm sistemler dar geliyor, önceki yapýlan yanlýþlardan ders alýnarak, tüm eðitim sistemi tamamen ülke insanýnýn çýkarýna deðiþmelidir. Bunca yýldýr bu ülkeye aþýlanan paranoya yeter artýk, bu ülke ideolojilerden uzak, insanca geleceðe dönük yaratýcý, özgür bir eðitimi, öðretimi hak etmiyor mu?    

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

23.09.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.