Duygulara ve vicdanlara

07 Haziran 2015 23:23 / 1184 kez okundu!

 

 

Binlerce yýl ayný topraklarda yaþayan kadim topluluklarýn birbirini öldürmesini, birbirini bir adým ötedeki birinden farklý görmesini, onu öldürmek istemesini hangi akýlla, mantýkla, duyguyla, düþünceyle ve vicdanla açýklayabiliriz? Bilemiyorum. Tüm bu ölümleri çýkar çatýþmasýna mý baðlayacaðýz? Bu çýkar çatýþmasý için Kuran’ý, Bayraðý, Irk’ý yani deðerleri  kullanmak zorunda mýyýz? Bu vahþi çýkar için insanlarý birbirine kýrdýrtýp öldürmek mi gerekiyor? Aklýmýza mantýðýmýza, bütünleþmenin, birleþmenin daha fazla çýkarlarýmýza faydalý olduðunu, duygularýmýzý, düþüncelerimizi, vicdanýmýzý ikna edip ne zaman anlatacaðýz?  

Ne yazýk ki bu ülkede tam 100 yýldýr, ‘’bir Ermeni’yi Ermeni olduðu için’’ ve bir Kürt’ü Kürt olduðu için öldürebilecek insanlar var. Doðal olarak tam tersi de olabilecek durumlarda söz konusu. Bu ölümler duygulara ve düþüncelere dönüþerek iç güdülerimize ve bilincimizin ulaþamadýðý karanlýk bir düþünceye vahþete dönüþüyor. Aslýnda böyle bir vahþette zemin hazýrlamakla göz bebeðimizi gibi koruduðumuz canýmýzdan çok sevdiðimiz çocuklarýmýzýn mezarýný kendi ellimizle kazdýðýmýzýn bilincinde farkýnda olmadýðýmýz gibi bu vahþetten çýkar saðlayacaklarýn kýþkýrtabileceði milyonlarca insan yaratýyoruz ve ölümü yarýþtýrýyoruz.  Akýl almaz bir çeliþki de yan yana yaþadýðýmýz halklarýn kimliklerini kabul etmeyip çocuklarýnýn ana dilde eðitilmesine karþý çýkarken, ayaðýmýza giydiðimiz ayakkabýdan, k….. daki dondan, bindiðimiz arabalara kadar yabancý marka tutkunluðumuza dört elle sarýlýyoruz.

Önümüzde bir seçim var, politikacýlarý izliyoruz, maalesef, seçime katýlan politikacýlarýn büyük çoðunluðu hala savaþlardan, ölümlerden, vahþetten söz ediyor, söz etmenin dýþýnda bizzat ülke sorunlarýnýn böyle çözüleceðini hem maddi hem manevi davranýþlarý ile hiç çekinmeden dile getiriyor. Ne sanattan, ne edebiyattan, ne kültürden, ne teknolojiden, ne bilimden, ne eðitimden,  ne sevgiden ne aþktan söz etmiyorlar. Çözümü silahtan, maddiyattan, ölmekten öldürmekten, milliyetçi, ýrkçý, dinci söylevlerle daha seçilmeden baþtan öteleme ve ayrýmcýlýða gidiyorlar. Tarihin cilvesine bakýn ki bu seçimde tam yüz yýldýr tüm bu ölümlere, vahþete karþý çýkan fakat her çýkýþta ceberut devlet tarafýndan yenilgiye uðrayan, ya da darbelerle ezilen, iþkencelere uðrayan, idam edilen ilerici, devrimci, demokrat, mütedeyyin, sosyalist, komünist hareketler için bir fýrsat doðdu. Tarihin cilvesi de tam bu nokta da burada, baþta milliyetçi bir Kürt hareketi olarak baþlayan hareket, süreç içinde yaþadýðý, yaþattýðý dramlar, acýlarla kendini yenileyerek yeni bir anlayýþ davranýþla Türkiye politik arenasýna barýþ elini uzatarak bütünleþme, birleþme uzlaþma isteði ile çýkmaktadýr.  Bizim yüz yýldýr kitleselleþmeyen, marjinal kalan hareketimiz Kürt halkýnýn verdiði mücadele ve direnme ile kitleselleþti ve bizlerle kucaklaþmak istiyor.    

Tam yüz yýldýr süren bu ülkenin makûs tarihini yenmek için ve de geleceðimize birbiri ile kaynaþmýþ, barýþýk, eþit, özgür insanlarýn yaþayacaðý bir ülke býrakmak,  ölümlerin vahþetin olmadýðý bir ülkede yaþamak istiyorsak bu uzatýlan barýþ dostluk elini tutarsak ne kaybederiz. Yüz yýldýr ayný þeyleri söyleyip hatta dönem dönem halkýn barýþ, demokrasi isteklerini dile getirip iktidar olunca da aslýna rücu eden politik hareketlerin bize fazla bir þey vermediði ve veremeyeceði bu seçimde kaybedeceðimiz neyimiz var. Ýçinde biraz insanlýk duygusu vicdaný olan çocuðuna, torununa barýþ, kardeþlik ortamý býrakmak isteyen dini, dili, ýrký cinsi ne olursa olsun hiç ayrým yapmayacak bir yaþam için halklarýn barýþ isteðine kayýtsýz kalmayacaðý inancýyla sadece elimizde kalan vicdanlarýmýzý harekete geçirmenin zamaný gelmedi mi? Biz yapamadýk ama þimdi birlikte yapabiliriz.  

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

03.06.2015

 

Son Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2015 23:28

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.