Dünyayý kim istiyorsa alsýn ama!

15 Kasým 2016 23:07 / 1678 kez okundu!

 

 

‘’Ýnsanýn aklý kendisine düþman olur mu?’’ olur. Bakýnýz dünyanýn haline. Her kýtanýn her bölgesinde ilan edilmemiþ kimi yerde açýktan, kimi yerde sinsi sinsi savaþlar, kimi yerde de içten içe savaþa hazýrlanan yerler, terörler, acýlar, dramlar, göçler, hastalýklar, okulsuzluk, açlýk, yoksulluklar.. Tüm bunlarýn neden ve sonuçlarýný oluþturan kim? Biz insanlar. Tabii ki bu durumdan çok büyük çýkarlarý olanlar var. ‘’Tavþana kaç tazýya tut’’ politikalarý uygulayan silah tekelleri, petrol þirketleri, ilaç firmalarý v.b ve de bunlarýn yerli iþbirlikçileri, muktedirleri, ajandalarý için yaratýlan bu ortam bulunmaz fýrsat.

Aslýnda tüm bu olanlarýn ve olacaklarýn dýþýnda insanlýk için çok daha büyük, ciddi bir tehlike var. Dünya yok oluyor. Kasýrgalar, tufanlar, seller, depremler, volkan patlamalarý, buzullarýn erimesi, nehirlerin, göllerin kurumasý tüm bunlar iyiye mi delalet? Dünyanýn her yerinde ekolojik denge bozulmuþ, iklimler deðiþmiþ, dünya ýsýnmýþ, diðer canlý türlerinden bazý hayvanlar yok olmuþ. Denizlerde balýklar azalmýþ, kitlesel ölümler baþlamýþ, dünyanýn ciðerleri  ormanlar yok olmaya baþlamýþ. Son otuz beþ yýlda dünyanýn 2 derece ýsýnmasýnýn sonucu bunlar. 2 derece daha ýsýndýðýnda kýtlýk, çölleþme, hastalýklar, daha büyük su savaþlarý ile karþý kalacaðý ön görülüyor. Ekoloji yetkililerine göre 2 derece daha artarsa dünya sýcaktan kavrulacak. Ýþte o zaman dünyayý kim istiyorsa onun olsun. Yeryüzüne yüksek düzeyde karbon salýnýmý yapan kuruluþlar, yeraltýnda yeryüzünde atom denemeleri, nükleer denemeler yapan ülkeler, denizleri, akarsularý kirletenler, silah tekelleri, petrol þirketleri bunun gibi dünyanýn en zengin 63 ailesi dünya sizin olsun. Eðer sizler de sað kalýrsanýz yanýnýza halklarý birbirine kýrdýrtmada, savaþ çýkarmada kullandýðýnýz, iþbirliði yaptýðýnýz iþbirlikçilerinizi, yandaþlarýnýzý, ýrkçýlarýnýzý, dincilerinizi, etnikçilerini de yanýnýza alarak yanmýþ, bitmiþ, çölleþmiþ, insan, hayvan, bitki iskeletleri ile dolmuþ dünya sizin olsun. Dünyanýn bilinen yaþý, 4.5 milyar yýldýr iyi kötü doðal haliyle dönmeye devam ederken insanlýðýn gözü dönmüþ hýrsý yüzünden 50 – 60 yýl sonra yok olma olasýlýðý ile karþý kalacaðý gerçeðini kimse kabul etmek istemiyor ama ne yazýk ki gerçekler böyle. Oysa bu güzel yaþanasý dünyaya biraz insancýl, biraz dengeli, daha az hýrslý davranýrsa belki de sonsuza kadar dönecek, 100 milyarca insaný rahatlýkla besleyecek zenginlikte gezegeni ne hale getirdiðimizi bile düþünecek bilinçten uzaðýz. 

Eðer böyle giderse, dünyanýn bu durumunu, hiçbir mehdi, mesih, cemaat, tekeller, tröstler ve de G-5, G-20 gibi ülkelerin politikalarý da kurtaramaz. Daha açýkçasý, dünyayý ve insanlýðýný yine dünya insanlýðýnýn kendi kararý, azmi, iradesi, düþüncesi, aklý, mantýðý ile kurtulacaktýr. Bu da tüm ülkelerin insanlarýnýn, toplumlarýn sað duyu ile hareket edip, ahlaki, kültürel, evrensel, ekolojik bir mücadeleyi demokratik yollarla, yöntemlerle geliþtirip vermesi gerekiyor. Yoksa dünya insanlýðý, dünyanýn yok olmasý ile zenginiyle, fakiriyle, yoksuluyla ve de her þeyi ile ancak bu yolla eþitlenecek gibi görünüyor.     

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

25.10.2016

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.