Çocuk toplum

15 Ocak 2013 18:09 / 1321 kez okundu!

 


Eskiþehir Atatürk Lisesi'nde Bozkurt lakaplý beden hocasýnýn adýný duyan öðrencinin titrememesi mümkün deðildi. Sanýrým 1966 ya da 1967 yýlý idi. Beden hocasý ayný zaman da müdür yardýmcýsý idi. Bozkurt Hoca ara sýra yaptýðý gibi yine bir sabah derse giriþ saatine yakýn tek baþýna öðrenci giriþ kapýsýnda elleri arkada geleni gideni gözleri ile yüz seksen derece açýyla tarayarak denetliyordu.

Binanýn köþesinden çýkýp, Bozkurt Hoca'nýn görüþ alanýna giren öðrenci hemen toparlanýp hýzlýca dersliklere koþuyordu. Ben Hoca'nýn görüþ alanýna girdiðimde kendimi zorlamadan yürüyüþüme devam ettim. Hoca'nýn yanýna yaklaþtýðýmda "neden koþmuyorsun" sorusuna karþýlýk, yürüyorum cevabýný verdiðimde aniden suratýma yediðim tokadýn etkisi hala aklýmda.

Düþünüyorum da ülkemiz insanýndan her birine tek tek sorsak, çocukken evde anasýndan babasýndan, kendinden büyüklerden, okulda öðretmenlerinden, daha üst sýnýflardaki aðabeylerinden, askerde komutanýndan, emniyete zanlý olarak düþtüðünde polisten, evli kadýnlar kocalarýndan dayak yemeyen kaç insanýmýz çýkar. Tüm bunlarýn üstüne bir de baðýrma, çaðýrma, hakaret, küfretme, aþaðýlama, iteleme, kakýlma, taciz, mahalle baskýsý, devlet baskýsý, iktidar baskýsý, muktedirlerin baskýsý, ekonomik baský eklenirse bu travmalarý yaþayan insanlarýn oluþturacaðý toplum ne derece saðlýklý, düþünebilen, sorup sorgulayan, demokrasiyi, özgürlüðü, eþitliði içselleþtirebilen bir toplum olabilir?

Geçtiðimiz hafta, kalabalýk bir grup tarafýndan, Sarýkamýþ þehitlerine yürüdü. Yürüyüþçüler kýþýn bu soðuðunda doðal olarak tedbirlerini alarak, kar ayakkabýlarýný, kabanlarýný, atkýlarýný, baþlýklarýný giyerek bu yürüyüþe katýlmýþlardý. ‘’Vatan þehitlerini anma’’ olarak þiirler okundu marþlar söylendi. Acaba, yürüyüþe katýlan bu kadar insanlardan bir kiþi dahi çýkýp ta, 98 yýl önce bu karda kýþta bir tek kurþun atýlmadan yazlýk elbiselerle 90 bin askerimiz neden öldü, düþman nerede, kimle savaþtý diye soran oldu mu? Yürüyüþe katýlan konuþmacýlar askerlerimizin ‘’vatan için öldüklerini’’ söylediler, bazýlarý gözyaþý döktü. Bir tek kurþun atmadan, karþý taraftan da bir tek kurþun yemeden donarak ölen 90 bin askerimiz kim için þehit oldu? Evet onlar þehit oldu ama onlarýn her biri, her bir ananýn babanýn þehidi oldu. Aslýnda 90 bin asker Sarýkamýþ’ta donarak ölürken sýcak yataðýnda yatan, sonra da bölgeden ‘’sývýþan’’ Ýttihatçý Enver Paþa'nýn kör, milliyetçi, iktidar ihtirasý yüzünden öldüðü gerçeði pek dile getirilmek istenmiyor nedense? Sözde Kafkas stratejisi ile kurnaz Alman komutanlarýnýn gazý ile 1. Dünya savaþýna katýlýp Türklüðü yayma planlarý yapan Enver Paþa gibi ittihatçýlar bu ülkede kahraman olarak anýlýyorsa bu ülkenin sorunlarý da bitmez, sorunlarýn çözümleri de bitmez.

Nitekim 98 yýl geçmesine raðmen ittihatçý anlayýþ hala her alanda hakim, sadece isim deðiþtirmiþ yöntemleri, görüntüleri, ideolojileri ile hayatý yönlendiriyor. Ýþte darbeler, komplolar, kaba milliyetçilik, etnik, dinsel ayrýmcýlýk, faþizan baskýlar, ilan edilmemiþ savaþ. Sadece fark 98 yýl önce bir iki gecede 90 bin insanýmýz donarak öldü, þimdi ise 30 yýlda 50 bin insanýmýz kurþun atýlarak veya çatýþmada öldü. Zamandan kazandýk, ölüm ayný ölüm. Ýþin kötüsü ve vahim yaný Sarýkamýþ gibi iki gecede biten ölümler gibi de deðil, ölümler hala devam ediyor.

Çocuklaþtýrýlan, dövülen, þiddet uygulanan, aþaðýlanan, itilen, kakýlan, hakkýný aradýðý zaman tutuklanan, yetmedi darbelerle susturulan topluma bazý politik gruplar, neo ittihatçýlar, ‘’bu halk cahil, anlamaz, hatta aptal’’ dedikleri toplum kendi sezgi ve iç güdüsü ile sorunlarýný çözmeye çalýþýyor. Toplum bu hale getirilmiþ ise bu toplum ne yapsýn? Demokrasi, eþitlik, adalet, özgürlük nerede, biz neredeyiz?


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

15.01.2013

Son Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2013 18:53

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.