Bu kadar da olmaz!

02 Aralýk 2012 08:38 / 1591 kez okundu!

 


Önce pek dikkate almadým. Deðerler konusunda fazla ayrýntýya girmenin fayda saðlamayacaðýný hele dað gibi sorunlarýn olduðu, Sayýn Baþbakanýn her gün sabah aklýna gelen bir konuyu gündeme getirerek sanal gündemler yaratýldýðý bir ortamda hepimizde geleneksel olarak var olan bazý þeylerin kenarýndan geçme, görmemezliðe gelme alýþkanlýðý nüksetmiþti.

Fakat konunun üzerinde durup biz neyin mücadelesini veriyoruz? Birey, sorma, sorgulama, eþitlik, adalet, özgürlük gibi kavramlarýn içeriðini düþününce yanlýþ yaptýðýma kanaat getirerek bu konuyu ele alýp yazmaya karar verdim.

Olay þu; Selçuk ÝMKB otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Ýngilizce Öðretmeni Esvet Akbaþ bir þikâyette daha doðrusu bir istek de bulunuyor. Bu öðretmeni ne gördüm ne tanýrým ne bilirim, ne de hakkýnda en ufak bilgim var. Öðretmen Esvet Akbaþ dilekçesinde, Selçuk Belediyesi'nin, 6000 Selçukluyu, 4 Kasým 2012 tarihinde kendisinin ödediði vergilerle Anýtkabir gezisine bedavadan götürdüðünü, bu gezinin ne kadar tuttuðunu ve bu masraflarýn nasýl karþýlandýðýný öðrenmek istediðini, hiç kimsenin ödediði vergilerle þov yapma hakkýnýn olmadýðýný bunun da baþbakanlýk müfettiþlerince sorgulanmasýný istiyor.

Bu istek karþýsýnda Selçuk Belediye Baþkan V. Cengiz Aydýn Selçuk Belediyesi Haber Bülteninde ‘’Kamuoyuna Yorumsuz ‘’ baþlýðý altýnda cevabý bir yazý yayýnlandý. Sayýn Cengiz Aydýn cevabý yazýsýnda, ‘’Yapýlan incelemede Sayýn Esvet AKBAÞ’ýn belediyemizde vergi mükellefiyeti ile ilgili herhangi bir kaydý bulunmadýðý, kendisinden vergi geliri tahsilatý yapýlmadýðý anlaþýlmýþtýr. Son derece talihsiz bir yakýþtýrma ile Selçuk Belediyesi’ni kendi ödediði vergilerle þov yapmakla suçlayan Esvet Akbaþ, bu ziyarete katýlanlarýn büyük çoðunluðunun hayatlarýnda ilk, belki de son kez Anýtkabir’e çýktýðýný, bu 6 bin kiþinin Selçuk vatandaþý olduðunu ve Atatürk’ün huzurunda olmanýn önemini görmezlikten gelerek, yaptýðý þikayetle bu ziyaretin manevi aðýrlýðýna zarar vermeye çalýþmýþtýr. Bu ziyaret Selçuk Belediyesi’nin Tören, Temsil ve Aðýrlama Giderleri kapsamýnda gerçekleþtirilmiþ olup tamamen yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleþtirilmiþ ve belediyemizin hiçbir hizmetinin önüne geçmemiþtir.’’demektedir.

Baþkan Vekilinden ne cevap amma! Hem de baþlýðýnda ‘’Barýþ ve Hoþgörünün baþkenti’’ yazan Selçuk haber bülteninde cevap yayýnlanýyor. Dikkat edilirse Öðretmen önce bu geziye ne kadar harcandýðýný soruyor. Sonrada bu gezinin öðretmen üzerinde býraktýðý þov izlenimini sorguluyor. En azýndan mütevazi bir ifade ile þu kadar harcama yapýlmýþ, þu amaçla gidilmiþtir diye cevap veremez miydiniz?

Bir kere bu ilçede yaþayan bir vatandaþýn böyle bir soru sorma hakký yok mu? Hele de kendilerine sosyal demokrat diyen bir yönetime. Peki, vergi mükellefi olan bir kiþi bu soruyu sorsaydý ne cevap verecektiniz? Sayýn Cengiz Aydýn. Ki Mutlaka bu öðretmen dolaylý da olsa bir yerden belediyeye ödeme yapýyordur. Býrakýn bu ilçede yaþayan birinin bilgilenme hakkýnýn olmasýný, artýk günümüz dünyasýnda, insanlarýn, dünyanýn herhangi bir yerinde herhangi bir konuyu sorma sorgulama öðrenme hakký vardýr, ayrýca karþý olma, düþüncelerini dile getirme hakký da vardýr. Bu durumda sizin, Ýstanbul Belediyesi’nin veya Sayýn Baþbakanýn kimseye sormadan veya sorduklarýnda cevap verilmeyen Taksime, Çamlýca’ya cami yapma düþünceleriyle ne farkýnýz var?

Sizler eþitlik, adalet, özgürlük ilkelerini programýna almýþ kendini sosyal demokrat sol bir parti olarak nitelendirmiþ partinin listesinden yönetime geldiniz? Bu yorumsuz olarak verdiðiniz cevabýn neresi demokratik? Sosyal Demokrat bir yönetim, býrakýn vatandaþýn böyle sormasý ile cevap vermeyi sormadan her ay yaptýðý harcamalarý kuruþu kuruþuna bu bültende yayýnlamasý kamuoyu ile paylaþmasý gerekir. Sayýn Gürsel Tekin T.V'lerde partisinin yönetimde bulunan belediyelerinin þeffaflýk politikasý izlediðini ve harcamalarýn açýk olduðunu her fýrsatta açýklýyor Hani nerede sizin þeffaflýðýnýz?

Demokratik yaný hep tartýþýlan ve þaibeli olan bu Cumhuriyetin bu gün bu hale gelmesinin en büyük nedenlerinden biri iþte bu tür tavýrlardýr. Deðerlerin arkasýna saklanma, Ýteleme, öteleme, yalnýzlaþtýrma, sen bilmesin anlayýþý…

Daha önce de yazdým, Belediye Meclisine bile getirilmeyen bu geziye, Selçuk'ta hiç kimse karþý çýkmadý, çýkmaz da zaten. Nitekim her parti ve görüþten insan geziye katýldý. Ama yöntem yanlýþ. Eðer böyle talep var idi ise tüm partilerin katýlacaðý bir komisyon kurulur, parasý olan parasýyla olmayaný çözüm üreterek, alýnacak kararla götürülebilinirdi. Ama böyle davulla zurna ile saðýr sultan duyacak þekilde panayýr havasýnda Anýtkabir ziyareti örgütlerseniz vatandaþa ‘’ÞOV’’ algýsý verirsiniz. Sadece bu öðretmen deðil binlerce insanda, seçimlerin yaklaþtýðý bu dönemde üç dönem iktidar olarak yýpranan bu yönetimin bir yerlere güç gösterisi mi yapýlýyor algýsý oluþtuðunun farkýnda deðil misiniz? Bir araþtýrýn bakalým.

Açýkça konuþalým, bazýlarý baþarýsýzlýklarýný, becerisizliklerinizi gizlemek için deðerlerin arkasýna gizlenip, Atatürk’ü öyle bir ‘’Kutsal Zýrh’’ haline getiriyorlar ki bunlar kendilerinden baþka kimsenin Atatürk’ü sahiplenmesine bile tahammül edemiyorlar. Aslýnda Atatürk siyasi sembol haline dönüþtürülmese, halkýn gönlünde daha büyük deðer, daha saygýn durumda ilelebet kalacaktýr. Bir baþka grup da Dini, camileri ‘’Kutsal deðerlerden’’ çýkarýp siyasi þova dönüþtürerek prim yapmaya kalkýyor. Bence bu ülke insaný ne çekiyorsa bu iki ana davranýþýn çatýþmasýndan, çeliþkisinden, kavgasýndan çekiyor. Kesinlikle bu iki görüþ, bu noktalardan hareket eden ideolojik yaklaþýmlar ülkede hiçbir sorunu çözemeyeceði gibi ülkeyi daha büyük kaosa sürükleyecektir.

Artýk, kutsallarýn, deðerlerin arkasýna gizlenerek sen ben kavgasýný býrakalým. Bizlerden geçti artýk da geleceðe, çocuklarýmýza, Suriye, Irak, Ýran, Afganistan gibi ülkeler býrakmayalým. Ýnsanýn insanca yaþadýðý, özgürce düþünebildiði, adaletli, demokratik ülke býrakmak bizim elimizde.

Sayýn Belediye Bülteni yetkilisi bu yazýyý da ‘’Kamuoyuna yorumsuz’’ baþlýðý ile koyabilirsiniz.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

01.12.2012


Son Güncelleme Tarihi: 02 Aralýk 2012 08:43

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.