Bu insanlýk dýþý bir durum

18 Ekim 2013 22:24 / 1124 kez okundu!

 


Önce CHP’deki bayramlaþma, ardýndan da AKP, MHP Selçuk ilçe teþkilatlarýnýn bayram kutlamalarýný yaptýktan sonra, Bayramýn üçüncü günü öðleyin Selçuk Ýþçi Partisi ve BDP þubelerini bayram kutlamalarý için gittiðim ve yetkilileri bulamadýðým ziyaretten sonra Efes alt kapý esnafýný ziyarete gittim. Burasý gerçekten sorunlar yumaðý haline gelmiþ. Her þeyden önce bu bölgedeki esnafýn, Efes’i gezdikten sonra çýkýþta burada dinlenmek isteyen ziyaretçilerin ve de içerdeki alýþveriþ dükkanlardan kurtulup da burada ufak defek alýþveriþ yapmak isteyen turistlerin ihtiyacýný giderebileceði bir tuvaleti yok.

Tuvalet ihtiyacýnýn giderilmesinin ne derece önemli olduðunun dersini verecek deðilim ama bunun engellemesini ve tuvalet yasaðýný ancak 12 Eylül darbecilerinin tutuklulara yaptýðý bir iþkence yöntemi olarak yaþadýðýmýzý da belirtmeden geçemeyeceðim. Bu inat, bu aksilik niye? Burada kýrktan fazla esnaf var, her dükkanda üç kiþi çalýþsa yüz yirmi kiþi eder. Hadi esnafý cezalandýrýyorsunuz. Yüzlerce, binlerce insan Efes’e ziyaretten sonra buradan geçmekte, müþteri getiren onlarca tur þoförleri bu kapýda beklemekte ayrýca çocuðu var hastasý var sýk, sýk tuvalet ihtiyacý olan var. Bu bölgeye tuvalet yapmamak insanlara bir nevi gizli iþkencedir. Burada bir tuvaletin olmamasýný nasýl izah edebiliriz? Çalýþanlar günde iki defa turnikelerden geçip içerdeki tuvalete girse maaþý yetmez. Diyelim 25 T.L verdiniz turnikelerden geçip içeride ki tuvalete girdiðinizde orada da sýra bekleyeceksiniz bu da hiç çözüm deðil.

Dünyanýn çekim merkezi yapacaðýz dediðimiz Efes’in alt kapý bölgesine yaklaþtýðýnýzda eðer bir de rüzgâr esiyorsa burnunuzun direðini kýracak tuvalet kokularý gelmekte. Söylenenlere göre tur þoförleri dükkanlarýn arkalarýnda ihtiyaç gidermekte. Anlatýldýðýna göre çok sýkýþan birileri turnikelerin önünde açýkça iþediðine de tanýk olunmuþ. Bu nasýl bir anlayýþ? Nasýl bir düþünce? Nasýl bir çaðdaþlýk, insanlýk? Burada bir kiþi dahi böyle bir durumdan maðdur olmasý insanlýk suçudur. Bu bölgede bir tuvalet yapmak zor bir þey mi? Göze batmayacak estetik çöp sepetleri koymak isteyenin istediði yere tezgah açmayacaðý önlemleri almak akýllara gelmiyor mu? Umarým terk edilmiþ kaderine býrakýlmýþ Efes’e sahip çýkacak yetkililer, etkililer çýkar inþallah!

Gelelim Efes’e; Demir yollarý raylarýnýn altýndan çýkan eski ziftli kalaslar, o doðal Efes’in içindeki yollarýna döþenmesi hangi akla hizmet? Eðer bu kalaslar taþlarý veya mermerleri korumak amacýyla döþenmiþ ise, yaðmurdan, güneþten etkilenen bu yýpranmýþ kalaslarda bir de daha önce sürülen ziftin erimesiyle oluþan kimyasal durum ve çürümeler bu taþlarý etkilemeyecek mi? Dünyada mermer ve taþlarý korumak için baþka hiç bir yöntem bulamadýnýz mý ey yetkililer!..

Elbet bir zaman, bir gün hem insanýmýza hem insanlara hem tarihimize hem de tüm deðerlere sahip çýkacak bir yönetim yöneticiler ve de bu yönetim ve yöneticileri seçme iradesine sahip halk çýkacaktýr.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

18.10.2013

Son Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2013 22:38

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.