Bu da teröristlik deðil mi?

08 Ekim 2015 20:59 / 1226 kez okundu!

 

 

ABD Enerji devi Exxon’un kendi adýna çalýþan bilim adamlarý dahi, iklim deðiþikliklerin insan eliyle yaratýldýðýný, þirketin de bunu 1970 den beri bildiði, Exxon þirketinin bunun önüne geçmek yerine küresel ýsýnmayý reddeden kuruluþlara ve araþtýrmacýlara milyonlarca dolar akýttýðý ortaya çýktý. Bunun yanýnda Alman otomotiv devi Volkswagen uzun bir inkar döneminden sonra 11 milyon dizel otomobilin çevre emisyon deðerlerini kasýtlý olarak çarpýttýðýný kabul etti. Daha bunun gibi binlerce þirket rant, kar, sermaye uðruna doðaya ne kadar zarar veriyorlardýr kim bilir. Ama bilinen þu ki, atmosfere iki kat daha fazla karbondioksit salýndýðý bununda sýcaklýk derecelerine iki ya da üç derece artýþ meydana getirebileceðini bilim adamlarý net ve kesin olarak kabul ediyorlar.

Dünyanýn sonunu getirmeye doðru þirketler böyle gözü dönmüþçesine hareket ederken, hemen hemen tüm dünya ülkeleri özellikle bizim gibi orta geliþmiþlik düzeyindeki ülkelerde,  baþta kömür olmak üzere, giderek fosil yakýtlara daha fazla baðýmlý hale gelmeleri, bunun sonucu madenlerde binlerce insanýn ölmesine göz yumulmasý, çaðý geçmiþ nükleer santraller inþa edilmesi, kentsel dönüþüm adýna þehirlerin betonlaþmasý, köylerin yok edilmesi de dünyanýn sonunu getirmeye büyük katký saðlýyor. Sadece bunlar da deðil birey olarak hepimizde, pratiklik, kolaylýk adýna her gün kullandýðýmýz naylon poþetler, çamaþýr, bulaþýk yýkamak için kullandýðýmýz kimyasallarýn, deterjanlarýn, þampuanlarýn suyla karýþýmýn denizlere topraða verilmesi ile doðayý yok etmeye azýmsanmayacak katký saðlýyoruz. Bu durumda, iyi niyetli tahminlere göre 35 yýl içerisinde tüm buzullar eriyecek ve deniz seviyesi üç metre yükselecekken doðanýn geleceði için bu kadar vurdumduymaz, sorumsuz davranabiliyor olmamýz anlaþýlýr þey deðil. Sadece sularýn yükselmesi ile kalýnsa belki kabullenilir, buzlar eriyince geçici bir süre yaðmurlardan seller olacak ama ardýndan çölleþme baþlayacak, dünyanýn iklim dengesini saðlayan buzlar eriyince buharlaþarak dengeli yaðan yaðmurlar nasýl yaðacak. Artýk þu kesin ve biliyoruz ki, ‘’insanlýk enerji stratejilerinde kritik kararlar vermek için 5-10 yýllýk bir fýrsat penceresine sahip’’

Hepimizin evren de þimdilik hayat bulduðu yaþadýðý bir tek gezegenimiz var; DÜNYAMIZ, eðer bu mükemmel, muhteþem gezegeni kendi ellerimizle yok edersek Dünya üzerinde yaþadýðýmýz vatanýmýz dediðimiz yer kalabilir mi? Hýzla yok oluþa giden bir dünyada hala insanlarýn sýnýr, dil, din gibi tali meseleler yüzünden birbirini öldürmeleri nasýl açýklana bilinir? Dünya bitiyor yok oluyor yok olan biten bir þey için hak iddia edebilir misiniz?  Uluslararasý Doðayý Koruma Birliði (IUCN) Þu anda dahi tüm amfibilerin(iki yaþamlýlar) yüzde 41’inin tüm memelilerin yüzde 25’nin risk altýnda olduðunu raporlarken hala ýrkçýlýk, dincilik savaþlarýný öne çýkaran politikacýlarý destekleyelim mi? Kendi ellerimizle yok ettiðimiz dünyada çocuklarýmýzýn geleceðinden, kutsal saydýðýmýz yaþam hakkýndan nasýl söz edebiliriz? Bir köpek balýðýndan, bir atmacadan, bir yaban domuzundan, bir ayýdan v,b daha zalim olabilir miyiz? Bu canlýlar bile doðanýn dengesini koruyarak ayakta kalýrken bizler, bireycilik, çýkarcýlýk, rantçýlýk, ýrkçýlýk, dincilik uðruna birbirimizi öldürürken üzerinde yaþadýðýmýz dünyanýn dengesini bozarak  kendi sonumuzu hazýrladýðýmýzýn farkýnda mýyýz? Dünyanýn sonu geldiðinde bütün dünyanýn ülke topraklarý yok olacaðýndan yok olan bir þey için hak iddia edilebilinir mi?  Dünyanýn bütün topraklarý ýrkçýlarýn olsun güle güle otursunlar! Tabii toprak kalýrsa.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

06.10.2015

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.