‘Zor Zamanlar’

14 Temmuz 2013 15:52 / 1280 kez okundu!

 


Mücadele arkadaþým, dostum Süleyman Karakaþ’ýn “Kýrýk Döngü ya da Yüzleþme” adlý eserinden sonra ALTER yayýnevinden yayýnlanan ikinci kitabý “Zor Zamanlar”ýn elime geçmesi bir ay olmasýna raðmen iþlerimin yoðunluðu nedeni ile ancak yeni okuyabildim. Siteye olan yazýmýn gecikmesi de “Zor Zamanlar”ý okuyup, üzerine bir iki laf etme isteðim nedeniyle oldu.

Baþtan belirteyim, özellikle mücadele içinden gelmiþ, bilgi, deneyim ve birikimlerini, düþüncelerini akýl ve zaman süzgecinden geçirerek, objektif olarak "nalýna da mýhýna da vurarak" gerçekçi ve objektif olarak yazan insanlarýmýzýn yazýlanlara çok büyük deðer ve önem vererek okuyor takdir ediyorum. Bu tür eserlerde bir mücadele döneminin yani bir dönemin zamanýn ruhunun damýtýlmýþ ifadesini buluyorsunuz. “Zor Zamanlar”da bu baðlamda Süleyman Karakaþ’ýn “Kýrýk Döngü ya da Yüzleþme” eserinin devamý ve güncel tarihe ya da günümüze daha yakýn olaylarýn tahlillerini içermede ciddi bir yazým olmuþ.

Birçoðumuzun içinde bulunduðumuz, sancýlý olarak gördüðümüz bu süreci deðerlendirir, düþünürken, tahlil de zorlanýrken ayrýca kiþisel olarak kendimin de hemen, hemen ayný þeyleri düþünmeme raðmen de ifade etmekte zorlandýðým konulara "Zor Zamanlar" açýlýmlar getirmiþ. Daha da açýkçasý bizim gibi yýllarca mücadelenin içinde bulunmuþ acýlar çekmiþ, çektirmiþ insanlarýn þu anda, düþünce bazýndaki konumlarýný, durumlarýný, açýkça ortaya koyduklarýnda eski yoldaþlarýmýzýn, çevrelerimizin gösterdikleri tepkiler, suçlamalar, insaný çektiði o acýlardan, kaygýlardan daha çok etkiliyor. (Burada söz konusu fiziki acýlar, kaygýlar deðil, yenilginin, baþarýsýzlýðýn verdiði psikolojik durum olarak algýlanmasý). Bir de bizlerin bir dönem mücadeleye kattýðýmýz, örgütlediðimiz insanlarýmýzýn bizleri hala o düzeyde ve seviyede görmek istekleri ve o eski günleri arayan, o dönemin mitinglerini, gösterilerini, o zamanýn ruhuna uygun olduðunu düþündüðü kavgalarý ballandýra, ballandýra anlatýp nostaljik olarak o anlarý yaþamalarý karþýsýnda onlarý kýrmamak dökmemek adýna hiçbir söyleyememenin ezikliði ve sorumluluðu bir baþka sorun.

Oysa o insanlarýmýz bizler de dahil bir dönem sadece resim gibi olaylarýn tek boyutunu gördük, mutfaðýn arkasýný tam olarak göremedik, hapishanelerde bile ideolojik ayrýlýklarýnýn þiddete dönen kavgalarý iktidar ve muktedir olma olarak algýlayamadýk. Ayrýca hareketlerin içinde, kenarýnda kýyýsýnda olan tüm insanlarýmýz bizler de dahil, nerede yanlýþ yapýldýðýný sorgulamasýný gerçekçi, tarafsýz, objektif olarak yapamadýk. Bununla birlikte "Kutsal yalanlara" karþý gerçekleri araþtýrmalar da yapýlamadý. Teorinin hayatýn gerisinde kaldýðýnýn farkýnda lýðýna varamadýk. Bireyi dikkate almamakla kalmadýk, önünün nasýl açýlmasýný konusunu hiç gündemimize almadýk. Hýzla geliþen deðiþen dünya pazarýný göremedik. Ýçinde bulunduðumuz deðerlerin altüst olduðu bu dönemde dinsel eðilimlerin güçlendiðini anlayamadýk. Hala solun çok büyük bir kesiminde o yýkýlmaz sandýðýmýz doðrularýn çatýr, çatýr yýkýldýðýný kavramayanlarýmýz çoðunlukta.

Ýþte, duygusal davranýp söylemekte zorlandýðýmýz, o teorinin çýkmaz sokaðýndan kafasýný kurtaramayýp hala sosyalizm sloganlarý atanlara açýkça önereceðim kitabý Süleyman Karakaþ yazmýþ. Tepeden týrnaða bütün mantýk sistemimizi deðiþtirmeden zamanýn ruhunu yakalamanýn mümkün olmadýðýný ayrýntýlarý ile anlatan “Zor Zamanlar” o eski týkanmýþ, fraksiyoncu, insaný bunaltan, çatýþmacý düþüncelerden arýnarak, önyargýsýz, objektif olarak olaylarý bakmak isteyenlere kýlavuzluk edeceðini zannediyorum.

Geçmiþi didik, didik irdeleyip özümseyip ama geçmiþten felsefi anlamda köklü bir kopuþun tam zamaný olduðunun ve de gelecek bu kopuþ sonrasý yapýlacak sýçramaya baðlý olduðunun ipuçlarýný “Zor Zamanlar”da bulacaðýnýza inanýyorum.

Düþüncelerine katýldýðým Süleyman Karakaþ’ýn içtenliðine, aramýzdaki hukuka inanarak, farkýnda olarak veya olmayarak yazýlarýmda bazý cümleler “Zor Zamanlar”dan alýnmýþ olabilir. Bu nedenle yazýmda geçen bazý ifadeleri týrnak içine almadýðýmý bildiririm.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

14.07.2013


Son Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2013 13:44

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.