Rüzgar onu uçuracak

13 Temmuz 2008 01:25  

 

Rüzgar onu uçuracak

DON KİŞOTLAR’IN SAYISI ARTTI



DOST Enerji’nin şu ana kadarki en büyük yatırımı olan Bergama Yuntdağı’ndaki santral 52 milyon dolara malolurken, açılışı Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı’nın katıldığı bir törenle dün yapıldı. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Dost Enerji’nin türbinlerinin döndükçe enerji üreteceğini dile getirerek, ‘Üstelik dumanı yok, dışa bağımlılık yok’ dedi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş da törende yaptığı konuşmada bundan 10 yıl önce dağbaşlarında esen rüzgardan enerji üreteceğini söyleyen girişimcilere tebessümle bakıldığını işaret ederek şunları söyledi: ‘Bu girişimciler akılları yeldeğirmenlerine takılmış Don Kişotlar olarak görülüyordu. Ne mutludur ki, bugün Yuntdağı’ndaki yatırım gibi büyük eserlere imza atan Don Kişotlar’ımızın sayısı artıyor.’







Rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerji kaynakları arasında teknolojisi ve iş modeli kanıtlanan, sürdürülebilir enerji türü olduğunu belirten Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, Türkiye’nin Avrupa’da İngiltere’den sonra en büyük ikinci rüzgar potansiyeline sahip ülke olduğunu dile getirdi. Muzaffer Akpınar, Türkiye’de enerji üretiminde toplam kurulu gücün 2007 sonu itibariyle 40 bin 777 Mw’a ulaştığına, bu toplamın içinde bugün itibarı ile devreye alınmış olan 333 Mw’lık rüzgar enerjisi kapasitesinin oldukça kısıtlı olduğuna dikkat çekti.




Rüzgarı akşam 17.00’de yakalarsan çok iyi para var




DOST Enerji’nin dün yaptığı açılış öncesinde gazetecilerle İstanbul’daki bir sohbet toplantısı yapan Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, rüzgardan para kazanma yollarını inceliklerini söyledi. Örneğin hiçbir rüzgar santrali tam kapasiteyle çalışamıyor. Yuntdağı’ndaki santralin kapasitesi yüzde 40’ın üzerinde. Bu bile çok yüksek sayılıyor. İspanya’daki santrallerin ortalaması yüzde 29. Akpınar’ın bahsettiği bir başka ilginç ayrıntı da getiri verimiyle ilgili. Örneğin bir santral için en değerli rüzgar akşam 17.00 ile 22.00 saatleri arasında esen rüzgar. Çünkü elektrik ihtiyacının arttığı bu santralin tek müşterisi olan Elektrik Üretimi A.Ş daha yüksek fiyattan alım yapıyor. Bir kilovat elektrik gece 120, gündüz 150 kuruş ediyor. Saat 17.00-22.00 arasında fiyat 180 kuruşa fırlıyor.




OĞUZ KARAMUK




Karbondioksitten bile kár ediyor


Dost Enerji üretime geçer geçmez para kazanmaya başladı. Üstelik bu kazanç elektrikten de değil. Türkiye’de pek bilinmeyen karbondioksit salınımı satış hakkından elde edildi. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, Yuntdağı’ndaki santralin ürettiği elektriğin termik yakıtlarla elde edilmesi durumunda yılda doğaya 113 bin ton (Yılda ortalama 20 bin kilometre yol yapan 32 bin otomobilin çıkardığı karbondioksit kadar) olduğunu söyledi. Akpınar ‘gönüllü emisyon düşürme sertifikası’ aldıklarını kaydederek şunları söyledi: ‘Bu sertifika sayesinde Kyoto anlaşmasını imzalayan ülkelerde yer alan şirketlere Gönüllü Emisyon Düşürme (VER) sertifikası satabiliyoruz. Bu şirketler bir nevi diyet parası gibi kendi ürettikleri karbondioksit karlığında üretmeyen şirketlerden bu sertifikayı almak zorunda. Biz Alman turizm firması TUİ’ye tonu 10 dolardan VEr sertifikası satabiliyoruz.’. Dost Enerji sadece bu sertifikayla yılda 1.13 milyon dolarlık sertifikası sağlayabiliyor.







Muzaffer Akpınar, yenilenebilir enerji işine nasıl girdiklerini işe nasıl inandıklarının ilginç sözlerle anlattı. ‘Dost Enerji’nin yüzde 51 hissesi MV Holding’in yani Murat Vargı’nın. Turkcell’deki görevimi bıraktıktan sonra Murat Vargı’yı bu işe ikna etmek 45 dakika sürdü. Bergama’da lisansı olan Alman İnnores’i satın almadan önce biz türbinlerin siparişini vermiştik bile.’



Star Gazetesi
13.07.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0