Pitbull Kararı Geri Alındı

01 Temmuz 2010 16:31  

 

Pitbull Kararı Geri Alındı

Çevre ve Orman Bakanlığı Pitbulların toplanması ile ilgili valiliklere ve il çevre müdürlüklerine yollamış olduğu yazıyı yoğun baskı sonucu geri aldı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, gündemde tartışılan pitbull yasağı ile ilgili olarak, 'Kimsenin köpeği elinden alınmayacak. Sorun tasmasız olanlar' dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, pazartesi günü Türkiye genelindeki pitbull cinsi köpeklerin saldırgan oldukları gerekçesiyle toplatılacağını açıklamıştı.

Eroğlu, köpeklerle ilgili "Çocukları parçalıyor, insanları ısırıyorlar; hatta mafya türü insanlar bu köpekleri kullanarak insanları tehdit edebiliyorlar. Biz hayvanların, sağlıklı ortamlarda yaşamasını destekliyoruz ve hayvan haklarına saygılıyız" demişti.

İçişleri Bakanlığı ise valiliklere gönderdiği genelgeyle pittbull başta olmak üzere, kanunen üretilmesi ve sahiplendirilmesi yasak olan hayvanların toplatılması, bulunduranlara ceza kesilmesi ve bu tür hayvanların internet üzerinden satışı ve dövüştürülmelerinin engellenmesi talimatı verdi.

Talimata göre pitbull sahiplerine 3 bin 434 lira para cezası verilecekti. Ekiplerin harekete geçmesiyle birlikte Adana gibi illerde cezadan korkan pitbull sahipleri hayvanlarını sokağa atmaya başladı.

Bu gelişmeler yaşanırken, Çevre Bakanı Eroğlu'undan yeni açıklamalar geldi. Eroğlu, sözlerine açıklık getirdi. Yasağın tasmasız köpekler için geçerli olduğunu belirten Eroğlu, "Kimsenin köpeği elinden alınmayacak" dedi.

Dışarıda tasmasız dolaşan köpeklerin alınarak kısırlaştırıldığını vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçenlerde bir genç, parkta pitbull köpeğinden korkup kaçarken düşüp kafasını betona çarptı ve vefat etti. Daha önce bir çocuğu parçaladı. İşin vahameti büyük. Bazı mafya ve çetelerin de çeşitli sebeplerle bu pitbull köpeklerini kullandığını biliyorsunuz. Bunları engellemek açısından 'dışarıda tasmasız dolaşmasın, kısırlaştırılsın' diye, ilgili veteriner merkezlerine gittiğinde kaydı tutulsun diye yapılan işlemdir. Yok etme diye bir şey yok."

HAYTAP ailesi olarak telefonlarımızı kitleyen, dilekçeler yazma istemlerimizi teşviklerimizi yerine getiren, tüm destekçilerimize, gönüllülerimize, kamuoyu oluşturup durumu en makul ve mantıklı şekilde anlatan temsilcilerimize tekrar teşekkür ediyoruz.


Ahmet Kemal Şenpolat
Haytap Yönetim Kurulu

haytap.org

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0