'Petrol şirketleri teröristtir': İklimi değil, sistemi değiştir...'

11 Ekim 2010 00:27  

 

'Petrol şirketleri teröristtir': İklimi değil, sistemi değiştir...'

Canlı yaşamının yok oluşuna doğru giden iklim değişimini durdurmak için harekete geçen '350 Hareketi'yle birlikte Türkiye'de Küresel Eylem Grubu (KEG) tarafından düzenlenen '10/10/10' ( 10 Ekim 2010) eylemi tüm dünyayla eş zamanlı olarak gerçekleşti.

Kalabalık ve coşkulu bir topluluk tarafından güneşli havada gerçekleştirilen eyleme dünyaca tanınmış savaş karşıtı ve antikapitalist düşünür Noam Chomsky ile Irak Dünya Mahkemesi Başkanı ve Nobel barış ödüllü uluslararası hukukçu Prof. Dr. Richard A. Falk da katılarak Taksim Meydanı'nda birer konuşma yaptı. Eylemde, DSİP, Yeşiller Partisi ve EDP gibi siyasi partilerin yanı sıra, Ergene Vadisi Platformu, Munzur Doğa Platformu, Barışapedal, İTÜ Meterorloji Bölümü öğrencileri de yer aldı. Yürüyüş sırasında sık sık "350, hemen şimdi" ,"Şirketleri değil, gezegeni kurtar", "Nükleer santral istemiyoruz", "Üçüncü köprüye hayır", "Güneş, Rüzgar bize yeter", "Başka bir dünya mümkün", "Dur de, dur de Nükleere dur de", "Biz antikapitalistiz" sloganları atıldı... Bugün, dünyada 188 ülkede, eşzamanlı olarak 7176 eylem yapıldı.

Yürüyüşe katılanlar arasında Fuat Keyman, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Ümit Şahin, Umur Coşkun, Şanar Yurdatapan, hak savunucusu gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan Doç Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Ömer Madra ve hayvan hakları savunucusu Emel Yıldız (Panter Emel)'ın da bulunduğu topluluk Saat: 15.00'de Galatasaray Meydanı'nda toplandı. Ellerinde "Rüzgar için 350" ,"Güneş için 350" ve "İklimi değil, sistemi değiştir" yazan dövizler taşıyan binlerce kişi buradan Taksim Meydanı'na yürüdü. Yol boyunca, Küresel Eylem Grubu (KEG) sözcüsü Nuran Yüce, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Ümit Şahin ve Açık Radyo Yönetmeni Ömer Madra iklim değişikliği ile mücadele üzerine görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

NOAM CHOMSKY: 'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSU, BİR İNSAN HAKLARI MESELESİ'

Taksim Meydanı'nda yaptığı konuşmada Chomsky şunları söyledi:

"Herkesi burada görmekten çok mutluyum çünkü bu çok önemli bir konu. Ben de burada bulunmaktan cok mutluyum. Küresel iklim değişikliği hakkında bir şeyler yapılmazsa çok kısa bir zamanda insanlık için önemli bir sorun haline gelecek bir durumla karşı karşıyayız. Bu bir insan hakları konusu aslında. Aslında mesaj cok açık ve net; sizin gibi burada toplanan insanların sayısını arttırmamız gerekiyor. Bu tipte gösterilerde toplanan insanlarin sayısının daha fazla olması gerekiyor. Böylelikle belki insanları ve tüm canlıları büyük bir felaketten kurtarabiliriz..."

Chomsky'nin ardından konuşan Richard A. Falk ise; şu görüşlerini katılımcılarla paylaştı:
"Bugün Türkiye'deki hareketin bir parçası olmaktan, sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. 10/10/10 hareketi dünyanın her yerinde ve gezegenin iyiliği, sağlığı için yapılan en büyük hareket, tabandan yükselen bir hareket. Bu hareket dünyanın 188 ülkesinde 7176 farklı eylemle ortaya konan bir hareket. Hükümetler bizim geleceğimizi kurtarmak konusunda geç kaldılar. Bu yüzden 350 hareketi, hem bunu gösteren hem de iklim değişikliğini önlemek için kendisi birşeyler yapmaya çalışan bir hareket. Bizler petrol şirketlerinin emrindeki hükümetlerin 'iklim değişikliği şüphecilerini' ve inkarcıları dinlediğini ve desteklediğini biliyoruz. Ancak 350 hareketi, biliminsanlarını bir noktada hemfikir olmaya zorluyor, çünkü söylediklerimiz bilimsel gerçekler. Küresel iklim değişikliğini inkar edenleri durduracak olan da bu hareket olacak. İnsanların aynı günde tüm dünyada sokağa çıktıklarını gördüklerinde inkar edip, gerçeği daha fazla saklayamayacaklar. Zamanımız çok kısa ve gezegeni kurtarmak için iklim hareketini büyütmek zorundayız. Dolayısıyla dünyadaki herkesin iklim değişikliğiyle mücadele etmek gibi bir sorumluluğu var. Bu hareketi büyütme konusundaki çabalarınızı takdir ediyorum. Hepinize teşekkür ederim."

İZMİR'DE EYLEM: 'ŞİRKETLERİ DEĞİL GEZEGENİ KURTARIN'

10/10/10 - 350ppm eylemlerinin İzmir ayağı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi Yakın Kitabevi önündeki gösterilerle başladı. Küresel Eylem Grubu (KEG)'in düzenlediği eyleme Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Yeşiller Partisi, Karşı Bisiklet, Sokak Sanatçıları ve İzmir Delileri inisyatifi katıldı.

350 saniye 'susma eylemi' de yapan eylemciler adına Melis Bulu tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"İklim değişikliği için önerilerimiz karşısında kaynak yok diyenler, krizdeki şirketleri kurtarmak için trilyonlarca dolar harcadılar. Oysa bugün elimizdeki teknolojik imkanlarla bu politikaları değiştirmek ve karbon salmadan benzer bir konforu sürdürmek mümkün.

Gezegen üzerindeki bütün bu adaletsizliğe, artık yeter. Şimdi harekete geçme zamanı, gezegen üzerindeki birçok hayatın yazısını yeniden yazma zamanı. Kaderimizi bir avuç zenginin ve onların çıkarlarını kollayan hükümetlerin, bürokratların elinden alma zamanı.

Kendimizi hangi siyasî, ideolojik, dinî, etnik, kültürel gruba, partiye, topluluğa ait hissediyor olursak olalım fark etmez. Bu harika gezegeni koruyacak etkili bir politika belirlenmesi için önce birleşmek, sonra da var gücümüzle bastırmak zorundayız. Artık şurası açıkça görülüyor ki, dönüşüm ve hareket, ancak kamuoyunu oluşturan bizlerin birleşmesi ve bastırması ile mümkün. Yani iklim krizine karşı harekete geçmemizle mümkün.

Hükümetlere, belediyelere, bürokratlara sesleniyoruz;

Enerji üretiminde petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıt kullanımından vazgeçin. Güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir kaynakları kullanın.

Fosil yakıtlı bireysel ulaşımı değil, yenilenebilir enerji kullanan toplu ulaşımı öne çıkarın. Daha fazla duble yol, daha fazla otoban yerine demiryolları yapın.

Şirketleri değil, gezegeni kurtarın.
Artık yeter. Bir avuç zenginin çıkarları uğruna gezegenin yaşanmaz hale gelmesine göz yummayacağız. Artık harekete geçiyoruz. Çözüm için kalıcı adımların atılmasını sağlayıncaya kadar, birleşerek, büyüyerek mücadelemize devam edeceğiz."

Eylemce, yürüyüşten sonra basın açıklaması ile sona erdi.

ADANA'DA EYLEM

Pazar günü saat 10.30'da her yaştan, kadın ve erkek 40 bisikletli Ziraat Mühendisleri Odası'nda buluştu.
Saat 11.00'de, Ömer Madra'nın iklim değişikliğine ilişkin çağrı metninden hareketle yapılan açıklama Hüseyin Arı tarafından okundu.
Saat: 11.30'da ise, bisikletlilerin şehir içi turu başladı. Hava açık ve güneşli bir havada gerçekleşen eylemde konvoyun önünde giden bir araçtan Adana halkına eylemin amacı anlatılarak destek çağrısında bulunuldu.

350 PPM NEDİR?

350, atmosferdeki karbondioksit miktarının, güvenli üst sınırının oluşması için gereken parça. 200 yıl önce karbon temelli fosil yakıtlardan, önce kömürün daha sonra petrol ve doğalgazın kullanılmasıyla atmosferde milyonda 280 parça (280 ppm) olan karbondioksit oranı şu anda milyonda 392 parçaya ulaşmış durumda.


Sesonline.net


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0