Özyeğin 'çocuğuna' rakip oldu

11 Şubat 2010 12:14  

 

Özyeğin 'çocuğuna' rakip oldu

Daha önce "Finansbank benim çocuğum, onunla rekabet istemiyorum" açıklamasını yapan Hüsnü Özyeğin, Millennium Bank'ın yüzde 95'ini satın alıyor.

LİZBON/İSTANBUL - Fiba Grubu'nun patronu Hüsnü Özyeğin, Finansbank'ı satarak çıktığı Türk bankacılık sektörüne geri dönüyor.

Portekiz'in halka açık en büyük bankası olan Millennium BCP Türkiye birimi Millennium Bank'ın yüzde 95'ini Credit Europe Bank'a 62 milyon Euro'ya satacağını açıkladı.

Millennium BCP geri kalan yüzde 5 hissenin ileride Credit Europe Bank'a satışı ve bunun anlaşmada yer alan hisse başı fiyattan aşağı olmaması konusunda mutabakata vardı.

Açıklamada satış işleminin bankanın Portekiz, Angola ve Polonya'da büyümeyi öngören stratejisi kapsamında olduğu, satıştan elde edilen vergi öncesi 5.4 milyon Euro'luk gelirin BCP'nin sermaye oranını olumlu etkileyeceği belirtildi.

Söz konusu anlaşmada öngörülen hisse devri, ilgili yasal mercilerden alınması gerekli olan izinlerin tamamlanmasının ardından yapılacak.

Hollanda merkezli Credit Europe Bank'ın yüzde 99.17'si Hüsnü Özyeğin'in yönetim kurulu başkanı olduğu Fiba Grubu'na ait.

1994 yılında kurulmuş olan Credit Europe Bank N.V. 2009 yıl sonundaki 10 milyar Euro’luk toplam aktifleri ile Hollanda’nın en büyük 10 bankası arasında yer alıyor.

Credit Europe Bank’ ın 2009 yıl sonu itibarı ile 190 şubesi, 5920 çalışanı ve 3 milyon adet müşterisi bulunuyor.

ANLAŞMA GEREĞİ BANKACILIK YAPAMIYORDU
Özyeğin, Finansbank'ı sattığı National Bank of Greece ile anlaşma gereği Ağustos 2006’dan itibaren üç yıl süreyle Türkiye’de bankacılık yapamıyordu.

'FİNANSBANK ÇOCUĞUM' DEMİŞTİ
Kasım 2008'de CNBC-e'ye konuşan Hüsnü Özyeğin, "Türkiye’de banka almak konusunda herhangi biriyle temasım yok. Finansbank halen benim çocuğum. Ben onunla rekabet etmek istemiyorum” demişti.

BANKAYI NBG'YE SATTI
Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası`ndan ayrılarak kurduğu Finansbank'ın yüzde 46'sını Nisan 2006'da Yunanistan’ın aktif büyüklüğü açısından en büyük bankası olan National Bank of Greece'e 2.3 milyar Euro'ya sattı. Finansbank'ın satışıyla Türkiye'ye en büyük Yunan sermayesi giriş yaptı.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0