Dýþ Cepheden Seküler Manzaralar: CHP'nin Kurultayla imtihaný

17 Temmuz 2012 22:31 / 1685 kez okundu!

 


Batýlýlaþmayý þapkada tüy, omuzda radyo, geniþ vatkalý belde ceketler ve slip mayolarla havuz baþýndaki rüküþ partilerden ibaret sayan garip devirler ve filmler gördük hatýrlarsýnýz.

Fransýzcý o sosyete güdüklüðü zamanla yerini Amerikancý bir züppeliðe býrakýrken bu bir kýsýmlar, Hollywood ne satarsa onun yalancýsý bir iþporta modernizmini bize dayatýp durdular.

Maymunun en maharetlisi taklidi en iyi becerendir yani taklit becerisi hayvanlar alemi için bir meziyettir; insan taklit ederse ne olur? Bunun en güzel cevabýný en güzel beyan olan Kur’an’da “Alçak maymunlar” ifadesiyle buluyoruz…

Taklit, maymunda þirin durur; insanda ise alçaklýða indirger.

Böyledir.


***

Ýçimizdeki bazý kýsýmlarýn ülkedeki vizyon fakirliði hepimizin malumu. Peki dýþarýdaki görüntüleri nasýldýr, bugün bundan bahseceðim; zaten aayýn Baþbakan da onlarýn bu içler acýsý halinden dem vurmuþtu hatýrlarsýnýz.

Türkiye’de neler oluyor sorusu bana birkaç yýl önce Amerikalý bir hocam tarafýndan sorulmuþtu ama bambaþka bir haber ve onun resmi üzerine…

Global meselelerin konu edildiði bir ders alýyordum. Dersin hocasý da meraklý, öðrenmeye hevesli, nadirattan bir yabancýydý.

Yeni kýtanýn insanlarý arasýnda dünyada olup bitenlerle ilgilenen, kafa yoran adam, bizdekine göre azdýr. Halkýnýn dünyadan anladýðý þey Irak operasyonu, Taliban, El kaide ve Latin göçünden ileri gitmez. Bunlara dair bilgisi de baþkanlarýnýn pompaladýðý vatanseverlik ya da korku eksenindedir.

Derste Birleþmiþ Milletler’i andýran bir çeþitliliðe sahiptik. Sýnýfýmýz Çinli, Fransýz, Meksikalý, Sýrp, Japon, Ýranlý ve Türk öðrenciden oluþuyordu. Her derste üzerinde tartýþmak üzere bir makaleyle gelen hocamýz bu defa her birimizin önüne kendi ülkelerimizle ilgili haberin yer aldýðý birer gazete sayfasý býraktý.

Kimisi Çin’in yýlbaþý þenliklerini anlatýyor, kiminde Fransa’daki göçmen sorunu yazýlmýþ.

Benim için seçilen konu hepsine nazaran daha ilginçti. Meseleyi benim ele alýyor olmam ise konunun kendisinden daha ilginç ve þenlikliydi.

Burada bir Çin atasözünü hatýrlamadan geçemeyeceðim; bir Çinli bir diðerine kýzdýðý zaman “ Tanrý seni ilginç etsin” dermiþ.

Bu söz bizdeki “Allah senin müstehakýný versin” gibi bir manaya geliyor olmalý.

Ýlginçlik ki, hem de nasýl…

Önüme býrakýlan sayfa Newyork Times gazetesinin dýþ haberler sayfasýydý. Haberde dikkati ilk çeken þey ise sayfanýn neredeyse dörtte birini kaplayan o fotoðraftý:

Havada uçan iki sandalyenin altýnda siper almýþ bir adam ve hemen sað köþeden fotoðrafa girmeyi baþarmýþ bir kiþinin uçarak yumruk atmaya çalýþmasý…

Amerika ve hatta dünyanýn en prestijli yayýn organlarýndan birinde o yýlýn CHP Kurultayý’nda yaþananlar resmedilmiþti…

Sýra bana gelince hoca sordu: Türkiye’de neler oluyor?

Þimdi bu habere hayýflanmalý mý? Yoksa bana sorulmasýna þaþýrmalý mý? diye içimden geçirirken önümdeki fotoðrafý arkadaþlara göstermem rica edildi.

Birden nereden geldiðini anlayamadýðým bir keyfin damarlarýmda dolaþtýðýný hissettim.

Böyle durumlarda dilim de neþvelenir ki, baþladým keyifli keyifli anlatmaya:

“Bu fotoðraf karesinin Türkiye’nin genel durumuyla bir ilgisi yok. Aksine þimdilerde çoðunluðun oylarýyla baþta bulunan muhafazakar yapýdaki iktidar, ülkede istikrarý saðlamýþ durumda. Gazetedeki bu görüntüler ise seküler bir partinin kendi içindeki baþkanlýk seçimleri sýrasýnda çekilmiþ.

Bahsettiðim bu seküler partinin üyeleri kendi baþkanlarýný seçerken bile aralarýnda kavga ettikleri için bize göre alýþýlmýþ bir manzara bu.

Ve bu parti, içlerinde huzuru saðlayamadýðý gibi ülkede yapýlan güzel iþleri de protesto etmekle tanýnýr.”

Þeklinde durumu özetledim.

Her iþe limon sýkmayý vazife bilenler, dýþarýdaki hallerine bakýp hizaya girseler fena olmaz. Aksi halde onca meraklý göz karþýsýnda onlarý anlatma iþini kalkýp bir “türbanlý” yapar.


Özlem COÞAN

17.07.2012



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.