Ovacık Altın Madeni kapanıyor mu?

31 Ocak 2015 16:24 / 1591 kez okundu!

 

 

Koza Altın Şirketi Bergama Ovacık’ta yolun sonuna mı geldi? Ulaştığımız bilgilere göre, Orman İdaresi, şirketin Ovacık’taki tesislerinin bulunduğu orman arazisinin izinlerini yenilemeyecek.

 

10 yılı aşkın bir zamandır Bergama Ovacık’ta faaliyet gösteren Koza Altın Şirketinin orman kullanım izinlerinin Orman ve Su işleri Bakanlığının talimatı ile yenilenmediği ileri sürüldü. Bu durum, Türkiye’nin ilk altın işletmesi olan ve yıllardır tüm yargı kararlarına rağmen üretimini devam ettiren Koza Altın Ovacık İşletmesi’nin üretimini durdurması sonucunu doğurabilir. Edindiğimiz bilgilere göre Bergama Orman İşletmesi görevlileri geçtiğimiz günlerde madene giderek, Bakanlıktan gelen talep doğrultusunda orman kullanım izinlerinin yinelenmeyeceği bilgisini ilettiler. Görevliler aynı zamanda şirkete bulundukları araziyi boşaltmaları ve eski haline getirmeleri için bir yıllık süre tanındığını ilettiler. Maden şirketi yetkilileri ise buna Bergama Orman İdaresinin değil bakanlığın yetkili olduğunu ileri sürdüler. Bu gelişmenin ardından maden işletmesinin bazı üretim birimlerini bakıma aldığı, kırıcı üniteyi de maden alanının başka bir yerine taşımaya çalıştığı ileri sürüldü.

İŞLETME TESİSLERİNİN TAMAMI ORMAN ARAZİSİNDE

Şirketin eski Kamu İlişkileri Müdürü Hasan Gökvardar, iddiaları kendisine de geldiğini belirterek, “Bildiğim kadarıyla atık barajının yarısı, işletme tesislerinin de tamamı orman arazisi içinde. Bu arazi ile ilgili her sene de sözleşme yinelenmesi gerekiyor. Şirketin bu gelişmeler üzerine bazı birimlerinde üretimi durdurduğu söyleniyor” dedi.

Öte yandan şirkette uzun yıllar Halkla İlişkiler Müdürü Hayri Öğüt’ün şoförlüğünü ve korumalığını yapan eski maden çalışanı Ersan Var, kendisine gelen bilgilerin de orman alanının ruhsatı ile ilgili iddiaları doğruladığını belirterek, “Maden şimdi orman alanı içerisinde kalan kırıcıyı başka bir araziye taşımaya çalışıyormuş. Bunun için ayrı bir izin süreci gerekir mi bilemiyorum. Anca bildiğim kadarıyla siyanür tankı da orman arazisi içerisinde. Onu nasıl taşıyacaklar bilemiyorum” dedi. İddialarla ilgili görüş almak isteğimiz Koza Altın Ovacık İşletmesinden operatörün yönlendirdiği herhangi bir yetkili telefonla görüşme olanağı bulamadık.

TÜRKİYE’NİN İLK ALTIN MADENİ

Bergama Ovacıktaki altın işletmesini çokuluslu Normandy şirketine 2005 yılında öncelikle ortak olan, daha sonrada tüm hisseleri aldığını açıklayan Koza Altın Şirketi yaklaşık 10 yıldır siyanürle altın üretimi yapıyor. Maden, yöre köylülerinin yıllarca direnmesine, hemen her türlü eylemlere, kesinleşmiş yargı karalarına rağmen siyasi iktidarların koruyup kollaması ve yargı kararlarını uygulamaması sonrasında Türkiye’nin üretime açılan ilk altın madeni olmuştu. Şirket, yıllar içerisinde kapasite arttırarak, yeni bir siyanürlü atık barajı inşa etmiş, Ovacıktaki cevherin bitmesinin ardından Kozak yaylası, Havran Küçükdere gibi yakın bölgelerde açtığı altın madenlerinden getirdiği cevheri Ovacık tesislerinde ayrıştırmıştı. Şirket, Kaz Dağlarında Dondurma Köyü yakınlarında açmak istediği altın madenindeki cevherleri de Bergama’ya taşıyacağını açıklamıştı.

AKP-CEMAAT KAPIŞMASI MI?

Madenci şirketin orman izinleri ile ilgili çıkan bu şok gelişmeden sonra nasıl bir tavır izleyeceği merak konusu. Fethullah Gülen Cemaatine yakın olduğu bilinen Akın İpek’e ait olan Koza Altın Şirketi’nin bazı altın madenleri geçtiğimiz aylarda çeşitli gerekçelerle durdurulmuş, ya da izinleri yenilenmemişti. İddialar doğru ise bu son gelişme de bu çerçevede yeni bir hesaplaşma hamlesi olarak görülebilir. Zira Ovacıktaki altın madeni öncekiler bir yana 10 yılı aşkın bir süredir izinler konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadan üretimine devam ediyordu.

 

Özer AKDEMİR

24.01.2015

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.