Muslukları altından suları zehirden

18 Haziran 2014 15:57 / 1479 kez okundu!

 

 

Kaz Dağlarında madencilik faaliyeti yürüten CVK Maden İşletmelerinin ruhsatsız tesisleri, yıkım kararına rağmen yıkılmıyor. Şirketin Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarını zehirleme pahasına yaptığı madencilikten kazandığı paralar ise, İstanbul’da muslukları altın kaplı otel yapımına aktarılıyor. CVK şirketinin madencilik faaliyeti yaptığı bölgede ise 4. kurşun madeni faaliyeti için düğmeye basıldı.

AYNI YERE 4. MADEN

CVK madenciliğin 4 bin 279 metrekarelik ruhsatsız flotasyon tesisleri (kurşun-çinko maden ocağı ve zenginleştirme tesisleri) için 11.09.2013’te Çanakkale İl Özel İdaresi teknik ekipleri tarafından kaçak yapı tespit tutanağı tutuldu. 30 gün içerisinde ruhsat başvurusu yapmak zorunda olan şirket bu başvuruyu yapmayınca, İl Encümeni 28.01.2014’te tesislerin yıkımına karar verdi. Aradan geçen süre içerisinde bu yıkım kararı uygulanmadığı gibi, yörede yeni kurşun madenleri için adımlar atılıyor. Yenice’deki Sofular köyünde işletilecek 4. kurşun işletmesi için geçtiğimiz hafta “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

GÖNEN BARAJI DA KİRLENİYOR

CVK ve Oreks çinko kurşun tesisleri Kaz Dağlarının ünlü sularını cevher ayrıştırmak için kullanıyor. Atık sularını yakındaki derelere deşarj ettiği belirtilen madenler, sadece Kaz Dağları’nı ve yöre tarımını değil, bu derelerin sularıyla beslenen Gönen Barajı’nı da tehdit ediyor. Agonya Ovası’yla Gönen Ovası’nı sulayan Yenice-Gönen barajı, aynı zamanda Bandırma’nın da içme suyunu sağlıyor.

ALTIN MUSLUKLAR NE PAHASINA!

Kaz Dağları’nda madencilik faaliyetinde bulunan CVK şirketinin İstanbul’daki Park  Bosphorus Oteli’nin muslukları ise altından. CVK Grubu’nun Taksim Gümüşsuyu’da tarihi Park Otel’in arazisi üzerinde 300 milyon dolara mal ettiği otelin, Başkanlık süitinin muslukları 22 ayar altınla kaplı. Süitin bir geceliği ise 20-30 bin avro!


MADEN İZİNLERİ

Son aylarda Kaz Dağları ve Çanakkale’de maden işletmeleri için verilen “ÇED gerekli değildir” kararları adeta gökten yağmur gibi yağıyor. Ancak mahkemeler altın madenlerinin ÇED raporları için iptal kararları veriyor. Mahkeme 6 altın altın işletmesi için yürütmeyi durdurma kararı verirken dayandığı en önemli nokta, madenlerin toplam etkisinin araştırılmamış olmasıydı. Yenice’deki dört kurşun madeninin bölgeye toplam etkisinin hesaplanması bir yana, yeni yeni kurulması planlanan maden hakkında “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.


‘ÇED’E NE GEREK VAR’ KARARLARI 

Son dönemde Kazdağları/Çanakkale’de verilen “ÇED gerekli değildir” raporları:
1- Altın işletmesi olan Esan Eczacıbaşı End. Hamm. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Bentonit Öğütme Granülasyon Tesisi ve Karot Deposu. 
2- Çanakkale İli Yenice ilçesi, Sofular Köyü Civarı mevkiindeki Dedeman Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yeraltı Kurşun-Çinko Maden Ocağı projesi. 
3- Esan Eczacıbaşı End. Hamm. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Bentonit Madeni Ocağı Kapasite Artırımı Projesi. 
4- CVK Maden İşletmeleri San. Ve Tic.A.Ş. tarafından yapılması planlanan CVK maden 201300224 maden arama faaliyeti projesi. 
5- Transmark turkey gülpınar yenilenebilir enerji üretim san. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan koc-1 jeotermal kaynak arama sondajı. 
6- Batı Anadolu Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan 58380 Ruhsat Numaralı Sahada Sondaj Yöntemi İle Maden Arama projesi ile ilgili olarak. 
7- Artes Mad. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 201200986_Çanakkale_Sondajlı_maden_arama projesi ile ilgili olarak.

 

Özer AKDEMİR

12.06.2014

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.