EVET, ARTIK KAR YAÐIYORDU

26 Nisan 2011 16:08 / 2436 kez okundu!

 


Hayýr, kar yaðmýyordu.
Ýçim titriyordu, ellerim buz gibiydi, ama kar yaðmýyordu. Yaðsaydý bu denli üþümezdim ki.
Yaðan, hafif bir rüzgarla dahi dallarýnda tutunamayan, savrulan yaðmura dönüþen kuru yapraklardý. Lapa lapa yapraktý yaðan.

Fazla deðil, az aþaðýda ise, hýzla akan rengi Turkuaz’a benzeyen bir akarsu vardý. Yamacýn baþlangýcýnda yapraklarý kurumuþ aðaçlardan, aþaðýda akan su, bölüm bölüm saklanýyordu.

Hayýr, kar yaðmýyordu.
Çok dar olan yürüme yolu ise iyice kayalara yaslanmýþtý. Oradan yürürken suyu göremiyordum. Bastýðým yer yapraklarla kaplýydý. Daha önce gelip geçenlerin çiðneyip üzerinden yürüdüðü yapraklar ezilmiþti. Burnuma hoþ deðiþik bir ezilmiþ ve kokularý karýþmýþ daha önce hiç duymadýðým bir yaprak kokusu geliyordu.

Derin nefes aldým. Kayalarýn arasýnda bir hareketlenme vardý, hýzla akan bir þey. Ýnce ve kaya renginde, gözümle takip ettim. Durup baþýný kaldýrmýþ zarif vücuduyla, incecik kuyruðuyla güzel gözlü bir kertenkeleydi.

Hayýr, kar yaðmýyordu.
Yürüdüm öndeki insanlar gibi. Bir kanyon içindeydik. Bazý bölümler çok dardý. Eðilip elimle kayalara tutunmadan geçemeyeceðim yerler vardý. Bir köprü çýktý önümüze. Demirden yapýlmýþtý. Yürüdük üzerinden. Ulaþmak istediðimiz yer, vatandaþýmýz ama bizlerden çok önce, köle bir anneden doðan, bir süre köle olarak yaþamýþ ve azad edilmiþ bir þairin Epiktetos'un þimdi yürüdüðümüz kral yolundan yürüyerek önünde durup üzerine yüz yýllarca önce, "Hür Ýnsan" baþlýklý þiiri yazdýðý kayayý görmek ve þiiri okumak.

Hayýr, kar yaðmýyordu.
Ýkinci köprüyü de geçtik. Yol daha da dikleþti. Daraldý. Artýk yol da yoktu. Sadece kayalar vardý. Dikkatlice yürüdük. Görmek istediðimiz kayayý artýk görüyorduk. Tam önüne geldik ve durduk.

Evet, artýk kar yaðýyordu.
Týpký terk edilmiþ yüreðin duyduðu soðuðu, ayazý yiyordu þimdi yüreklerimiz. Okumak istediðimiz þiir, anlayabileceðimiz bir yazý türünden deðildi. Ama biz yüreði titreþenler Epiktetos un oraya ne yazdýðýný biliyorduk. Orasý kesin. Bilemediðimiz, anlayamadýðýmýz þey o þiir üzerindeki kazma darbesi idi. Artýk karýn yaðma nedeni de oydu. Terk edilmiþ yüreðe yaðar gibiydi.

Evet, artýk kar yaðýyordu. Yüreklerimize. Yüreðim yemiþti o kazma darbesini, kanýyordu.


Özdener GÜLERYÜZ

20.04.2011


"Ýnsan insanýn efendisi olamaz. Kader eninde sonunda þöyle veya böyle günahlarýmýzýn bedelini önümüze koyar. Bunu bilen insan, kimseye kýzmaz, gücenmez, aþaðýlamaz, itham etmez, nefret etmez, kin gütmez." EPÝKTETOS

Epiktetos (M.S. 55 – 135), Yunan stoacý filozof. Muhtemelen Hierapolis, Frigya'da köle olarak doðdu. Kuzeybatý Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaþadý, hayatýnýn büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü. Þayet bir isim verilmiþse, ailesince verilen ismi bilinmiyor. Epiktetos sözcüðü Yunanca'da en basit anlamýyla “kazanýlmýþ, elde edilmiþ” anlamýna geliyor.

Epiktetos Nasihatler, Tavsiyeler, Yaþam ve Bilgelik Sözleri

1- Seni eðlendiren, ihtiyaçlarýný gideren, eþ deyiþle sevdiðin þeyler karþýsýnda temkinli ol. Onlarýn ne olduðunu sorgula. En basit olanýndan baþla iþe. Bir çömleði sevdiðini idrak et. Böyle yaparsan, kýrýldýðýnda üzülmezsin. Eþini veya çocuðunu seviyorsan, kendi kendine “Fani bir varlýðý seviyorum” de!

2- Hastalýk beden için bir engeldir. Fakat irade zayýf olmadýkça iradeye engel olamaz. “Ben topalým.” Bu bedenim için bir zayýflýk ve noksanlýk. Baþýna herhangi bir felaket geldiðinde böyle düþün. O zaman bu felaketlerin sana deðil, senin haricindeki þeylere engel olduklarýný anlayacaksýn!

3- Yürürken çiviye basmamaya, ayaðýnýn burkulmamasýna nasýl dikkat ediyorsan, ayný þekilde varlýðýnýn en esaslý tarafýnýn yani aklýnýn çarpýlmamasýna dikkat et! Hayatýnýn her anýnda bu kaideye riayet edersen daha saðlam adýmlarla ilerlemiþ olursun.

4- Alýþkanlýklarýný karþýt alýþkanlýklarla boyunduruk altýna al. Þehvete mi düþkünsün? Kendini ondan mahrum ederek on boyunduruk altýna al. Tembel misin? Ýþe sarýl. Þaraba mý düþkünsün? Suyla yetinmeyi dene. Tüm kötü alýþkanlýklarýna böyle muamele et. Boþuna uðraþmadýðýný göreceksin. Kendine iyice güvenmeden kötü alýþkanlýklarýnýn yanýndan bile geçme. Zira taraflarýn gücü henüz dengelenmemiþtir. Seni maðlup etmiþ olan, yeniden maðlup edebilir seni.

5- Ruh, suyla dolu bir havuza benzer. Onun kanatlarý bu havuzu aydýnlatan ýþýktýr. Havuzdaki su dalgalandýkça ýþýðýn da dalgalandýðý sanýlýr. Halbuki ýþýk olduðu gibi durmaktadýr. Bu, insan için de böyledir. Ýnsan endiþeli ve periþan olduðunda faziletler endiþeli ve periþan olmaz. Onun özündeki kuvvetler harekete geçmiþtir. Bu kuvvetler dinginliðe erdiðinde her þey dinginleþecektir.


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.