Oyuncak Müzesi açılıyor

15 Ocak 2010 23:32  

 

Oyuncak Müzesi açılıyor

Konak Belediyesi, pazar günü Türkiye’nin en kapsamlı Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni açıyor.

1860 yılından günümüze kadar uzanan oyuncak tarihinden önemli eserlerin yer aldığı müzenin kuruluşunun özverili yatırım ile gerçekleştirildiğini söyleyen Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan müzede bin oyuncağın sergileneceğini açıkladı. Uygar toplumlarda müzelerin o ülkelerin gelişmişlik göstergeleri olduğuna değinen Tartan, İstanbul’da Türkiye’nin ilk Oyuncak Müzesi’ni kuran şair ve yazar Sunay Akın’ın konsept danışmanlığını yaptığını bildirdi. Oyuncak Müzesi’nin, dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan’nın bağışladığı, Varyant’taki tarihi binada konuklarını ağırlayacağını belirten Başkan Tartan, “Müzemizde sergileyeceğimiz gösteriler ile ailelere ve çocuklara yeni ufuklar ve pencereler açılacak. Müzede Meddah anlatılacak, Hacivat-Karagöz gösterileri de olacak. Duvarlarda geleneksel oyunlar yer alacak.

İzmir Varyant’taki müzenin girişi, çizgi film kahramanlarının heykelleriyle dolu olarak konuklarını karşılayacak. Duvarlarında satrançlar, birdirbir, misket, seksek oynayan, cebinde sapan taşıyan, ip atlayan ve uçurtma uçuran çocukların rölyefleri bulunacak. Müzemizde ABD, İngiltere, Almanya, İtalya gibi birçok ülkede üretilmiş oyuncaklar da sergilenecek” dedi.

NELER VAR

1860’ta ABD’de yapılan oyuncak bebek arabası. 1880’li yıllarda Victoria dönemi evlerden oluşan karton kasaba . 1920’de Almanya’da yapılan Teddy Bear .ABD’de 1930’da üretilen oyuncak çamaşır manikası.İtalya’da 1920’de yapılan dans eden genç kız figürü. 1920’lerde Alanya’da üretilen oyuncak bebek evi. 1920’lerden uçak ve gemiler. 100 yaşında tahta oyuncaklar. 1920’li yıllarda ABD, Almanya ve İngiltere’den teneke arabalar.


Hürriyet Ege

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0