KENTSEL GÖRÜNÜM OLARAK İZMİR

12 Ağustos 2011 23:45 / 2378 kez okundu!

 


Bugün biraz eleştirel bakış açısıyla İzmir’i konuşalım mı?

İzmir’in kentsel görünümüne dair birkaç örnek üzerinden yorum yapmak istiyorum. Örneğin Avrupa’da yaşayan ve İzmir’e ilk kez gelen biri olduğunuzu varsayalım. Havalimanından taksiye binip şehir merkezine gelene kadar görecekleriniz muhtemelen şehre dair daha tanımadan ilk intibahlarınız ve yargılarınız olur değil mi?

Peki empati yapalım ve Buca Belediyesi’nin yaptırdığı maskı görelim. Ne düşünürsünüz? Sizce Atatürk’e yapılacak en büyük kötülük onu adeta putlaştırmak olmaz mı? Bir belediye başkanının kalkıp da halka hizmet tarafında yaptığı hataları örtmek için bu türden, ki oldukça maliyetli bir mask yaparak Atatürk’ün arkasına saklanması doğru mu? O yabancı, ben nereye geldim acaba demez mi? Bir maska bakar, bir de onu çevreleyen ve devamında şehir merkezine kadar devam eden gecekondulara bakar. Ne geçer kim bilir aklından…

Büyük devlet adamları adlarına yapılan mask ve heykellerin, yada isimleri verilen cadde, okul, stadyumların sayısı oranında büyük olmazlar. Yabancı bir insan İzmir’e geldiği zaman kendini bir an Saddam Hüseyin’in Irak’ına, Stalin’in SSCB’sine, Tito’nun Yugoslavya’sına geldi gibi hissetmesin. Ülkenin kurucusuna olan saygı, sevgi ve bağlılık onun ideolojisini geliştirmekten geçer. Onu şekilsel gösterilerin içine hapsetmekten geçmez. Atatürk partiler üstü bir simgeyse bu ülke için, onun başarısızlıkları, yanlışları örtmek için bir kalkan olarak kullanılmasına izin vermemeliyiz.

Kentimiz yapılaşma olarak çirkin bir şehir. Pek çok yer sadece beton yığını görüntüden ibaret. İmar planlarına uygun bir kentsel gelişim görülmüyor. Gecekondular hem orada oturan insanlar açısından sağlıklı yaşam koşulları sunmuyor, hem de kent estetiği açısından değer kaybettiriyor.

Şehir merkezinde pek çok terk edilmiş, izbe, çirkin binalar bulunuyor. Pek çok sözüm ona İzmir sevdalısı işadamı o izbe binalarını adeta yerel yönetimlerden istedikleri imar düzenlemelerini koparmak adına şantaj aracı olarak kullanıyor. Bugün kar etme amaçlı peşinde koşturulan imar düzenlemeleri, yarın bizden sonra gelecek olan kuşakları yeşili olmayan, nefes alınmayan, sosyal yaşam alanları yok denecek kadar az, denizden esen rüzgarı ve o denizin manzarası sadece sahil şeridinde yaşayan küçük bir azınlığa tahsis edilmiş bir şehirde yaşamaya mahkum etmeyecek mi?

Şehre tepeden baktığınızda 3 katlı ve 50 katlı binaları yan yana görüyorsunuz. Hemen tüm yapılarda çatı katlarına kaçak ilave katlar çıkıldığı görülüyor. Yeni yapılan akaryakıt istasyonlarının bile apartmanların dibinde inşa edildiğini ve bunlara yerel yönetimlerce ruhsat verildiğini görüyoruz.

Her yağmurda sele dönen altyapısı iflas etmiş bir şehir görüyoruz. Ana caddelerde bile arabanızı aniden karşınıza çıkan çökmüş asfalt çukurlara vuruyorsunuz.

Sokaklarda, kaldırımlarda yürüme şansınız yok çünkü esnaf daha çok para kazanacağım diye masa ve sandalyeleri ile tüm kaldırımları işgal ederken, onlara dur diyen bir yerel irade yok.

Ankara tarafından şehre girdiğinizde ne görüyorsunuz peki? Sağ tarafınızda yarılmış bir dağ. Bırakın yarattığı hava kirliliğini, görsel kirlilik ne olacak? Şehir merkezinde bakıyorsunuz olmaması gereken koca koca fabrikalar faaliyetlerine umarsızca devam ediyor. Bu fabrikaları şehrin dışına çıkarması gerekenler ise anlı şanlı fabrika sahipleri ile aynı masada oturup yemek yemeyi en büyük mutluluk ve kıvanç nedeni sanıyor.

Anlatılacak daha o kadar çok kusur var ki…

Yazık bu şehre ve içinde yaşayan bizlere yazık. Tepkisiz bir toplum olduk ve bu tepkisizlikten cesaret alanlar şehrin kalbine hançer vurmaktan hiç çekinmiyorlar. Kendi çirkinliklerini şehre yansıtıyorlar…


Ömer KARAKUYU

12.08.2011


Son Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2011 11:56

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
14 Ağustos 2011 21:33

İSMAİL HAKKI ATILGAN

Neden şaşırıyorsunuz sayın KARAKUYU...

Burası İzmir. Burası (laikliğin) ırkçılığın kalesi. Buradaki yerel yönetimlerdeki iktidar (sosyal) demokrat değil, ulusalcı milliyetçilerdir.

ATATÜRK maskı (maskesi), karşıda yaşayan gecekondulardaki KÜRTLERE gözdağı için yapılmıştır. Taş atan mini eteklilerin zihniyetidir o mask.

Sanayi, ticaret, turizm baltalanıp Manisa'ya, Turgutlu'ya, Uşak'a, Aydın'a itilince işsizliği, yeni yetişen nesli nasıl doyurup susturacaksınız? Milliyetçiliği pompalayacak, belediye imkanlarından azıcık faydalandıracak, herşeye göz yumacak, caddeleri sokakları işporta tezgahına çevireceksiniz başka çare yok.

Neden şaşırıyorsunuz ki? Bunu çocuklar bile biliyor.

14 Ağustos 2011 02:47

hasankent

merhaba .öyle bir yazı yazmışsınız ki,hertürlü eleştiriye açık bir yapısı var.aslında İzmir'e has bir şey bu.
Gelelim başa:
birkere siyaset ile bağdaştıracaksanız bir olumsuz olguyu,konu veya kişileri eleştirecekseniz,dolaydan detaya geçerken de olsa direkt de olsa ATATÜRK'ün şahsiyetine olan düşüncenizi konuyla BAĞDAŞTIRAMAMIŞSINIZ
sevgili kardeşim.
siz ne derseniz deyin, ATATÜRK için söylemiş olduğunuz putlaştırma benzetmesi yanlıştır.beni rahatsız etmiyor ATATÜRK. o mask dediğiniz suret.kimseyi de rahatsız edeceğini de sanmıyorum.
izmir için hele seçtiğin konu hakkında ki çok güzel bir konu keşke daha iyi birşeyler yazacak kadar yeteneğin olsa idi.

ankara'yı mı methettin bi ara ?o zaman siyasi görüşünü de ele verdin atatürk düşmanlığını da...

İzmir'e nereden bakarsan öyle görürsün İZMİR'i. (yazın bunu bir kenara )

Bu arada:

HADİ HANIMLAAR BEYLER BİRBİRİMİZİ KANDIRMAYALIM.İZMİR 3.BÜYÜK ŞEHİR OLMAYI HAK ETMİYOR.

Yerel yönetimler bu hale sokmuş işin içinden çıkılmıyor.şehir görmek isterseniz VAROŞ lara gelin.tuğlaları görün.hersemtde vardır.
kenarlarda varoşlar.
onlara bakın.

Burada iki kelam yazacam diye bildiğiniz İZMİR'i yazmayın.
İZMİR'i bilin öyle yazın...

saygılar...
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.