ÝBRAHÝM KAYPAKKAYA'YI DOÐRU ELEÞTÝRMEK

18 Mayýs 2020 10:50 / 2629 kez okundu!

 


Ýbrahim Kaypakkaya'yý yanlýþ anma günleri yine baþladý. Nuhungemisi, bu konuya doðru biçimde nasýl yaklaþýlmasý gerektiðinin ilk örneklerini yýllar öncesinde sözlüklerde yazmýþtý. Gençlerimizin, çocuklarýnýzýn, romantik þiddet övgülü, yanlýþ devrimciliklere kapýlýp gitmemesi için buyrunuz, okuyunuz, okutturunuz lütfen.

 

***

ÝBRAHÝM KAYPAKKAYA’YI DOÐRU ELEÞTÝRMEK

2009’daki bir Sözlük yazýmda þöyle yazmýþtým: 

Ýbrahim Kaypakkaya “12 Mart öncesi devrimci gençlik hareketinin, Mahir Çayan ile birlikte eli en kalem tutanlarýndandýr; önderliðini Doðu Perinçek'in yaptýðý Proleter Devrimci Aydýnlýk (PDA) grubuyla sonradan yollarýný ayýrmýþ, TKP ML'yi kurmuþ ve Perinçek grubunun en ayrýntýlý eleþtirisini, daha radikal bir açýdan da olsa, o yapmýþtýr; PDA eleþtirisine ihtiyaç duyan ama baþka gruplardan olan çok sayýda kiþi, Mahir Çayan'ýn Kesintisiz Devrim yazýlarýndan olduðu kadar Kaypakkaya’nýn pelür kaðýtlara yazýlýp çoðaltýlmýþ notlarýndan da yararlanmýþtýr;

Akranlarý arasýnda Kemalizm’den en net kopuþun çabasýný göstermiþtir. Dönemin Sovyetler Birliði'ni Çin Komünist Partisi yanlýsý bir yaklaþýmla sosyal emperyalist olarak nitelemiþ -ölümünden sonra taraftarlarý Arnavutluk Komünist Partisi'nin çizgisine yönelmiþtir-; Kendisi ne Marksizmi, ne komünizmi yeterince bilen, aniden politikleþen genç bir kuþaðýn önde gelen temsilcilerindendir; iþkence karþýsýndaki cesur tutumu nedeniyle adý efsaneleþmiþtir.

Dönemin romantik etkilenmelerinin de (Vietnam, Filistin, Küba) itmesiyle, yanlýþ ve radikal bir beklentiyle, köylerde ve þehirlerde geliþecek gerilla mücadelesine bel baðlayan, kötü bir strateji ve hatalý tahliller sonucunda yapýlmýþ hayali bir devrimci durum saptamasý onun da çýkmazý olmuþtur. Kendisi de içinde bir avuç genci devlet güçlerine ezdirten ve eleþtirilmesi gereken liderlik yönü genellikle gözardý edilir. Ýþkencede ölmesi ve kararlý tavrý, bu açýdan eleþtirilmesini hep ikinci plana itmiþtir.

Onun anýsýna saygýlý olmak, onun naiv ve çocuksu isyan giriþimini, 36 yýl önce yaptýðý yanlýþlýklarý anlamaya çalýþmak; iþkencecileri ve insanlýk onuruna ters düþen diktatörlük rejimlerini ise lanetlemektir.

Dünyada hiç bir deðiþiklik yokmuþ gibi ayný devrim türkülerini ýsýtýp öne sürmek demek; yeni iþkencelere yeni kurbanlar hazýrlamak demek, Kaypakkaya'yý, Denizleri, Mahirleri -onlarýn yanlýþýný, doðrusunu- hiç anlamamýþ olmak demektir. 

Zaten 68 kuþaðýnýn kimi yanlýþ temsilcileri oturup düzgün bir geçmiþ özeleþtirisi yapacaklarýna, sahte bir geçmiþ senaryosu yazarak olmadýk bir devrimciler topluluðu yaratmaya çabalýyorlar. Bu kiþilerin bir kýsmý da kanýmca hala 1968’de kalmýþ ama dünya ayný yerde deðil, mesele budur.

Kaypakkaya diðer bir çok gençlik eylemcisi gibi putlaþtýrýlmayý hak etmiyor. Unutulmasýn ki, eleþtirilebilenler daha uzun yaþar, putlar ise bir gün kýrýlabilir.” -18 mayýs 2008 nuhungemisi-

nuhungemisi

31 Aðustos 2009

http://www.izmirizmir.net/nuhungemisi-ibrahim-kaypakkaya-ve-roni-margulies-sozluk-yazilari-4-y1059.html

http://www.izmirizmir.net/nuhungemisi-mahir-cayanin-bir-makalesi-uzerine-elestiri-y5960.html

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.