'alnı secdeye değmeyenlerin hayvan olması'

04 Aralık 2016 17:23 / 1259 kez okundu!

 

 

İslamcıların en muhafazakar kesimlerinin ara sıra yaptığı kısa devreler aniden gündeme oturabiliyor. Bunlardan biri sırasında, "doğruya doğru, yanlışa yanlış" diyen nuhungemisi, derdimizi iyi anlatmıştı. 

Türkiye'de müslümanlar, uzun yıllar devlet "koruması" altında "mutlu" günler yaşadılar. elekten geçirilmiş müslümanlık "laiklik" adı altında sunulduğundan toplumun yarısıyla "barış" içinde yaşadı. ufak tefek sorunları ise kimse dert etmedi, nispeten çabuk aşıldı. diğer %50 ise kendi müslümanlığını hep sıkıntılı biçimde, çeşitli dar gruplar, cemaatler, tarikatlar içinde yaşadı. yeni hayatla uymayan çok sayıda geleneksel söylemini, dar islam ve kuran yorumlarını bu sınırlı yapılar içinde, fazlaca alenileştiremeden hayata geçirdi. tartışmak, kimi konularda değişim zorunluluğunu hissetmek gibi bir ihtiyacı olmadı.

şimdi durum farklı. "cumhuriyet'in mağdur çocukları" bir süredir iktidardalar... iletişimin bu kadar güçlü olduğu bir dönemde, iki kişi arasında konuşulan konu bile aniden hepimizin sorunu haline gelebiliyor.

yıllarca kendini dinleyenlere camide, evlerde, özel görüşmelerde rahatça anlattıkları şeyleri bir de televizyonda dillendirmeye, gazetelerde yazmaya, yanlış bir biçimde mecburi kılınmakta ısrar edilen din derslerinde söylemeye başladıklarında "kıyamet" kopuyor.

ben bunu dile getirmelerini o kadar "korkunç" bulmadım. hatta kaçınılmaz olan bu durumu yararlı bile buluyorum. geleneğin güncelle hesaplaşması başka nasıl olabilir ki? bu yüzden bu tür durumlarda kızmak, köpürmek, din düşmanlığına, islamofobia'a sürüklenmek yerine; sakin olmak, eleştirilerimizi yumuşak ama kararlı biçimde dile getirmek, muhafazakarlığın dönüşümüne yardımcı olmak daha yararlıdır.

bu ülkede her türlü düşünce, din, dil, ideoloji birlikte huzur içinde yaşayacak ise; türkiye de, "muhafazakarların değiştiği ölçüde değişecek"se; tutulacak en doğru yol belki de budur :) bazılarımızın pek sevdiği ironik yaklaşım da fena bir yol olmayabilir.

nuhungemisi

https://eksisozluk.com/entry/61117240

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.